Avelsnyheter
11 december 2017 10:46

Anna Hedendahl: ”Det är som en stor saga”

Fransk nätauktionDen 2-åriga SWB-hingsten Bubado handplockades som en av femton hästar till den franska nätauktionen Fencesweb. För uppfödaren Anna Hedendahl utanför Östersund är den pågående auktionen en omtumlande upplevelse.
- Det är som en stor saga och äntligen händer det något.

Anna Hedendahl: ”Det är som en stor saga”
Anna Hedendahls uppfödning Bubado går just nu att bjuda på vid en fransk nätauktion. Foto: Anna Hedendahl/Jenny Schwieler Staaf

Anna Hedendahl i jämtländska Lit utanför Östersund har varit en av initiativtagarna och medlemmarna av projektet Jumpland. I samband med projektet köpte hon Numero Uno-dottern Werrike, och hon lyckades 2014 få tillgång till ett av de fem Bubalu VDL-strån som fanns i Sverige.
– Jag bestämde mig mitt i natten att jag måste få en av de doserna, och det hela var väldigt impulsivt, berättar Anna för Ridsport.

Bubado (SWB hingst f-15 e Bubalu VDL-Numero Uno, uppf Anna Hedendahl) blev den förstfödda SWB-hästen efter Bubalu VDL, och Anna berättar att han redan från början varit något speciellt.
– Han har ett tryck i sin gång som jag inte varit med om – han håller traven länge och har en mäktig galopp.
Genom sin farfar Baloubet du Rouet har han fransk travare i fjärde generationen, till stort nöje för Annas vänner och kollegor på Wångens travskola.
– De säger att hans bra gångarter beror på travarblodet, berättar Anna med ett skratt.

Bubado
Som föl fick Bubado 85 procent och blev landets näst högst bedömda hoppföl 2015. Foto: Anna Hedendahl

Som föl blev Bubado ”årets föl” vid Mellersta Norrlands Hästavelsförenings fölvisning, och med sina 85 procent var han landets näst högst bedömda hoppföl. Han har därefter med försiktighet tränats och matchas fram med hjälp av Lasse Berglund. Men har man en så bra häst som Bubado i stallet vill man gärna att han ska få chansen att visas fran som hingst, och Anna tänkte att hon skulle ge honom möjligheten och sälja honom som hingstämne.
– Men mina egna försök har inte riktigt nått fram – man bor ju där man bor, säger Anna.

För en dryg månad sedan öppnades möjligheten för Bubado att visas fram för ett större antal spekulanter. Bubado visades vid Eklunda Open där han kom på andra blats med 9-9,5-9,5 – samma poängrad som vinnarhästen fick. Vid bedömningen fanns fyra representanter från den franska webbauktionen Fencesweb på plats.
– De kom fram till mig och sa att Bubado skulle få fronta SWB vid auktionen, säger Anna.

Det var inte bara fransmännen som var intresserade av Bubado utan Anna fick på stående fot ett flertal erbjudanden på sin häst.
– Det var många beslut som fick fattas på plats, men jag resonerade med min 15-åriga son hur vi skulle göra.
Möjligheten att få förverkligen drömmen om att Bubado kan bli godkänd som hingst gick vinnande ur funderingarna, och Bubado blev en av 15 hästar som just nu går att bjuda på på Fencesweb.

Ytterligare fem hästar kommer från Sverige och togs ut vid Eklunda Open: CCStud’s Key to Success (SWB hingst f-15 e e Diabeau van de Heffinck-Chin Chin, uppf D. Carlberg & Son Intressenter AB/CC Stud), CCStud’s Kind of Special (SWB hingst f-15 e I’m Special de Muze-Indoctro, uppf D. Carlberg & Son Intressenter AB/CC Stud), Iggy Pop (SWB val f-15 e Favorit Ask-Pentagon, uppf Emelie Andersson & Olivia Lindberg), Play-Off St Ghyvan (BWP sto f-15 e Elvis Ter Putte-Chin Chin) och TRM Semilly (ISH sto f-15 Diamant de Semilly-Indorado).

Bubado
Bubado galopperar runt hemma i hagen helt ovetandes om att om några timmar förändras hans liv för alltid. Foto: Anna Hedendahl

Auktionen pågår i 24 timmar och går ut vid 18-tiden i kväll, måndag 11 december. I skrivande stund har Bubado ett bud på 8000 Euro vilket är det näst högsta på auktionen för tillfället. Själv går Bubado i vinterhagen i Jämtland och är helt ovetande om att han antagligen har en lång resa framför sig – ungefär hälften av hästarna säljs i Frankrike eller i fransktalande länder runtomkring och de övriga säljs till andra länder över hela världen.
– Det är som en stor saga och äntligen händer det något, säger Anna om upplevelsen att hennes uppfödning blivit uttagen till auktionen. Att följa Bubado i framtiden känns väldigt spännande.
– Det är som att ge sig ut i ett stort tumlande universum.

Här hittar du auktionen där du kan bjuda på Bubado eller på någon av de 14 andra hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden