23 september 2016 12:30
Ridsportplus

Blandat intresse för Elmias dressyr

Den för året nya stortävlingen Elmia Scandinavian Horse Show ska innehålla en hel del dressyr sista helgen i oktober. Det högsta klasserna är redan fulla medan intresset för unghästklasserna måste betraktas som lägre än väntat. "Hade vi kunnat förlänga anmälningstiden hade det sett annorlunda ut", säger Anna Bråkenhielm.

Blandat intresse för Elmias dressyr
Anna Bråkenhielm kommenterar sitt senaste ridsportprojekt Elmia Scandinavian Horse Show. Foto: Ebba Högström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anmälningstiden går inte ut förrän måndag 26 september kl 18, en hel månad innan evenemanget startar. Det innebär att de 4-åriga hästarna har ett kvaltillfälle  kvar med helgens tävling i Tingsryd som även är sista kval till Breeders Trophy om mindre än två veckor.
– Vad gäller 4-åringarna så tittar vi på den högsta procenten, oavsett om hästen gjort flera starter, bara ett räknas. Hamnar flera på sista plats på samma procent får alla komma med. Reserver tas in från reservlistan om det blir ledig plats.
– Många med 5-7-åringar har hört av sig nu och bett om att få stå på reservlistan då de inte hunnit med att intresseanmäla innan sista datum den 13 september. Den uppdateras efterhand, meddelar Anna Bråkenhielm som är en av fyra grundare bakom showen.

Medan fredagens Intermediare II är maximerad till TR:s 40 starter är även lördagens Grand Prix klass fulltecknad på de 18 starter som planerats. Söndagen har redan nu totalt 31 anmälda i de två Lövsta Future Challenge klasserna, det sista kvalet kan möblera om bland platserna till Friends.

Unghästklasserna har under året välkommnats och väckt stort intresse då de är öppna för hästar från alla avelsförbund. Kvalreglerna har varit av det enklare formatet: ingen anmälningsavgift eller krav på deltagarbevis, gör en intresseanmälan före 13 september och skicka in dina två bästa resultat.

Kval har skett via FEI:s program för gångartsbedömning för 5- och 6-åringarna respektive MsvA och Prix St George för 7-åringarna. För 5- och 6-åringar öppnades det även för kvalande via dressyrprogram även om platserna var maximerade till högst 25 procent av startfältet. Just de här kvoterna är svåra, 25 procent av 14 tillgängliga platser är 3,5 ekipage. I rankinglistorna över ekipage med två bästa resultat finns det endast en 5-åring med resultat från dressyrprogram och två stycken 6-åringar.

När rankinglistorna satts samman har det varit till nackdel för ekipage att ha något resultat från gångartsbedömning oavsett om det funnits flera bra resultat från dressyrbedömningarna. 
– Det är en klar prioritering från vår sida att i första hand välja från gångartsbedömningen. Vi gav en möjlighet att kvala via bara dressyrprogram men om det finns båda delar bland resultaten så har vi prioriterat FEI-programmens resultat, förklarar Anna Bråkenhielm.
– De här finalerna skall vara för de bästa ekipagen och vår proposition ger oss möjlighet att ta ut ekipage från dressyrprogrammen men tvingar oss inte till det.
 
I propositionen står det att arrangören kan dela ut wildcards.
– Vi har diskussioner med ett par ryttare om wild cards. Vi räknar med att kunna släppa vilka som rider på wild cards inom 10 dagar, meddelar Anna Bråkenhielm.

Bland de årgångar som är klara och listade är det bara i 5-årsklassen som de importerade hästarna är i majoritet. I 6-årsklassen är det unghäst-VM finalisten för SWB Fiera Girl i ledning, riden av Yvonne Österholm och uppfödd/ägd av Malin Myrman. 
Antalet intresseanmälningar är totalt 72 för 5-7-åriga hästar och nästan 60 procent är SWB-registrerade av dessa. Det kan jämföras med över 150 sålda deltagarbevis i samma ålderskategorier till Breeders Trophy. 
– Flera ryttare har inte hunnit med att göra intresseanmälningar i tid och finns därför inte med i listorna trots att de gjort mycket bra resultat. Det är sådana som kan komma ifråga för wildcards, berättar Anna Bråkenhielm.

En uppvisningsklass i kür har lagts till programmet där fem ryttare i varje kategori (YR, junior och ponny) fått en inbjudan att rida. Ekipagen är inbjudna i samarbete med grenledaren i respektive kategori. Det är likartad modell som tillämpades under tävlingen i Borås, ett format som blir mer uppvisning och show än tävling. 
– Jag är glad att vi kan ge de här ryttarna chansen att visa upp sig, det gick inte att göra tävlingsklasser av det i år. Vi kommer att förändra en hel del till kommande år, menar Anna Bråkenhielm.
– Det ska bli spännande att se hur dressyrhästarna hanterar miljön, arenan ligger bland utställare och montrar, väl i händelsernas centrum, det blir spännande, avslutar hon.

Elmia Scandinavian Horse Show 26 – 30 oktober

Rankinglistor för unghästdressyren på Elmia

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden