Hästägartips
27 januari 2015 08:42

Rama in ridbanan med staket och häckar

När underlagets alla olika skikt är på plats är det dags att se till ridbanans inramning. I del tre i serien om att anlägga en ridbana tittar vi närmare på vad för slags staket, häckar och kanter man ska välja.

Rama in ridbanan med staket och häckar
Trästaket är ett bra val till ridbanan, även om det inte är det billigaste alternativet.

Att anlägga en ridbana, del 3: Inramning – staket, häckar, kanter

Ett viktigt beslut att ta när man bygger ridbana är hur inramningen ska se ut. Det vanligaste är att man har staket runt banan. Ett staket har förstås flera fördelar – banan får en tydlig avgränsning och en lös häst stannar på banan. Har man barn och ponnyer som ska rida på banan är ofta ett staket nästan ett måste. En annan fördel är att det är lätt att montera en kant som håller ridbaneunderlaget på plats längst ner på staketet.

Staket finns ju i många olika utföranden och prisklasser. Generellt sett är elstaket inte så lämpliga som inramning kring ridbanan. Träslanor eller olika typer av plaststaket är bättre alternativ, även om de är dyrare. Det vanligaste är att man sätter slanorna på insidan av stolparna när man gör en ridbana. Den har alltså ”baksidan” av staketet utåt.

Vissa plaststaket är utformade så att slanorna sitter mitt på stolparna och staketet blir alltså symmetriskt utåt och inåt. Ett alternativ är att sätta slanorna på utsidan och sen lägga en överliggare på toppen av staketet. Det gör att man uppfattar staketet som lika tjockt som stolparna, även om slanorna är på utsidan. Detta kan vara estetiskt tilltalande när man tittar på banan utifrån. Om staketet är nära spåret kan det finnas risk att slå i fötter, knän eller fastna med spöet – jämför med en ridhussarg som lutar något.

Om man väljer att inte ha staket kan det ändå vara bra att ha någon slags kant som håller underlaget på plats och markerar var banan börjar och slutar. Det går självklart att låta bli detta, särskilt om banan ligger på helt plan mark, men risken då är att kanterna blir odefinierade och krokiga när omkringliggande gräs inkräktar på banan.

En kant kan också vara bra att ha vid banskötseln. Det är lättare att skrapa eller kratta ner uppridet underlag om det finns något som stoppar. Kanterna kan bestå av till exempel trä, cementblock eller sten. Tänk igenom hur hög och hur bred kanten ska vara. Det är lätt hänt att hästen trampar utanför om det inte finns något staket, så man bör fundera på om det är möjligt för hästen att trampa upp på kanten och vad som i så fall händer. Ett annat alternativ om man inte vill ha ett högt staket är att sätta ett permanent dressyrstaket.

Banans omgivningar kan också vara värda en extra fundering. Träd runt banan kan ge välkommen skugga och lä, men det blir samtidigt arbete med att räfsa löv från underlaget under hösten om det är lövträd. En trevlig variant kan vara att plantera höga häckar runt banan – det ger en inramning och läar när de kommit upp en bit.

Tänk dock på att eventuella snödrev lägger sig på läsidan av en häck – finns det risk för snödrev bör alltså häcken vara en bit från själva ridbanan. Valet av häckplantor beror förstås på var man bor, vad man själv tycker är fint och hur fort man vill få upp höjd på häcken. Även här kan det vara klokt att fundera på om man är beredd att ta arbetet med lövkrattning som en lövträdshäck kan ge.

I sista delen i serien om att anlägga en ridbana skriver vi om belysning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden