Dressyr
12 december 2017 15:00

Allmänna intryck kvar i förbundets program

FEI:s Generalförsamling röstade i november för borttagning i sina dressyrprogram av de så kallade "collective marks", på svenska under samlingsbegreppet "Allmänt intryck". Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté har beslutat sig för att avvakta.

Allmänna intryck kvar i förbundets program
Dressyrkommitténs ordförande Lillian Jansson meddelar att de avvaktar borttagning av de allmänna intrycken. Foto: arkivbild

Under sitt möte måndagen den 11 december diskuterade kommittén hur de ska hantera situationen, Sverige var ett av få länder som protesterade mot borttagningen.

– Vi har inget att välja på när det gäller FEI:s egna program, där kommer alla utom ett av de allmänna intrycken att försvinna. FEI har redan uppdaterat sina program och vi har bara att följa efter där, förklarar Lillian Jansson, ordförande i Dressyrkommittén.
– När det gäller våra egna program för till exempel Lätt klass och Medelsvår-nivån så behåller vi dem där hela 2018 ut. Vi har lite tid på oss att utvärdera vad följden blir på de internationella programmen. Det är planerat med TR-ändringar till 2019, så vi har i alla fall första halvåret 2018 på oss att ta ställning om vi ska följa efter även på den nivån, menar hon.
– Personligen tycker jag att det är synd att ta bort de olika bedömningspunkterna under Allmänt intryck, det är ofta en chans att till exempel ge poäng för gångarter.

Dressyrkommittén har nu ett digert arbete med att gå igenom de nära 1000 sidor med förslag och synpunkter på TR som kom in när förbundet efterlyste inspel via sin webbsida.
– Det har väl kommit ner till runt en 300 nu men det är många synpunkter att arbeta med. Det handlar om fyra huvudområden där majoriteten av förslagen hamnar. Det som engagerar medlemmarna mest är önskan om att få tävla bettlöst, olika förslag kring ponnyers tävlande, lättridning i dressyrprogrammen och utrustningsfrågor, förklarar Lillian Jansson.

Kommitténs arbete är långt ifrån klart men ordföranden utlovar flera efterlängtade förändringar som kommer in i TR till 2019.

Dressyrkommittén har sitt nästa möte i mitten på januari 2018.

FEI:s uppdaterade program utan Allmänt intryck Undantag (Unghästprogrammen)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden