Världen
1 januari 2018 16:06

Angelie von Essen om branddramat: ”Det var fullständigt kaos”

EvakueringEnglandsbaserade svenska hoppryttaren Angelie von Essen hamnade mitt i branddramat under tävlingarna i Liverpool på nyårsafton. "Ett tag trodde jag att min ena häst skulle brinna inne," säger hon.

Angelie von Essen om branddramat: ”Det var fullständigt kaos”
Angelie von Essen satt på sin ena häst och hade precis lämnat banan när beskedet om att evakuera tävlingsplatsen kom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Natalie Lindholm

Det var på söndagens eftermiddag som larmet om evakuering av tävlingsplatsen för det fyrstjärniga meetinget i Liverpool kom. Angelie von Essen satt på Crush och hade precis avslutat sin runda i en 1,45-hoppning.
– Det var fullständigt kaos. Och först sa de att vi inte fick gå in i stallet till de hästar som var där. Ett tag trodde jag att min ena häst, den som var i stallet, skulle brinna inne, säger hon.

Det var garaget intill tävlingsarenan som drabbades av en större brand på det tredje våningsplanet. På första våningsplanet var tävlingshästarna uppstallade.
– Det var så mycket rök överallt, säger Angelie von Essen.

Släpptes in
Efter en stund släpptes dock hästägare och andra in i stallet och hästarna kunde börja evakueras.
– Det var helt surrealistiskt. Många ryttare hade ju flera hästar med sig, men bara en hästskötare. Och först fick de gå in i arenan och stå och hålla hästarna där så gott de kunde, men sedan stängdes den också.
– Folk höll i hästar som de inte visste vems det var, ryttare letade efter sina hästar. Men det var fantastiskt att se hur alla hjälptes åt och hur arrangörerna kämpade.

Jag är bara så himla glad att det fick att rädda hästarna. Det andra är bara saker. Angelie von Essen.

Angelie von Essen fick på sina hästar på lastbilen och kunde köra hem dem och hon är lättad över att hästarna klarade sig. Själv tog hon och hennes fästman en taxi till sitt hem några mil bort.  Nu på måndagen har hon ägnat sig åt att ta reda på när det går att komma in i tävlingsstallet där all hennes utrustning blev kvar för att se om den går att rädda.
– Sadlar, täcken, specialbett, stallskor, tävlingsskåpen. Allt är där.

Bilen blev förstörd
Hennes sambos bil tillhör de över 1 000 bilar som förstördes i branden. Och i den bilen hade Angelie von Essen kläder och annat.
– Jag har till exempel inga linser nu. Det blir mycket att ordna med, säger hon.

Många andra ryttare drabbades på samma sätt då de flesta redan hade checkat ut från ryttarhotellet och lagt pass och andra ägodelar i sina bilar i garaget.
– Det blev ett konstigt slut på 2017. Men nu är jag bara så himla glad att det fick att rädda hästarna. Det andra är bara saker, säger Angelie von Essen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden