Sverige
30 mars 2018 14:16
Ridsportplus

Agronomen: Så kan hästens gener påverkas genom fodret

FoderindustrinGe hästen foder som ”slår på” de bra generna och ”stänger av” de sämre. Enligt agronomen Margareta Bendroth går det inom en inte alltför avlägsen framtid skräddarsy varje hästs foderstat efter dess genetiska potential.
– I framtiden kommer hela hästfoderindustrin att ha revolutionerats, säger hon.

Agronomen: Så kan hästens gener påverkas genom fodret
Hur kommer fodret att förändras i framtiden? Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Snart kommer vi att se på utfodring av hästar på ett helt annat sätt än i dag. Det anser agronomen Margareta Bendroth, hästrådgivare vid Hushållnings-sällskapet Sjuhärad. Detta tack vare nutritionell genomik, läran om hur generna svarar på den näring som individen får. Hon menar att dagens generella utfodringsråd är mycket grova eftersom de inte tar hänsyn till individen, om den är stressad eller hur näringsupptaget fungerar.

Hur kommer det sig att du intresserade dig för detta?
– Jag läste genetik på SLU när jag gick min utbildning och sedan dess har jag följt vad som händer på området.
– Epigenetik är ett oerhört fascinerande ämne (det som styr vilka gener som är på- eller avslagna i vår arvsmassa och när, red anm). Nu när man även kan koppla olika fodermedel/näringsämnen till det, blir det ännu mer spännande.

Margareta Bendroth
Margareta Bendroth tycker att man i stället för att ge hästen medicin kan ta reda på vilken näring som stärker den. Foto: Stefan Keturi

Hur kan hästens förfäder spela roll för vilket foder den behöver?
– Det hänger samman med den totala miljöns påverkan på generna. Man vet att barn till föräldrar som har svultit, har ökad risk för övervikt och diabetes.
– På samma sätt har kallblod och ponnyer gener som programmerar dem att klara svältkost. Det ger dem en annan näringsomsättning, vilket kan vara förklaringen till att de är så lättfödda.

Finns det redan praktiska exempel på ”genbaserad” utfodring?
– Javisst, i Irland har forskare gentestat fullblod för vilken sorts prestationsgen de bar på. Hästarna av långdistanstyp fick därefter tillförsel av coenzym Q10. Redan efter åtta veckor resulterade det i en ökad nivå av energiproduktion, ökad respons på träning och snabbare återhämtning.

Kan du ge några exempel där fodret spelar roll för hästarnas gener?
– Ja, när det gäller fertilitet finns forskning som visar att organiskt selen uppreglerar fler gener som stimulerar follikelstimulerande hormon. Detta påverkar stonas ägg- och mjölkproduktion på ett positivt sätt och förbättrar spermie-kvaliteten hos hingstarna.
– Men det selen som vi tillsätter i de flesta foder i dag är oorganiskt och har inte samma egenskaper.
– Muskelsjukdomen PSSM, som bland annat ger korsförlamning, går att gentesta för. Rekommendationen där är en foderstat med mer fett och så lite stärkelse som möjligt.

 Hur ser framtiden ut?
– Stora förändringar är på gång. I framtiden kommer hela hästfoderindustrin att  ha revolutionerats.
– I stället för att ge medicin kan vi ta reda på vilken näring som stärker individen. Hos människor med metabolt syndrom har man analyserat fettvävnaden och sett hur vissa gener slogs av och på, beroende på vilken typ av kost de åt. Denna kunskap kan komma att överföras till hästar med EMS, insulinresistens och PPID.

– Däremot återstår den etiska frågan – vill vi ha en avel baserad på gentester? Vad ska vi göra med redan födda individer som testas och inte bär på ”rätt” gener?

I detalj.

Förkortningar inom foder och gener

•  Dna. Makromolekyl som utgör genomet och används för organismernas utveckling och funktion.

•  Genom. Beteckningen på en organisms arvsmassa.

•  Epigenetik. Det som styr vilka gener som är på- eller avslagna i vår arvsmassa och när. Om dna är en hårddisk är epigenomet ett program på den datorn.

•  Nutrigenomik. Genernas svar på näring, baserat på epigenomet.

•  CO Q10. Coenzym, ett fettlösligt -vitaminliknande ämne.

•  PSSM. Polysaccharide storage -myopathy.

•  EMS. Ekvint metabolt syndrom.

•  PPID. Pituitary pars intermedia -dysfunction.

Expandera

Texten publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga, nummer 6/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-