Avelsnyheter
29 april 12:16
Ridsportplus

Agera snabbt vid red bag delivery

HästhälsaOm fölningen börjar med att en ”röd bula” kommer ut ur stoet är det bråttom. Red bag delivery kräver rådighet och handlingskraft för att inte fölet ska dö av syrebrist.

Agera snabbt vid red bag delivery
Så här ser det ut när den yttre fosterhinnan kommer ut först vid fölning. Foto: Julie Hewat, Rokewood Stud

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En normal fölning inleds i regel med att vattnet går och efter några kraftiga sammandragningar syns en vitaktig fosterhinna med framhovarna och nosen i.

Men om det i stället först kommer en röd bula fram ur stoet handlar det om red bag delivery. Detta beror på för tidig avlossning av moderkakan, där den yttre fosterhinnan som innehåller fostervattnet och som i normala fall öppnar sig när fostret börjar drivas ut, kommer först.
– Orsaken till att moderkakan lossnar i stället för att öppna sig är ofta en livmoderinfektion, berättar Anna Bohlin, klinikveterinär vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.
– När kroppen själv försöker att reparera en infektion kan det ha bildats ärr som gör att moderkakan inte fäster tillräckligt bra.

Fölet får inget syre

Anna-bohlin-(1)
Anna Bohlin är pecialist i hästens sjukdomar, Europaspecialist i invärtes medicin samt ansvarig för fölavdelningen på Evidensia Specialist-hästsjukhuset Helsingborg Foto: Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

När sambandet mellan moderkaka och livmoder brustit, får fölet inget syre inne i den inre fosterhinnan.
– Därför är det viktigt att snabbt få hål på den röda hinnan, sticka in handen och dra ut fölet, säger Anna Bohlin.

Hinnan är så kraftig att den behöver klippas upp, det är en av orsakerna till att det ska finnas en rengjord sax i ”fölnings-kittet”.
– I vanliga fall brukar vi säga att fölningen ska övervakas och att stoägaren bara ska ingripa om något verkar haka upp sig. Men här är det viktigt att hjälpa till att få ut fölet snabbt, för att det inte ska drabbas av syrebrist.

När fölet väl är ute bör efterbörden kontrolleras extra noga så att allt är med. Eftersom det vanligen är en infektion som är orsaken till red bag delivery gäller det att observera stoet de närmaste dagarna efter tecken på illaluktande flytningar eller feber.
– Vid minsta tveksamhet bör veterinär kontaktas direkt för kontroll av både sto och föl efter en sådan här förlossning. Om fölet har fått syrebrist ser man det ibland inte direkt, utan problemen kommer först efter några timmar. Fölet kanske diar bra till att börja med, men slutar sedan.
– Fölet kan även vara fött med en infektion i kroppen och då behöver den behandlas.

Många ärr en vanlig orsak

Orsakerna till red bag delivery varierar, men den vanligaste är att livmodern har många ärr på grund av infektion och då kan tillhäftningen till moderkakan vara försämrad. En annan anledning kan vara ett snabbt förlopp av fölningen.
– Detta kan hända igen på samma sto, säger Anna Bohlin. Därför är det bra att vid en ombetäckning berätta för seminveterinären vad som hänt. Eventuellt får man överväga en caslickoperation vid nästa dräktighet; då sys en bit av vulva samman för att minska risken för livmoderinfektion.

Fakta

Red bag delivery

  • Fostret ligger i en inre fosterhinna, amnion, vilken i sin tur ligger i den yttre fosterhinnan, allantois. Allt bildar moderkakan som sitter fast i livmodern genom hundratals små kopplingar.
  • Red bag delivery innebär att moderkakan lossnar från livmodern, i stället för att sitta kvar och öppna sig och låta den inre fosterhinnan tränga fram. I och med att moderkakan lossnar kommer den röda yttre fosterhinnan först.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden