Fälttävlan
17 augusti 2017 09:00

Annelie Frank: Sara Algotsson Ostholt den som är närmast pallen

"Det kommer bli pådrag. Tävlingarna ska gå att se på tv i nästan 100 länder."
Ridsports Annelie Frank ser fram emot ett hårdbevakat EM från en omtyckt tävlingsplats, där Sverige förvisso har små, men ändå fullt rimliga, chanser till åtminstone en gulblå medalj.

Annelie Frank: Sara Algotsson Ostholt den som är närmast pallen
Närmst pallen om Ridsport Annelie Frank får säga vad hon tror.

Texten är skriven tidigare i augusti och publicerades i det nummer av Ridsport som kom ut för en vecka sedan.

Webbplatsen för EM i Strzegom andas massor av stolthet. Det är första gången som ett EM i någon av de tre olympiska ridsportdisciplinerna ordnas i Polen.

Värdlandet har fem kvalificerade ryttare där Paweł Spisak kanske är den mest kände, bland annat som ständig gäst på Ribersborg i Malmö när det var tävlingar där. 

Strzegom är en omtyckt tävlingsplats som ordnar stora internationella tävlingar varje år, så erfarenheten finns även om ett mästerskap är något helt annat.
Och det kommer att bli pådrag – tävlingarna ska gå att se på tv i nästan 100 länder. 133 ryttare från 19 länder är nominerade, många av dem med flera hästar. Den listan ska dock ha bantas ner ordentligt till den 13 augusti, då den definitiva anmälan ska vara gjord.
Det finns plats för 81 ekipage i startlistan. 

Sveriges ryttare är redan uttagna, men Sara Algotsson Ostholt, Louise Svensson Jähde, Niklas Lindbäck, Anna Freskgård, Ludwig Svennerstål och Malin Josefsson kommer att ha svårt att nå några individuella medaljer – den som är närmast pallen av svenskarna i nuläget är Sara Algotsson Ostholt och Reality. 
Det är en helt rimlig tanke att mästerskapet domineras av tyskar, precis som det har varit de senaste åren.

Sexton länder har tillräckligt många ekipage på den långa listan hos EM-arrangören för att kunna starta med lag. Listan ska dock bantas ner till högst femton lag. Liksom tidigare får ett lag bestå av tre eller fyra ekipage och de tre bästa resultaten räknas. 

På detta EM finns det något så ovanligt som att ett norskt lag är anmält, även Danmark och Finland har lag. 

Svenskar åker av tradition ofta till Strzegom och tävlar, även tyskarna brukar dyka upp – detta kan vara en fördel jämfört med till exempel fransmännen och britter som sällan syns till där vid vanliga tävlingar. Många svenskar har vittnat om att de trivs på tävlingsplatsen – Ludwig Svennerstål har säkert extra bra känslor efter sin seger i den trestjärniga Nations Cup-tävlingen där förra året. 

Terrängen är inte känd för att vara den svåraste i Europa, men den erfarne designern  Rudiger Schwarz kommer förmodligen att ge ekipagen en del tuffa frågor.

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 10 augusti 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden