Distansritt
26 september 2015 17:47

Annelie stoppades i unghäst-VM

Distansryttaren Annelie Eriksson fick chansen att rida en av storfavoriterna på unghäst-VM 120 km för 7-åringar i Verona i Italien. De båda låg tvåa då hästen såldes i vetgate 2 och förbjöds fortsätta av nya ägaren.

Annelie stoppades i unghäst-VM
Annelie Eriksson kan få åka till VM. ArkivFoto: Ulf Lonäs

Annelie Eriksson har sedan 2006 haft Italien lite som sitt andra land när det gäller distansritt och ingår i ett team där hon tävlar deras hästar. Hon har två segrar i Italien och vann förra året en stor distansritt med sin VM- uppsittning Penelope del Ma. I år hade hon en bra chans att äntligen få en VM-medalj (hon har varit nära som young rider på YRVM), och ska dessutom rida Penelopes lillasyster i en distansritt på 100 km dagen efter.

I vetgate 2 efter 71 km av 120 km var de båda godkända med hyfsade värden hos veterinärerna. De gick in till vetgate på 1 minut 50 sekunder med 63 i puls efter att ha ridit över 21 km/tim, och med A på både rygg, muskler och rörelser. Däremot 2 på kapillär återfyllnad vilket brukar tyda på att hästen druckit lite sämre vilket ofta rättar till sig under resans gång. I det läget låg Annelie och Penelope tvåa 38 sekunder bakom ledaren.

Men samtidigt var det också flera som ville köpa Penelope del Ma, och det blev budgivning om en av VM-favoriterna, som var sadlad och klar för tredje sträckan. Money talks, Penelope såldes och försvann utomlands, och det var bara att sadla av och tacka för i dag!

– Jag var med i diskussionen och förstod vad som skulle hända. Det var flera som slogs om att få köpa, och jag vet att det brukar gå till så här och att det förekommer på den här nivån utomlands, säger Annelie som tvingades utgå på egen begäran med en fräsch häst, så visst var det surt.
Orkar du ladda om till i morgon söndag?
– Självklart, jag ska rida Penelopes lillasyster 6-åriga Qaissa del Ma som jag tävlat förut i år. Men hon ska gå lugnt och få rutin.

Unghäst-VM för 7-åriga distansrittshästar vanns av Descarado och Saif Ahmed al Mozroui, UAE, på 22,23 km/tim. Silver och brons till Spanien. Därmed är Förenade Arabemiraten tillbaka i internationell distansritt efter avstängningen i våras för upprepade oentligheter i ridsporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden