Krönika
10 augusti 2018 11:53

Annelie Frank: ”En extra häst borde vara med till VM”

I rättvisans namn borde alla svenska lag i OS-grenarna ha en medresande reserv till VM i Tryon. Det tycker Ridsports krönikör Annelie Frank och här förklarar hon varför.

Annelie Frank: ”En extra häst borde vara med till VM”
Ridsports krönikör Annelie Frank påminner om vad som hände i Rio då de svenska medresande reserverna i både dressyr och fälttävlan, Linda Algotsson, fick rycka in. Foto: Ann-Sofie Hjärn/Lottapictures

Tänk dig att förbereda dig och din häst i år. Planera för att formtoppen ska komma vid rätt tid, förbereda packning och utrustning, planera skoningar och vaccinationer så att de fungerar optimalt, göra rent i kalendern, ordna med hjälp med hästar, hundar, post och blommor när du är borta, söka visum och lämna dopningsprover, se till att logistiken är klar så att du kan ta dig till stora flygplatsen nere på kontinenten.

Själv kan jag inte föreställa mig hur det kan vara – att vara helt inställd på att åka men samtidigt lika inställd på att stanna hemma.Annelie Frank, krönikör.

Och dagen innan avfärd får du veta att det inte blir någon resa till mästerskapet med stort M. Du får stanna hemma.

Detta scenario blir troligen verklighet för de som är svenska VM-reserverna på hemmaplan. Rose Mathisen berättar i Ridsport nr 15/2018 att hon förbereder sig precis som om hon skulle åka till VM ända fram till den dagen då de svenska dressyrhästarna flyger över Atlanten. Antonia Ramel i svenska dressyrtruppen är i samma situation, liksom Hanna Berg och Malin Josefsson i fälttävlanstruppen och gänget med hoppreserver.

Själv kan jag inte föreställa mig hur det kan vara – att vara helt inställd på att åka men samtidigt lika inställd på att stanna hemma.

De tre OS-grenarna på VM har olika reservsystem. I fälttävlan åker fem ekipage, fyra av dem ingår i laget och det femte startar individuellt. I dressyr åker fyra, alla rider i laget. I hoppning åker fem, fyra får rida i laget och den femte blir reserv på plats.

Varför hoppningen är prioriterad med att ha en ”riktig” reserv på plats vet jag inte. Tradition? Största grenen? I rättvisans namn borde alla grenar ha det så. Jo, jag vet att det är en dyr resa. Och jag vet att det kan vara påfrestande för hästarna. Men just därför tycker jag att det skulle ha stått en svensk dressyr- och en svensk fälttävlanshäst på planet till Tryon. Ska den stora kostnaden med att sända trupper till mästerskapet ändå tas borde möjligheterna för svenska lagen att leverera maximeras. Det är stor skillnad på att starta med fullt eller decimerat lag. Och just för att resan kan fresta på hästarna borde en extra häst vara med.

Jag vet att det är en dyr resa. Och jag vet att det kan vara påfrestande för hästarna. Men just därför tycker jag att det skulle ha stått en svensk dressyr- och en svensk fälttävlanshäst på planet till Tryon. Annelie Frank, krönikör.

Att snåla på slutet kan bli dyrt i längden. Kommer ni ihåg Rio 2016? Två medresande reserver blev ordinarie på plats. Det borde ha varit en lärdom. Att lägga alla de pengarna och sedan stå i Tryon med ofullständiga lag känns onödigt när det finns högst kompetenta reserver att ta med.

Veckans hiss
Vilken form de VM-uttagna hoppryttarna har visat i helgen! Både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann blev tvåa i varsin femstjärnig GP.

Veckans nedslag
Hade regerande Europamästaren H&M All In inte rivit i omhoppningen hade han vunnit en 1,50-klass i söndags – VM-formen är på väg efter hasproblemen.

Denna krönika var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nummer 15/2018, första gången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-