Fälttävlan
23 september 16:25
Ridsportplus

Anna Nilssons mästerskapshäst är död

DödsfallHan har gått både EM och UVM och var uttagen till OS i Rio. Här berättar ryttaren om saknaden, minnena och beslutet att ta bort valacken.

Anna Nilssons mästerskapshäst är död
Anna Nilsson och Luron vid sitt dressyrtest på EM 2015. Foto: FEI/Richard de Klerk

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om Anna Nilssons karismatiske Luron (HANN val f 1999 e Laptop-Wendekreis, uppf Manfred Hoffman, äg Anna Nilsson & Ingrid L-Nilsson), ett ekipage som bildades redan när valacken var fyra år.

Han var en häst som berör med utstrålning och humor. Och han var en riktig vän. Anna Nilsson.

Nu är valacken med såväl EM som UVM på meritlistan död.
– Det känns sorgligt och tomt i dag. För mig var han en fantastisk häst, berättar Anna Nilsson.

Ekipaget hade en lång internationell karriär tillsammans. En av höjdpunkterna är när det ingick i det svenska laget i Blair Castle 2015. Luron kunde inte riktigt kunde låta bli att sin vana trogen busa lite i dressyren, men fick bland annat nior för delar av travprogrammet och var felfri på hinder i terrängen som reds under tuffa förhållanden. Ekipaget bidrog starkt till att greja Sveriges OS-kval genom att ingå i det femteplacerade svenska laget.

Året efter fick ekipaget åka med till OS i Rio men kom aldrig till start på grund av problem med luftvägarna hos valacken.

Många meriter

På ekipagets meritlista finns också SM-silver, en 19:e placering på UVM när Luron var sju år, nationell trestjärnig seger, flera tvåstjärniga internationella segrar och en skörd trestjärniga internationella placeringar.

Anna Nilsson-luron5 140920 Rt
Anna Nilsson och Luron på väg genom Segersjös speciella vattenhinder för några år sedan. Arkivbild: Roland Thunholm

– För mig var han en sådan häst som man får en gång i livet. Han var en häst som berör med utstrålning och humor. Och han var en riktig vän, en sann gentleman, berättar Anna Nilsson.

Glimten i ögat

– Vi har många härliga minnen tillsammans. Han gav mig alltid glädje och hade glimten i ögat.

Luron pensionerades från tävlingsbanorna 2017. Efter det gick som läromästare hos en bekant till Anna Nilsson.
– Vi tog hem Luron i somras och han fick gå sista månaderna tillsammans med Candy Girl och prata gamla minnen. Han hade svårt att hålla hull och besvär med tänderna. För hans bästa var det dags att galoppera vidare. Jag får bara tänka vilken härlig resa vi haft tillsammans och vara tacksam över den, berättar Anna Nilsson.

Luron blev 23 år gammal.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden