Veterinärt
26 oktober 2020 14:04
Ridsportplus

”Återinför hälsokontroller av unghästar”

HästsymposiumAtt de rutinmässiga hälsokontrollerna borde återinföras vid SWB:s unghästtester var ett av råden i föreläsningen "Avla för hållbarhet" på hästsymposiet på årets veterinärkongress.

”Återinför hälsokontroller av unghästar”
Den gedigna avhandlingen från 2011 visade att de hästar som uppvisade måttlig till kraftig reaktion vid böjprov vid 4-5 års ålder hade en kortare karriär i antal år. Arkivbild: Evidensia

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Universitetslektor Åsa Viklund vid institutet för husdjursgenetik, SLU, lutade sig mot tre svenska avhandlingar när hon i samband med årets veterinärkongress gav svar på frågeställningarna: Går det att avla för hållbarhet? Vad görs idag? Vad kan vi göra i framtiden?

    – Om vi har hållbarhet som avelsmål måste vi först registrera egenskaperna för detta. Sedan får man undersöka om det finns en genetisk analys av dem, sa Åsa Viklund.

    När det gäller egenskaperna för hållbarhet uppehöll sig Åsa Viklund vid Lina Jönssons doktorsavhandling från 2013, som är så omfattande att den anses som en milstolpe i arbetet för förbättrad hälsa inom hästaveln. Där finns data insamlade för 8 000 hästar som deltog i kvalitetsbedömning när de var 4 eller 5 år gamla (under åren 1983-2005) och en uppföljning av hur många aktiva tävlingsår dessa hästar fick.

    – Det är ett helt unikt material internationellt sett, eftersom ingen annan har följt så många hästar i samma ålder. Avhandlingen visar att resultatet av den hälsokontroll som då ingick i kvalitetsbedömningen, hade ett signifikant samband med hästens framtida hållbarhet.

    Hälsokontrollen genomfördes på två stationer av veterinär. Där bedömdes det allmänna hälsointrycket, hovarna, ortopedisk hälsa (inklusive böjprov) samt hästens temperament och hanterbarhet under dessa moment.

    Funktionell eller uppnådd hållbarhet

    Sedan tio år tillbaka är hälsokontrollerna borttagna vid kvalitetsbedömningarna. Framför allt för att de var dyra att genomföra, men även att det hade börjat arrangeras 3-årstester, som många uppfödare valde att visa sina hästar på. Men hållbarhet är ett viktigt avelsmål.
    – En frisk och sund häst har hög prioritet på marknaden, konstaterade Åsa Viklund.

    Hållbarheten kan antingen vara funktionell eller uppnådd. Den funktionella hållbarheten beror på förmågan att undvika skador och sjukdomar, medan den uppnådda är relaterad till prestation, temperament, hanterbarhet och vilken ryttare hästen har.
    – Den uppnådda livslängden och antalet aktiva år är relativt lätta att registrera, men när det gäller den funktionella hållbarheten är det svårare. Problem med rörelseapparaten är, och har länge varit, den största orsaken till att hästar slås ut. Samtidigt saknas en rutinmässig hälsoregistrering med information från djursjukhusen.

    Det är här Lina Jönssons doktorsavhandling kommer in. Den visar ett signifikant samband mellan hälsan hos 4- och 5- åringarna och deras hållbarhet. Det har gått att omvandla dessa data för ortopedisk hälsa och hovkvalitet till ett avelsindex för de hingstar som hade 20 avkommor eller fler som deltagit i kvalitetsbedömning.

    Något motsvarande finns inte idag. Sedan 2013 finns en linjär beskrivning av hästars exteriör, men det systemet är så ungt att det ännu inte gått att koppla det till hållbarhet.
    – Det kommer att bli intressant att undersöka hur de linjära beskrivningarna för benställningar relaterar till hälsa och hållbarhet och om det finns genetiska markörer för detta. Samtidigt vet vi att arvbarheten för exteriör och antal år i tävling är 0,20, vilket är medelhögt, så det räcker inte med enbart exteriör bedömning.
    – Det skulle behövas en rutinmässig hälsoundersökning av unga hästar, om det på något sätt går att ordna.

    Fakta

    Avhandlingarna

    Longevity and early prediction of performance in Swedish horses, doktorsavhandling, Lena Wallin, 2001. Breeding for durable riding horses using competition statistics, licensiatavhandling, Åsa Braam, 2011. Samband mellan hälsa, exterior och hållbarhet hos ridhästar, doktorsavhandling, Lina Jönsson, 2013.

    Fakta

    Veterinärkongressen 2020

    Veterinärkongressen anordnades av Sveriges Veterinärförbund den 21-24 oktober. Årets tema var Hållbarhet och som så mycket annat under 2020 var kongressen denna gång helt digital. Ridsport har följt evenemanget och kommer med flera rapporter.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden