Blogg
27 december 2013 07:00

Att vara tävlingsryttare

Från allra första början så red jag inte för att visa tävlingsresultat, utan jag red helt enkelt bara för att det var superskoj med hästar. Ju mer man red ju bättre blev man och ju större krav ställde man på sig själv.

I dag är det en stor skillnad på den ridningen jag utförde som yngre än den ridningen jag utför i dag. Man har en helt annan drivkraft nu som tävlingsryttare nämligen tävlingarna.

Inför en tävling i dag så lägger jag oftast upp en planering till tävlingen en vecka innan och målet är då att fullfölja min planering. Man kan alltså inte sitta i soffan och säga att ”i dag orkar jag inte rida” när det står på planeringen att man har träning för då spricker planen och upplägget inför tävlingen. Detta är den stora skillnaden för mig som ryttare förr och nu att man inte kan välja att rida lite när man känner för det utan man måste rida och träna hela tiden. För mig är detta inga problem då jag brinner för hästarna. Jag tror att det hade varit lite mer kämpigt att hålla denna disciplinen om det inte varit för tävlingarna. 

Ibland kommer man in i svackor och det kan vara lite segt att ta sig ur dem snabbt. Det kan vara att man till exempel börjar slarva med att anmäla sig till tävlingar och då bli lite slappare med träningarna eller bara ridningen i allmänheten. Då är det en bra sak att bara anmäla till en tävling för då har du något att träna inför. Det behöver inte vara något svårt program utan det kan vara ett program man tycker är roligt att rida. Meningen med tävlingen är ju inte resultatet utan att man kommer igång mer ordentligt med ridningen och träningarna igen, för att nästa gång vara mer i form till ett eventuellt svårare program. 

Att sätta upp små delmål är en annan drivkraft. Man behöver inte skriva på sin planering att 2017 ska jag rida SM, utan man kan istället skriva om två veckor så ska min häst ta galoppfattningarna bättre. Genom dessa små mål hinner man bocka av fler mål och skriva fler nya små mål och detta tror jag är en lättnad att läsa i sin planering istället för att man varje år ska läsa att 2017 ska jag rida SM. Självklart så ska man ha ett stort mål men för att nå det stora målet måste man ha små delmål. 

/Cornelia

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden