Fälttävlan
9 juli 2021 16:32
Ridsportplus

Anna Freskgård har sålt sin topphäst: ”Blandade känslor”

FörsäljningLandslagsryttaren Anna Freskgård har sålt sin femstjärniga häst Fly Away v/d N.Ranch. Ny ryttare på valacken blir junioren Wynja Eriksdotter Rubin. "Han kommer till ett jättebra hem och passar jättebra ihop med sin nya ryttare," säger Anna Freskgård som håller på att återhämta sig från de skador hon fick vid ett rotationsfall i Luhmühlen nyligen.

Anna Freskgård har sålt sin topphäst: ”Blandade känslor”
Anna Freskgård och Fly Away i Friends Arena för ett par år sedan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De har vunnit CCI4*S i Frankrike och varit placerade i tyska Luhmühlens femstjärniga klassiker. Men nu har Fly Away v/d N.Ranch (BWP val f 2005 e Quidam’s Rubin-Voltaire, uppf Dirk Nevejant) sålts av Anna Freskgård och William Nilson Fryer.

  Det är tomt i stallet. Han har ju varit med oss väldigt länge. Anna Freskgård.

  Ny ryttare på valacken blir 17-åriga Wynja Eriksdotter Rubin, som tränar för Anna Freskgård och William Nilson Fryer.

  – Han har gett mig det han kan och det känns som rätt läge att sälja. Nu kan han ta upp en ny ryttare i sporten. Wynja har följt honom och varit med på tävlingar en tid. Han kommer till ett jättebra hem och passar jättebra ihop med sin nya ryttare, säger Anna Freskgård.

  Högsta nivå

  Hon och Fly Away har varit ett ekipage i tio år och nått högsta nivå av sporten.
  – Han är 16 år nu och nästa år är VM-år. Jag vill inte maxa honom och pressa honom till att göra ett VM, samtidigt är han jättefräsch och kan ha mycket att ge med en yngre ryttare, fortsätter Anna Freskgård.

  Jsm-medaljorer-1-200830-rt
  Wynja Eriksdotter Rubin. Foto: Roland Thunholm

  Wynja Eriksdotter Rubin är meriterad redan i unga år. Hon ingår i svenska juniorlandslaget i fälttävlan, har ridit ponny-EM i dressyr (!) och är regerande svensk mästare för juniorer tillsammans med Hakunamatata. ”Jag är mycket tacksam för att Anna Freskgård och William Nilson Fryer valt att ge mig denna fantastiska möjlighet. Jag ska verkligen göra allt jag kan för att ta hand om och förvalta Fly Away på bästa sätt. Det ska bli otroligt roligt att få äran att få ta över en häst som besitter sådana kvaliteter som Fly away gör. Han kommer förhoppningsvis axla rollen som kompanjon till Hakunamatata på ett förtjänstfullt sätt,” skriver Wynja Eriksdotter Rubin i ett pressmeddelande.

  Fly Away lämnade sitt gamla hem utanför Nyköping i går torsdag, och är redan på plats hos sin nya ryttare på Lundens gård utanför Falkenberg.
  – Det är blandade känslor och det är tomt i stallet. Han har ju varit med oss väldigt länge, säger Anna Freskgård.

  Hon själv är på väg tillbaka efter de skador hon fick i samband med ett rotationsfall vid stortävlingarna i tyska Luhmühlen nyligen.

  Löste inte ut

  Tillsammans med sin andra topphäst, Techno, föll hon i samband med ett språng i terrängen och hon fick hästen över sig. Hindret var rivningsbart, men mekanismen löste inte ut.
  – Jag hade troligen för låg fart så det blev inte rätt kraft och vinkel, säger Anna Freskgård som var snabbt upp på benen igen efter det otäcka fallet där inte heller den uppblåsbara västen löste ut eftersom hon inte skildes från hästen vilket krävs för att mekanismen ska fungera.
  – Det tog några timmar innan jag förstod hur skadad jag hade blivit. Jag fick ju hela hästens tyngd över mig, fortsätter hon.

  Hon skadade bland annat en disk i käken och har under tio dagar enbart fått äta flytande föda, ryggen är stukad och ligamenten i vänster hands fingrar skadade.
  – Men nu har jag fått börja rida igen, men min hand fungerar inte som den ska så jag måste vara försiktig. Jag känner mig fortfarande väldigt mörbultad.

  Analysera

  Hon har skadats allvarligt även tidigare bland annat i nacken och bäckenet.
  – Men det har inte skrämt mig eller påverkat mig. Man vet ju att det kan hända i den här sporten. Nu får vi analysera vad som hände, säger hon.
  – Jag är ändå tacksam att jag kom så lindrigt undan som jag gjorde, det kunde ha blivit mycket värre.

  Bästa minne

  Framtiden innebär bland annat fortsatt satsning för henne med 12-årige Techno och flera yngre förmågor. Och minnena med Fly Away finns kvar.
  – Mitt bästa minne är Luhmühlen när vi debuterade femstjärnigt. Jag hade inga förväntningar mer än att vi skulle genomföra terrängen. Och så gjorde han det så fantastiskt bra och var felfri på hinder och inom tiden så vi blev placerade och topp-10 i klassen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden