Dressyr
7 september 2021 12:37

Belarusisk OS-ryttare får fristad i Polen

På flyktDen belarusiska dressyrryttaren Olga Safronova tvingades nyligen fly från sitt hemland efter att ha kritiserat landets regim. Nu får OS-ryttaren en fristad i grannlandet Polen. Se klippet där hon flyttar sina hästar.

Belarusisk OS-ryttare får fristad i Polen
Olga Safronova och Sandro D Amour under Gothenburg Horse Show 2019. Foto: Roland Thunholm

Efter att ha kritiserat den belarusiska presidenten Alexander Lukasjenko och den belarusiska OS-ledningen petades den belarusiska dressyrryttaren Olga Safronova ur OS-truppen. Motiveringen var att hennes häst var skadad. Hon flydde då till Polen där hästen undersöktes och friskförklarades.

Kritiken mot regimen och OS-ledningen har enligt den polska nyhetsbyrån PAP lett till att Olga Safronova ”svartlistats” som en av de personer som anses vara emot landets styre. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Om man finns på listan kan du varken jobba eller fortsätta din idrottskarriär, säger Olga Safronova, som tävlade i Gothenburg Horse Show 2019.

Hon flydde till grannlandet Polen för att hon kände att det var farligt att vara kvar i hemlandet.
– I Belarus var jag orolig för min säkerhet. Här känner jag mig trygg och mina hästar är i säkerhet här.

Polen har nu gett Olga Safronova och hennes partner humanitärt visum. Hennes ambition är att söka polskt medborgarskap och byta tävlingsland inför framtida tävlingar. Här under kan du se när hennes hästar flyttar in på en anläggning utanför Warszawa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden