Krönika
8 november 2018 09:33

Anna Hassö: ”Det är ditt ansvar att inte orsaka fara för andra”

Krönika"Det är inte en rättighet att åka på tävling med en ouppfostrad häst." Så skriver Anna Hassö i sin senaste krönika och konstaterar att allt fler röda svansrosetter syns på tävlingar.

Anna Hassö: ”Det är ditt ansvar att inte orsaka fara för andra”
Ridsports gästkrönikör Anna Hassö. Foto: Lottapictures

Det är inte en rättighet att åka på tävling med en ouppfostrad häst.

Man ser fler och fler röda rosetter i svansen, men kom ihåg att du som har en känslig häst bär ansvaret på framridning, i besiktningskön och så vidare. Om fler och fler har rosett bara för att folk inte ska rida nära, så mister den sin effekt. Att rida rakt in framför folk med en sådan häst är inte okej.

Om din häst är överdrivet mötesskygg eller kastar sig för saker, är svår att leda, lasta eller rida från parkeringen, ta en funderare på om ni verkligen är klara för att åka iväg. Det är ditt ansvar att inte orsaka fara för andra.

Trenden går mot att väst och hjälm ska bäras vid hantering. Skyddsutrustning är bra när olyckan är framme, men tänk på att det i första hand handlar om att läsa situationer, för att undvika krockar, trånga möteslägen och annat där hästar kan känna sig hotade. Det kan bli som en falsk säkerhet att tro att om du klär på dig detta så klarar du dig. Kan du inte leda hästen enkelt hemma kommer det inte att fungera bättre borta.

Hästar som mestadels rids och vistas ensamma blir dessutom ofta lättare skrämda på trånga ytor. Öva din häst hemma och på mindre stressiga platser än tävling, om den är orolig för liknade situationer. Om hästen dessutom inte är rastad ordentligt via utevistelse och motion, är det inte konstigt om den exploderar när nerverna kommer i dallring.

Ändra dina rutiner om det behövs, ha hästen ute till exempel före tvätt och lastning. Träna alla moment och ha en äldre, van häst med på träning som kan ”visa vägen”.

Sedan är det lika viktigt att ryttare och medhjälpare är uppfostrade, det vill säga visar respekt för andra. På framridningen gäller det att ha koll. Inte tappa fokus när man läser startlistor i mobilen och missa att det kommer en hingst, till exempel. Samarbeta om hinder och var tydlig med att du vill hoppa. Det har blivit lite ”ute” att ropa före hoppning. Dålig trend.

Gå åt sidan om du måste kolla mobilen, men kom ihåg att även då har du ansvar för vad som händer runt omkring dig, så bäst är att memorera ekipagen före dig i startlistan, om du är ensam. Ingen annan ska behöva hamna i dåligt läge på grund av dig och din häst.

 

Anna Hassö är tävlingsryttare och B-tränare i fälttävlan, diplomerad beridare och ridinstruktör, driver försäljningsstall. Denna text var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 21/2018, första gången. Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden