Sportnytt
6 september 2020 08:15

Ajaxstipendiet till Klara Svanberg och Alva Lander

AjaxstipendietDet delades inte "bara" ut medaljer under lördagen på Strömsholm – två unga dressyrryttare fick också det fina Ajaxstipendiet. Alva Lander hoppas kunna ta sig till dressyrkungen själv med sitt medan Klara Svanberg redan är inne i ett väl beprövat system.

Ajaxstipendiet till Klara Svanberg och Alva Lander
Glada Ajaxstipendiater på Strömsholm. Klara Svanberg med silvermedaljen från YR-SM runt halsen och Alva Lander i "civila kläder". Foto: Roland Thunholm

Det var sedan tidigare bestämt att Ajaxstipendiet skulle delas ut under dressyr-SM på Strömsholm. Men stipendiets utdelare Ulla Håkanson kunde inte vara på plats.
– Vi är så stolta och tacksamma mot Ulla som gör det möjligt för oss att träna vidare och komma ut på tävling, säger stipendiaterna Alva Lander och Klara Svanberg i kör.

Det är 16:e gången som stipendiet delas ut. I år fick de tre stipendiaterna 300 000 kronor vardera. Janelle Larsson, hoppryttaren i trion, fick sitt stipendium innan hon flyttade till Belgien för att träna hos Angelica Augustsson Zanotelli.

I juryn satt i år Ulla Håkanson, Kyra Kyrklund, Eva Karin Oscarsson, Jan Brink, Jens och Peder Fredricson samt Henrik Ankarcrona.

Alva Lander är 26 år och har utbildat sin häst Herbie Hancock Graftebjerg (val f-02 e Blue Hors Hertug-Michellino, uppf Ea och Bjarne Bjerg-Nielsen, äg Lotta Lander) till Grand Prix. I fjol tog hon silver vid U25-SM.
– Pengarna ska jag använda till träning och kanske försöka komma till Tyskland och Patrik Kittel, berättar hon.

Till vardags tränar hon för Louise ”Lussan” Nathhorst,

Klara Svanberg är redan inne i ett system.
– Jag tränar för och jobbar hos Johanna Due-Boje. Hon har ju själv varit stipendiat.

Så Klara tänker inte förändra sitt system. Och det räckte ju till ett silver i young rider-SM på lördagen.

Fotnot: Ajaxstipendiet är till minne av Ulla Håkansons OS-häst Ajax och har delats ut till över 40 unga ryttare genom åren. Sandra Dahlin, Carl Hedin, Cecilia Bergåkra, Stephanie Holmén och Antonia Pettersson Häggström är några av de välkända ryttare som har tilldelats det generösa stipendiet. Tanken är att pengarna ska användas för arvode och uppstallning i samband med träning hos en etablerad tränare under cirka två år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden