Veterinärt
18 januari 09:57

Automatisk desinficering kan stoppa smittor

ForskningSmittskydd är ständigt aktuellt för alla som har hästar, inte minst tävlingshästar. Vanliga smittskyddsåtgärder stoppar dock inte all smitta i ett stall. I ett unikt forskningsprojekt på Wången testar man därför nu att systematiskt desinficera ett stall med så kallad dimningsteknik och vattenrening.

Automatisk desinficering kan stoppa smittor
Hippofix är desinfektionsmedlet som används i studien. Roger Mahrle Riwik är vd på Viridis Chemica, som är företaget bakom Hippofix. Foto: Wången

Grundläggande smittskyddsåtgärder är något som regelbundet trummas in hos landets hästägare, men det räcker inte hela vägen för att stoppa all smitta i ett stall. I ett unikt forskningsprojekt på Wången vill man därför studera om systematisk automatiserad desinficering kan ge bättre hästhälsa när hästarna står på box. Detta genom så kallad dimningsteknik och vattenrening.

I studien på Wången ingår 13 hästar och alla boxar dimmas med det väteperoxidbaserade desinfektionsmedlet Hippofix.
– Vi har installerat ett sprinklersystem i ett stall här på Wången. Varje timme dimmas boxarna här inne, berättar Roger Mahrle Riwik, vd på Viridis Chemica, företaget bakom Hippofix, i ett pressmeddelande.

Den långtidsverkande väteperoxid som finns i Hippofix är ofarlig för djur, människor och natur. När väteperoxiden verkat klart blir restprodukterna vatten och syre vilket gör den lämplig för dimning och vatteninblandning.

– Det här är första gången vi installerar ett sprinklersystem i ett häststall för att studera utfallet. Att använda väteperoxid i olika koncentrat är redan beprövat inom annan djurhållning, inom veterinärvård och humanvård, berättar Roger Mahrle Riwik.

Rogermahrleriwikochulfhedenstrmfotoemmaroos
Roger Mahrle Riwik och försöksledaren Ulf Hedenström är spända på utfallet av studien. Foto: Wången

Vattnet renas

Hälften av hästarna i studien får också vattnet renat med Hippofix och hälften inte. Hästskötarna vet inte vilken typ av vatten som ges till respektive häst, och mitt i studien växlas grupperna.

– För att bryta utbrott av smittor som orsakas av svamp, bakterier eller virus som ringorm, kvarka, ekvint herpesvirus eller corona är Hippofix ytdesinficering ett effektivt hjälpmedel, säger Roger Mahrle Riwik.

Kameror har också installerats i stallet för att kunna följa hästarnas rörelse under dimningstillfällena.

– Vi följer noggrant hästarnas hälsa i studien. Vi tempar alltid hästarna varje dag här på Wången, men nu väger vi dem också flera gånger i veckan. Dessutom tar vi regelbundet blod- och vattenprover för att ta reda på om och hur hästarna påverkas, berättar Ulf Hedenström, veterinär på Wången och försöksledare.

– Även duscharna i stallet desinficeras mellan varje användning eftersom just duschar är ett ställe där smitta kan spridas mellan hästar, säger Ulf Hedenström.

En hippologstudent på Wången har tidigare visat i en studie att hästarna drack 35 procent mer om vattnet innehöll ett litet koncentrat av Hippofix. Studien upprepas nu med ett annat och mer omfattande upplägg och resultatet väntas under våren 2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden