Hoppning
15 mars 2020 11:31

Bengtsson om Cassilano: ”Skinn och ben när han kom”

Ny topphästFör några veckor presenterade Rolf-Göran Bengtsson Cassilano Jmen ordentligt för den svenska publiken genom att bli femma i världscuphoppningarna i Scandinavium. Här berättar hoppryttaren om hur skimmelhingsten hamnade hos honom 2018 efter sex månaders karantän.

Bengtsson om Cassilano: ”Skinn och ben när han kom”
Rolf-Göran Bengtsson visade mästartakter och satte världscupens första nolla. Foto: Roland Thunholm

Taket i Scandinavium höll på att lyfta när Rolf-Göran Bengtsson satte världscuphoppningarnas första nolla.

Han har börjat lära sig mer och mer hur jag vill att saker och ting ska fungera. Det är en stor häst med stor galopp. Rolf-Göran Bengtsson om Cassilano Jmen.

Det var med Cassilano Jmen (BH hingst f 2006 e Calisco Jmen-Bramo, äg José Ribeiro de Mendonca) som publikfavoriten och tidigare världsettan gjorde det – en stor skimmel som har gått utomhustävlingar på väl tilltagna ytor i Brasilien innan han kom till Tysklandsbaserade Rolf-Göran Bengtsson för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Ryttaren var strålande glad efter sin nolla och kunde inte sluta le när han red ut från banan.
– Han har börjat lära sig mer och mer hur jag vill att saker och ting ska fungera. Det är en stor häst med stor galopp så att hoppa inomhus med de tekniska svårigheterna som finns där är en stor uppgift för honom, säger Rolf-Göran Bengtsson vid en intervju ett tag efter tävlingarna i Göteborg.

”Går på allt”

– Han har jättestor kapacitet och tittar inte på någonting, han går på allt.

Den kapable hingsten hamnade hos honom via holsteinerförbundets kontakter – ett samarbete som tidigare har gett Rolf-Göran Bengtsson tävlingspartners som Clarimo, Casall och Quintero.

– Jag har ett väldigt gott samarbete med holsteinerförbundet. Det har betytt mycket för min karriär att inte ha behövt köpa de här bra hästarna och att de inte heller har varit till salu. Jag har kunnat arbeta med att utveckla dem i lugn och ro och på lång sikt.

Rgb_cassilanojmen
Rolf-Göran Bengtsson och Cassilano Jmen vid tävlingarna i Scandinavium. Foto: Roland Thunholm
Rgb_cassilanojmen_rt
Rolf-Göran Bengtsson och Cassilano Jmen. Foto: Roland Thunholm

När Cassilano Jmen lämnade Brasilien hade han tävlat upp till och med internationella 1,60-klasser, bland annat världscuphoppningar, med brasilianske OS-ryttaren Artemus de Almeida.

Lång karantän

Men flytten till Europa med totalt sex månaders karantän i Argentina och Europa tog på krafterna för hingsten.
– Han vara bara skinn och ben när han kom. Det var ingenting kvar av den stora hästen, han hade inte arbetat på sex månader, säger Rolf-Göran Bengtsson som började ett idogt arbete att bygga upp hingsten.
– Det tog lång tid att bara få igång magen. Och det tog lång tid att bygga upp muskler.

I augusti 2018 började ekipaget att tävla så smått, då var det nästan ett år sedan hingsten hade synts till på de internationella banorna.

Femma i Göteborg

2019 togs klivet upp till 1,50-klasser och hingsten var med i Falsterbo.

I början av 2020 är Cassilano Jmen på väg att etablera sig på högsta internationella nivå med bland annat en femteplacering i Göteborgs världscuphoppning. Men hingsten har lite att lära när det gäller snabbhet.
– Ja, det kan han inte än. Vi jobbar fortfarande på att han ska få plats på distanserna och lyssna mer på mig så att jag kan hjälpa honom litegrann. Men han börjar lära sig hur jag vill att det ska fungera.

Målet med hingsten är att han ska bli godkänd för avel i Europa.
– För att bli det måste han göra resultat i de stora klasserna och det börjar ju komma nu. De ligger i ägarens händer hur länge de vill att jag ska arbeta med hästen.

Rolf-Göran Bengtsson har också ett samarbete med Helgstrand Dressage. Detta handlar om fem yngre hästar med främsta syfte att de ska utbildas och tävlas för att sedan säljas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden