Fälttävlan
1 september 2018 16:10

Bergendorff om nya VM-formatet: ”Kan vara mental fördel”

Ryttar-VMNär VM i fälttävlan startar med dressyren den 13 september blir det premiär för ett världsmästerskap i det nya formatet med trestjärnig terräng. Men Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff tror inte att formatändringen har så stor betydelse.

Bergendorff om nya VM-formatet: ”Kan vara mental fördel”
Förbundskapten Fredrik Bergendorff. ArkivFoto: Roland Thunholm

– Jag är övertygad om att bandesignern Mark Phillips kommer att göra en terräng som håller hög  mästerskapsklass och ger utslag även om det är en trestjärnig terräng, säger Fredrik Bergendorff.

Vilken bana det än blir kräver den mycket och det gäller att vara förberedd. Fredrik Bergendorff.

OS och VM i fälttävlan har tidigare varit fyrstjärniga tävlingar. Efter en längre tids diskussioner kring formatet har Internationella Ridsportförbundet beslutat att de båda tävlingarna ska ha fyrstjärnig nivå på dressyr och banhoppning samt trestjärnig nivå på terrängen.

Detta är en kompromiss för att kunna ha många deltagande lag utan att det blir svårt för dem. Det finns inte så många länder som kan få ihop ett lag med ekipage som håller bra fyrstjärnig nivå.

”Inte jättestor betydelse”
Det är rimligt att anta att det nya formatet med en enklare terräng kommer att påverka utgången av mästerskapet. Länder med en stark tradition av fyrstjärniga tävlingar, som till exempel Storbritannien och Tyskland, borde inte lika stort försprång när det gäller till exempel rutin på stora banor.

Men Fredrik Bergendorff tonar ner betydelsen av formatändringen:
– Nej, jag tror inte att det har så jättestor betydelse. Och vi har inte ändrat på förberedelser eller så, vilken bana det än blir kräver den mycket och det gäller att vara förberedd, säger han.

Däremot tror förbundskaptenen att det kan bli en mental fördel för de svenska ryttarna som generellt inte rider fyrstjärnigt så ofta.
– Det kan vara en mental fördel, att ryttarna inte tänker på det som en fyrstjärnig terräng. Men det kommer att bli svårt nog, säger Fredrik Bergendorff.

Arbeta tillsammans
Sverige har inte haft några toppresultat på de senaste världsmästerskapen. I franska Normandie 2014 startade Sverige med tre ryttare och två gick i mål. Inte heller på VM 2010, 2002 och 1994 fick Sverige lag i mål. 2006 i Aachen kom Sverige femma, precis som i Rom 1998.
– Jag är medveten om Sveriges historia när det gäller VM och ska göra allt för att förändra den.
Hur då?
– Genom att hålla oss till det vi kan och arbeta tillsammans. Ju närmare start vi kommer det mer kommer vi alla att släppa tankarna på det som är runtomkring och titta mer och mer inåt, fokusera på vad vi ska göra.

De svenska fälttävlanshästarna flyger från Europa på onsdag den 5 september och samlas några dagar innan det hos Sara Algotsson Ostholt i tyska Warendorf.

VM i fälttävlan avgörs 13-16 september.

Läs mer om det nya VM-formatet i den här analysen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden