Hoppning
15 mars 2022 19:28
Ridsportplus

Arena Youth Tour-segraren Izabelle Stolth: ”Jag och Hero har utvecklats tillsammans”

Höga målIngen i helgens starka startfält kunde rå på junioren Izabelle Stolth och hennes Hero, som kammade hem totalsegern i Arena Youth Tour i Kungsbacka. Ekipaget debuterade dessutom felfritt i 1,45 och nu siktar Izabelle på större uppgifter. "Grundarbetet har gjort att vi kan rida de här höjderna felfritt", säger hon.

Arena Youth Tour-segraren Izabelle Stolth: ”Jag och Hero har utvecklats tillsammans”
Hero är verkligen Izabelle Stolths hjälte på banan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Nyblivna 17-åringen Izabelle Stolth har haft en kanonhelg i Kungsbacka, minst sagt. Tillsammans med sin Hero (val f-12 e Glasgow-W vh Merelsnest-Voltaire, uppf A.W.J. Reyrink, äg Ulrika Stolth) debuterade hon först 1,45 felfritt och sedan tog hon hem totalsegern i Arena Youth Tour. Detta som en av två dubbelt felfria på den utmanade banan byggd av Fredrik Malm.

  – Det känns väldigt roligt, både att jag fick rida i Friends och att vi kvalade till den här finalen, där vi dessutom vann, säger Izabelle Stolth.

  Hon ser Arena Youth Tour som en viktig värdemätare.
  – Det är väldigt bra. På det viset får man tävla mot de bästa unga ryttarna i Sverige.

  Att touren dessutom går på Sveriges stora arenor är värdefullt, menar Izabelle.
  – Det är kul att även juniorer och unga ryttare får rida på de här stora arenorna, det är väldigt nyttigt att få göra det inför framtiden.

  Siktar på landslagsplats

  Nu är Izabelle ingen duvunge i sammanhanget, hon har redan innan ridit på de stora arenorna både på ponny och häst. På ponny har hon bland annat ridit finalen i Prins Carl Philips pris i Friends två gånger och kvalat till Falsterbos ponny-GP, och på häst har hon ridit finalen i Morgondagens vinnare i Scandinavium.

  Sista ponnyn, D-ponnyn River Casanova, lämnade stallet för ett år sedan, men det fanns en childrenhäst med i bilden långt före det. Med Madame Chic (sto f-11 e Chacco’s Son-Centadel, uppf Per Wedenmark, äg Per Wedenmark och Ulrika Stolth) blev Izabelle sjua på inomhus-SM för children 2018, och året efter ingick ekipaget i landslagets utmanartrupp för children.

  Från början hade jag svårt att svänga honom, och nu hoppar han 1,45 felfritt.

  Nu aspirerar hon återigen på en landslagsplats, men denna gången i juniortruppen med helgens segerhäst Hero. Valacken reds tidigare av Jens Wickström och det sa inte klick direkt när Izabelle satt upp i sadeln.
  – Jag tyckte nästan att han var lite seg första gången jag provred honom. Min andra häst är mycket mindre och piggare, hon är mer framåt, men andra gången jag provade tyckte jag att han var perfekt, berättar hon.

  Izabelle Stolth-hero 3 220312 Rt
  Izabelle Stolth och Hero tog hem totalsegern i Arena Youth Tour. Foto: Roland Thunholm

  Blir taggad av startsignalen

  Efter snart två år tillsammans har pusselbitarna börjat falla på plats. I somras gjorde de sitt första junior-SM tillsammans, där de blev sexa i finalen och tolva i totalen.
  – Han har utvecklats väldigt mycket och jag har utvecklats med honom. Från början hade jag svårt att svänga honom, och nu hoppar han 1,45 felfritt. Han är dessutom en väldigt personlig och mysig häst, säger Izabelle.

  – Så fort vi får startsignal blir han väldigt taggad. När jag sätter upp galoppen vill han alltid framåt till första hindret och sedan är det bara att köra på.

  Teamet på tävling är alltid mamma Ulrika Stolth, som har ridit och tävlat själv, ”men inte på samma nivå som jag”, säger Izabelle, och tränaren Pelle Wedenmark.
  – Han tänker mycket på grunderna och det tycker jag är väldigt viktigt. Det är han som har hjälpt mig att utvecklas med Madame Chic och Hero. Grundarbetet på marken är det som gör skillnad i slutändan och det är det som har gjort att vi klarar av de här höjderna. Jag vet att jag kan hoppa högt med Hero, men det här med  kunna öka och korta galoppen snabbt och att han lyssnar när jag sitter upp, där har Pelle stärkt oss mycket.

  Här kan du se Izabelles 1,45-debut med Hero.

  Gillar att tävla utomhus

  Det är hård konkurrens bland juniorerna och de unga ryttarna men Izabelle hoppas alltså på att kunna visa landslagsledningen vad hon och Hero går för. Inom kort bär det av till Belgien för att starta upp utomhussäsongen, favorittiden på året.
  – Jag föredrar nog faktiskt att tävla ute, det är mycket större och det är en fördel när man har en stor häst som Hero. Ute händer det också saker runt omkring hela tiden och det känns mer som tävling, säger Izabelle.

  Jag stressar inte fram utan försöker känna in hästen och tänka på grunderna.

  Madame Chic ska även hon med till Belgien – stoet är på väg tillbaka efter en skada och har innan dess främst varit framgångsrik på 1,35-nivå.
  – Hon är väldigt snabb i de klasserna. Tanken är att jag ska behålla henne och se hur hon utvecklas, säger Izabelle.

  ”Stressar inte”

  När hon red ponny var det mest vinnarskallen som regerade när hon skulle in på banan, idag är hon lite mer eftertänksam i sin ridning, berättar hon.
  – Jag stressar inte fram utan försöker känna in hästen och tänka på grunderna. I perioder har jag haft en tendens att övertänka, men nu har jag blivit mer fokuserad på det jag ska göra inne på banan. Jag är bra på att behålla lugnet när jag rider.

  Det var pirrigt inför debuten i 1,45, och lyckan när hon gick i mål var stor.
  – Jag var lite nervös, det var ändå min första 1,45, men jag kände mig så trygg med Hero. Han gör allt för en. När jag gick i mål var jag verkligen jätteglad, jag tror att jag kastade mig över honom, säger Izabelle.

  Hon är inte med på den officiella landslagskartan ännu, men det har hon för avsikt att ändra på.
  – Jag siktar på att rida ett mästerskap för Sverige i år. Det har gått väldigt bra och jag hoppas att de tar ut mig ändå.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden