Dressyr
21 maj 2021 09:09
Ridsportplus

”Att be ryttarna titta sig i spegeln kan hjälpa”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Denna gång är det dressyrtränaren Pernilla Andersson som tar sig an frågorna - och hon pratar bland annat om oliksidighet.

”Att be ryttarna titta sig i spegeln kan hjälpa”
Dressyrtränaren Pernilla Andersson tar sig an frågorna i Stafettpinnen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I förra Stafettpinnen svarade veterinär Lotta Månsby på hovslagaren Björn Bergs frågor. Sedan skickade hon pinnen vidare till tränaren Pernilla Andersson.

De flesta hästar är oliksidiga – vad har du för tips för att få dem mer liksidiga?
– Det gäller att jobba med hästar och ryttare. Så länge ryttaren sitter snett kan vi inte kräva att hästen ska bli liksidig eller rakriktad. Jag har elever som är både vänster- och högerhänta och det är väldigt mycket lättare att rida då, säger Pernilla Andersson.

Vad gör du med ryttaren?
– Ibland får man säga till folk att överdriva, flytta sig så att de tror att de ska ramla av. Att titta i spegeln eller be en kompis filma hjälper. Jag har kurser, och jag kan ha sagt samma sak 300 gånger under vintern och så filmar vi första ridpasset på sommarkursen. Dagen efter har många elever ändrat sitsen, och en del säger ”varför har du inte sagt något”, ha, ha.

Hur gör du för att bedöma om oliksidigheten är orsakad av någon skada?
– Om hästen är extremt oliksidig brukar jag titta under sadeln hur bossorna ser ut. Ibland rör sig hästen jämnare med en annan sadel. I början av passet trampar inte hästarna igenom lika mycket med bakbenen, men om de rör sig ojämnt fram ska hästen kollas upp. Om hästen är starkare i kontakten med tygeln på ena sidan ska tänderna kollas. När hästen är lösgjord blir den ofta jämnare, blir det inte bättre av att rida ska man gå till doktorn tycker jag.

Pernilla Andersson skickar stafettpinnen till Rose Mathisen.

Fakta

Pernilla Andersson

Namn: Pernilla Andersson.

Ålder: 55 år.

Bor: 3,5 mil från Göteborg.

Gör: Dressyrtränare.

Drömmer om: Ett eget ridhus och att FEI ska avskaffa kandartvånget.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden