Krönika
6 april 2020 14:40

”Alla dansar efter Jan Tops pipa – utom Steve Guerdat”

Kniven på strupenGlobal Champions Tour har redan satt kniven på strupen på klassiska tävlingar som Nations Cup och mästerskap - hur kommer det att bli med Gothenburg Horse Show i framtiden? Ridsports krönikör är inte alls säker på att det är en tävling som alltid kommer att finnas.

”Alla dansar efter Jan Tops pipa – utom Steve Guerdat”
Hur blir det med de stora tävlingarna inomhus i framtiden och Jan Tops framfart fortsätter, undrar Ridsports krönikör Elisabeth Hoff. Foto: Roland Thunholm/Privat

Jag är rätt dålig på mingel. Fastnar gärna i ett hörn med en eller ett par personer. Ändå går jag som journalist på de flesta mingel jag blir inbjuden till, för att fiska efter sånt som jag inte vet att fråga efter. Och ibland blir det napp. Som under världscuptävlingarna i Göteborg i februari.

Sedan dess har jag funderat på en krönika om vad jag fick höra. Men så kom corona. Allt är satt på vänt. Som i ett limbo.

Men förr eller senare klingar pandemin av. Kanske har vi då använt tiden till att reflektera över rimligheten i vårt sätt att leva och förbruka planetens resurser. Hoppas kan man ju alltid. Jag får låtsas att vi redan är där och ställer frågan: Behöver världen fler hästtävlingar på toppnivå? Behöver hästarna det? Klimatet?

Jag är uppvuxen med världscupen i Scandinavium. De första åren satte outplånliga spår. Göteborg Horse Show i dag är tradition och historia i kombination med förnyelse. En trygghet som återkommer år efter år. Något som alltid kommer att finnas där. Eller?

Efter minglet i februari är jag inte säker. Inte alls.

Global Champions Tour har redan satt kniven på strupen på klassiska tävlingar som Nations Cup och mästerskap. Inte har pressen blivit mindre av GCT-ligan där superrika personer betalar 20 miljoner kronor för lag med lustiga namn, vilket bara det ger 320 millar per säsong.

Global Champions Tour har redan satt kniven på strupen på klassiska tävlingar som Nations Cup och mästerskap

Alla dansar efter Jan Tops pipa. Alla utom Steve Guerdat. Och han klarar sig ju rätt bra ändå.

Nu kan GCT vara på väg inomhus. Superfinalen i Prag är kanske bara ett första steg. Enligt min källa lobbar Jan Tops för att ta över en av de största spelplatserna för världscupen. Hur lobbandet går är okänt, men Tops misslyckas sällan. Han är svårslagen. Vilken lysande affärsidé är det inte att först dra ihop alla miljoner till GCT och sedan låta frugan hoppa in drygt 43 miljoner av dem. Det är mer än någon annan ryttare gjort.

Vad kommer då att väga tyngst – att bli hyllad av ”världens bästa publik” eller de fetaste prischeckarna?

Hittills har världscuphoppningen bara haft inomhuskonkurrens från två Rolex Grand Slam. Men smärtgränsen närmar sig för hur mycket prispengar världscuparrangörer som Göteborg mäktar skrapa ihop.

Alla ryttare hyllar publiken i Scandinavium. Men om GCT flyttar inomhus. Vad kommer då att väga tyngst – att bli hyllad av ”världens bästa publik” eller de fetaste prischeckarna?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden