Träningstips
20 november 2018 18:09

Angelica Augustsson Zanotelli tipsar: Så får du koll på väg och tempo

Proffset tipsarHar du en häst som har lite bråttom eller känner du bara att du behöver få lite mer kontroll? Då har Angelica Augustsson Zanotelli den perfekta övningen. Här får du kontroll på både tempo och styrning, samtidigt som du tränar din egen sits.

Angelica Augustsson Zanotelli tipsar: Så får du koll på väg och tempo
Angelica Augustsson Zanotelli tipsar Ridsports läsare. Foto: Natalie Lindholm

I det senaste numret av Ridsport får läsarna möta Angelica Augustsson Zanotelli en lång intervju. Hon passade också på att dela med sig av ett träningstips.

Den kanske viktigaste grundpelaren i Angelica Augustssons träningsfilosofi är att hon aldrig stressar fram något. All träning måste få ta tid. Hon tror inte på några quick fix-lösningar.
– Hästar jävlas inte bara för att, börjar hon och fortsätter att förklara att det viktigaste av allt när man stöter på problem i ridningen är att fundera över varför de uppkommer. Med lite ödmjukhet och inställningen att de allra flesta hästar faktiskt vill göra rätt kommer man långt, menar hon.

Tänker framåt

När det kommer till hoppning vill hon först och främst ha hästar som tänker framåt. När hon sitter upp på en ny häst är också framåtbjudningen det första som hon börjar jobba med.

– Jag jobbar mycket med rytmen i min ridning och vill gärna få upp tempot lite för att få hästarna att komma i gång i kroppen, förklarar hon.

Först när hästen är väl framme för skänkeln är det dags att få dem att börja arbeta.
– Ge alltid hästen tid att värma upp ordentligt och pressa den aldrig till att göra svårare saker än vad den egentligen kan.

Angelica ser på träningsupplägget som en trappa, där varje steg får ta sin tid. Den övning som hon bjuder på här är ett försteg för den som vill lyckas i kombinationerna. Den hjälper dig att få kontroll på hästen samtidigt som den fungerar som gymnastikhoppning och värmer upp både häst och ryttare. Dessutom tränar du din egen sits och blick.

Skissangelica Copy
I den tryckta upplagan av Ridsport hade antalet galoppsprång till det sista hindret blivit fel. Här är skissen med korrekt antal galoppsprång.

Skiss i PDF

Övningens utförande

Övningen består av en rad hinder som du kan anpassa efter hand. I slutändan är tanken att du börjar i trav över fyra bommar på marken och fortsätter fram till ett kryss. Efter krysset landar du i galopp och har sex meter – ett galoppsprång – fram till ett rättuppstående. Nästa hinder i ordningen är en oxer, och här rider du an på tio meter och två galoppsprång.

Övningen avslutas med tre olika alternativ. Här kan du välja om du vill rida rakt fram, till vänster eller till höger. Alla avslutande hinder står på 21 meters avstånd från oxern, fem galoppsprång, oavsett vilken väg du tar. Variationen gör att du dels får öva på att svänga, dels får du hästen att vänta på dina signaler i stället för att rusa på. På så sätt är den här övningen perfekt för hästar som har lite bråttom.

– Om din häst är ny på övningen kan du börja med att bygga upp ett hinder i taget och låta resten ligga som bommar på marken. Bygg upp övningen vartefter du känner att varje del fungerar fint, säger Angelica Augustsson.

Utmaningar med övningen

Det händer att hästar får lite bråttom när de ser flera hinder i följd. Här gäller det att du håller dig lugn. Lägg en volt mellan hindren, sakta av eller gör helt enkelt en halt om du känner att hästen är på väg att springa ifrån dig. Det är viktigt att din häst lyssnar på vart du vill att ni ska ta vägen.

Tänk på när du gör övningen
• Kom in rakt i övningen och försök att hålla dig på mitten hela vägen igenom.
• Det är viktigt att hästen inte går för snabbt, håll ett jämnt tempo.
• Ha koll på din sits när du rider in i serien; ner med hälen, upp med blicken och var följsam med överlivet.

Angelica Augustsson i korthet:
Har bott i Tyskland och Belgien och jobbat som tävlingsryttare sedan 18 års ålder. Hon har bland annat ett EM-brons i lag, men blev en snackis första gången 2011, när hon vann världscupen i Göteborg med stoet Mic Mac du Tillard. I dag driver hon tävlingsstall i Eksel, Belgien, med maken Marlon Zanotelli.

_dsc4798 Kopia
Här rider Angelicas make Marlon Zanotelli på hennes egen lovande 8-åring Chattanooga (e Cornet Prinz). Foto: Natalie Lindholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden