Dressyr
2 januari 2020 16:04
Ridsportplus

Amaranth såld till dansk junior

AffärHösten 2016 köpte familjen Haid-Bondergaard den då 6-årige godkände hingsten Bergåkras Amaranth, som ett framtidshopp till Charlotte Haid-Bondergaard. Hingsten har sedan dess kastrerats och är nu såld till en dansk juniorryttare - Rasmus Haid-Bondergaard berättar mer om försäljningen.

Amaranth såld till dansk junior
Amaranth och Sigrid Bergåkra på Bruksprovet 2014. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det är det här vi sysslar med, att köpa in yngre hästar och utbilda dem. Det är ju så att några måste säljas emellanåt också. Vi fick en specifik förfrågan av en kund i Danmark, och när jag hörde beskrivningen av vad hon sökte för häst så kände jag att det här är en ”perfect match” med Amaranth, berättar Rasmus Haid-Bondergaard.

Amaranth (val -10, e Ampere-Troll, uppf Sigrid Bergåkra) ägdes och reds tidigare av familjen Bergåkra, men såldes 2016 till Haid-Bondergaards. Väl på plats kastrerades hingsten ganska omgående.
– Jag tycker att som hingsthållandet har utvecklats så är det inga pengar att ha kvar dem i avel. Det underlättar betydligt för både hästen och oss att ha honom som valack, så det var ett enkelt beslut för oss. Han hade inte betäckt särskilt mycket innan han kom till oss, och vi köpte honom inte i syfte att han var godkänd hingst, utan för att vi tyckte om hästen som sporthäst, säger Rasmus Haid-Bondergaard.

Utbildades av Rasmus

Amaranth har ridits och utbildats av Rasmus, med planen att Charlotte skulle ta över valacken. Men tiden har inte räckt till för ryttaren som ingår i den svenska utmanartruppen.
– Hästen var tänkt till Charlotte men hon har haft fullt upp med sina två Grand Prix-hästar Roberto och Dixieland, det tar mycket tid att resa runt med dem och tävla och hon vill fortsätta satsa – framförallt på Dixieland. Då kändes det lämpligt att sälja Amaranth, han blir tio år nu och fint på gång, han var inte så långt ifrån att lära sig allt. Charlotte har även gått in mer i familjeföretaget och jobbar en hel del med det.

Några uppvisningar på tävlingsbanan har det dock inte blivit för Amaranth under de senaste åren.
– Nej, det har berott på att det är jag som har ridit och utbildat honom hemma. Det är en fantastisk häst men det var inte den största modellen – han är ungefär 167 cm i manken. Så man kan väl säga att helhetsbilden, om jag skulle startat honom på tävling, hade inte varit något man hade kallat en perfect match… Så det var mer långsiktigt, att jag utbildade honom och Charlotte skulle sedan ta över. Men nu blev det istället den danska junioren Lea Andreassen Torabi som ska rida honom, hon passade verkligen på honom så det ska bli kul att följa dem framöver.

Danska Lea Andreassen Torabi har ridit en del internationellt på ponny de senaste två åren, men blir i år 17 år och satsar nu vidare som junior med Amaranth.

För tidigt för Mary Sophie

Parets dotter Mary Sophie Haid-Bondergaard rider ponny på internationell nivå, men att Amaranth skulle bli hennes juniorhäst var aldrig riktigt planen.
– Det låg lite för långt fram i framtiden för att det skulle passa, hon vill satsa fullt ut på sin ponny mot EM i år också. Hon rider en del på stora hästar här hemma, men att satsa på sina ponnyer och samtidigt klara av skolan – det ska vara roligt också i den åldern, inte att de blir dränkta i ansvar. Det är viktigt, menar Rasmus Haid-Bondergaard.

Amaranth
Amaranth har nu lämnat Sverige och flyttat till sin danska ryttare. Foto: Privat

Tidigare ägde döttrarna Bergåkra en liten del i Amaranth, men vid försäljningen var det endast Haid-Bondergaard som ägde valacken.
Var det en bra affär för er?
– Vi är nöjda, annars hade vi inte sålt honom. Det var ingen häst som vi behövde bli av med, utan det var mer att de passade så bra tillsammans. Det känns kul att sälja när man är övertygad om kommer att bli bra, att det är ett ekipage man tror på för framtiden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden