Sverige
3 maj 2023 07:53

Beridna Högvaktens hjälmar blir facklig fråga

SäkerhetDe paradhjälmar som används av Beridna Högvakten har nu blivit en fråga för Arbetsmiljöverket. Frågan är hur effektiva hjälmarna är som skydd.

Beridna Högvaktens hjälmar blir facklig fråga
Paradhjälmarna utreds nu av Arbetsmiljöverket. Foto: Beridna högvakten

Just nu ligger en begäran om föreläggande eller förbud hos Arbetsmiljöverket angående paradhjälmen som används vid de beridna vaktparaderna.

Det skriver TT.

Hjälmen är baserad på en modell från 1800-talet och vid incidenter där den fallit i marken har den blivit deformerad – något som väckt frågor om hur effektiv den är som skydd.

— Vi har under lång tid tvivlat på hur skyddande paradhjälmen är vid en olycka där ryttare kastas av och fallet blir olyckligt, säger Andreas Lundin, Försvarsförbundets skyddsombud för musikkåren, till TT.

Det musikkåren vill är att Arbetsmiljöverket tar ställning till arbetssituationen – om man kan begära att få ha en säkerhetsklassad ridhjälm när man rider bland bilar och människor i stadsmiljö, där det lätt kan uppstå farliga situationer.

— Det vi helst skulle vilja är att ha en ridhjälm som ser ut som den traditionella hjälmen, men då är det något som behöver utvecklas. Vi hoppas givetvis på att detta ska lösa sig så snabbt som möjligt. Säkerheten måste vara prioriterad, säger Andreas Lundin till TT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden