Världen
14 maj 2018 11:27

Bettlöst minskade smärtrelaterade beteenden hos hästar i studie

BettlöstEn studie med 66 hästar visade rejäl minskning av det som klassades som smärtrelaterade beteenden när hästarna började ridas bettlöst.

Bettlöst minskade smärtrelaterade beteenden hos hästar i studie
66 hästar ingick i studien om bett och bettlöst. Foto: Elenathewise/Istock

I studien, publicerad i Equine Veterinary Education, bytte 66 hästar bett till bettlöst. Det totala antalet beteenden som i studien kopplades till någon form av smärta minskade med 87 procent och alla utom en häst visade minskade negativa beteenden med bettlöst, rapporterar Horsetalk.

Studien är utförd av Matthew Kibler och professor Robert Cook. Cook har skrivit många forskningsartiklar om bland annat hästens mun och ett bettlöst träns bär hans namn.

106 frågor besvarades

Studien utfördes på hästar i länder som England, Frankrike och Australien. Hästarna var i åldern 3 till 24 och reds i ”engelsk stil” med olika fokus där dressyr dominerade med 22 stycken, följt av ”nöjesridning” med 21 stycken.

Ett frågeformulär utarbetades grundat flera års feedback från 605 ryttare som hade gått över till bettlöst. Ryttarna i den aktuella studien fick svara två gånger på 106 frågor om hästens beteende, före och efter att de bytte till bettlöst. I snitt hade de ridit bettlöst i 35 dagar då formuläret besvarades en andra gång.

Bland raden av beteenden som kontrollerades fanns bland annat ogillande att tränsas, skakande och lutande av huvudet, slå med svansen, bockningar, svårigheter vid uppsittning, styv eller hackig gång, gapande mun, samt en grupp där bland annat gnissla tänder och ”busy mouth” ingick.

 87 procents minskning

”Antalet smärtsignaler för det totala urvalet när den hade bett var 1 575 och bettfria 208 –  87 procents minskning ”, rapporterade forskarduon, skriver Horsetalk.
”Välfärden hos 65 av 66 hästar förstärktes genom att ta bort betten: minskade negativa känslor (smärta) och ökad potential att uppleva positiva känslor (behag)”, konstaterar de vidare.

Enligt forskarna hade studien vissa begränsningar. Fallstudies urval var exempelvis inte slumpmässigt. ”Likväl, som rekommenderas av nuvarande välfärdsvetenskap, var bedömarna de som är mest bekanta med de studerade djuren, med trefaldiga uppgifter som ägare, vårdare och ryttare”, uppger forskarna enligt Horsetalk.

Läs mer om studien här

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-