Avelsnyheter
28 september 2023 11:29

Avelsjätten Blue Hors drar ner – flyttar verksamheten

InternationelltEfter 30 år i branschen väljer nu ägarfamiljen bakom det danska stuteriet Blue Hors att skala ner sin verksamhet, och planerar att sälja av en stor del av sina dressyrhästar och byggnader i Randbøl.

Avelsjätten Blue Hors drar ner – flyttar verksamheten
Stuteri Blue Hors, som ligger i Randbøl mitt på södra halvan av Jylland, minskar ner på sin verksamhet och flyttar. Foto: Kim C Lundin

Blue Hors ägs av grundaren Kjeld Kirk Kristiansen, arvtagare och tidigare företagsledare för Lego-gruppen, som först startade hoppverksamhet på Stutteri Ask i slutet av 80-talet. Därefter drog han igång dressyr- och avelsdelen på Blue Hors 1993, en lyckad satsning som fick en rivstart då stuteriets hingst Uffe Korshøjgård deltog i det danska laget på OS i Atlanta 1996.

Idag finns 15 aktiva hingstar i stuteriets katalog, och genom bland andra beridaren Nanna Skodborg Merrald fortsätter Blue Hors att visa upp sig på de stora mästerskapen. Totalt finns närmare 500 hästar i verksamheten, fördelade på unga hästar i träning, avelsston, hingstar och föl.

Men nu väljer familjen att minska ner på verksamheten, i samband med ett generationsskifte. I ett pressmeddelande skriver familjen att Blue Hors i framtiden kommer att ha ett ”nytt och enklare upplägg”, då planen är att sälja ett större antal hästar och byggnader i Randbøl.

Verksamheten på Blue Hors kommer att flyttas till Stutteri Ask i Kristiansminde, för att samla hoppning och dressyr på samma ställe. Nanna Skodborg Merrald blir kvar som beridare, och planen är att Blue Hors ska fortsätta sin satsning på att ha egna hästar i internationell toppsport men med ett mindre antal hästar.

Fasar ut verksamheten

Blue Hors kommer även att fortsätta driva sin hingststation men nu på ny adress, medan resterande verksamhet ska fasas ut under de närmaste sex månaderna.

– Blue Hors har vuxit kraftigt genom åren och idag har företaget ett flertal affärsområden. Nu är det dags att återupprätta ett enklare upplägg centrerat till de två områden där allt började – dressyren och aveln. Min familj och jag ser fram emot detta men beklagar den påverkan detta kommer att få för våra värdefulla medarbetare, säger Kjeld Kirk Kristiansen i en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden