Dressyr
7 december 2017 13:10

Dressyrens Hi-Lo-förslag testas under 2018

Testperiod 2018FEI:s dressyrdirektör Bettina de Rham och Dressyrkommittén fick dra tillbaka sin offensiva tidsplan för nya Hi-Lo-förslaget på generalförsamlingen. Nu testas det och flera andra förslag till lösningar under 2018.

Dressyrens Hi-Lo-förslag testas under 2018
FEI:s ansvarige chef för dressyr, para-dressyr, reining och voltige är Bettina de Rham. Foto: Kim C Lundin

När Dressyrkommitténs förslag till förändringar av bedömningen, HiLo-systemet som rörelse för rörelse skulle ta bort det lägsta och högsta betyget, presenterades var många av de nationella förbunden och flera av intresseföreningarna emot förändringen. Totalt yttrade sig 30 olika parter inklusive Sverige om förslaget. Några nationer var för men de flesta argumenterade emot eller med alternativa lösningar.

Bettina de Rham kommenterade beslutet till Ridsport:
– Vi drog tillbaka förslaget, som innebar implementation 2018, efter en omfattande debatt. Nu tittar dressyrdomarna arbetsgrupp på hur de kan utforma en testplan under 2018 för att utvärdera Hi-Lo-systemet och ett antal andra förslag som kommit upp från det italienska och norska förbundet.

Var du förvånad över motståndet som förslaget har mött?
– Vi har hela tiden diskussioner med de nationella förbunden och andra intressenter och det är därför vi drog tillbaka det innan omröstningen för att föreslå en testperiod under 2018 i stället. Tvärtom, det är faktiskt tack vare den här ständigt pågående diskussionen som vi får in så starka förslag från våra nationella medlemsförbund, menar de Rham

Det norska förslaget kommer från den förre dressyrdirektören för FEI, den norske domaren Trond Asmyr, och stöds av nuvarande dressyrgeneralen Stephen Clarke. Det förslaget bygger på att om en av de fem domarnas slutresultat skiljer sig mer än fem procentenheter från de övriga fyras medelvärde så ska det resultatet ändras till det som ligger närmast. Förslaget stöds av Storbritannien.
Italien stödde Hi-Lo-förslaget och vill se en anpassning av det. För dem är det viktigaste att ett nytt system stöder den övergripande grundregeln att domarna ska arbeta som ett team, att det är majoritetens åsikt som bör gälla även i det ovanliga och teoretiska fallet att en domare har rätt och övriga fel.

SvRF röstade emot Hi-Lo-förslaget och ville ha ett år av tester och försök med systemet under 2018 följt av en utvärdering före ett beslut.

Diskussionsunderlag inför sista omröstningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden