Cornelia Rylén
Blogg
Elitryttare i hoppning. Drivs av att hitta rätt väg till varje hästs framgång. Bor på Vikbolandet, strax utanför Norrköping.
Cornelia Rylén
6 januari 09:21

Sambon Linus tar över och svarar på följarnas domarfrågor

Sambon Linus tar över och svarar på följarnas domarfrågor
Linus tar över bloggen den här gången.

Hallå!
Denna gång tar min sambo Linus över bloggen! Via min instagramsida har mina följare fått chansen att ställa frågor som han kommer att besvara här! Vi börjar med en liten presentation:

Vem är du? Hur länge har du varit aktiv som hoppdomare/överdomare och hur trivs du med det?
Jag är Linus, 29 år och sambo med Cornelia. Jag har alltid älskat att hålla på med djur men började med hästar först som 19-åring. Ville få en fast tid i veckan att göra något roligt så skrev in mig på en ridskola. Gillade det direkt men tyckte utvecklingen var för långsam. Grannen råkade då behöva en medryttare så antog den uppgiften och sen har det spunnit vidare ifrån det.

Sommaren 2012 fick jag en impulsidé under Falsterbo att domare vore en kul grej att vara. Jag kontaktade då en etablerad domare, satt med henne lite och tyckte det var svinkul.  Fixade fram rekommendationer, klarade utbildningen och har varit aktiv domare sen juni 2013.

Fram till förra sommaren tyckte jag att överdomare verkade vara ett riktigt skitjobb men tog den utbildningen då det är/var stor brist på överdomare i länet och folk tjatade. Sen är det aldrig fel att vara mer utbildad än vad som behövs. Fick en hel drös med uppdrag direkt och överraskades över hur aktivt arbete det är. Man har alltid något att göra samtidigt som det är en väldigt social och problemlösande uppgift vilket passar mig perfekt.


Okej, toppen! Here we go, härifrån är det Linus som tar över:
Innan jag svarar på några frågor måste det klargöras att vissa saker i TR är tolkningsfrågor som olika domare tolkar på olika sätt. Jag kommer svara utifrån mina bedömningar och försöka vara så tydlig som möjligt.

Hur ser riktlinjerna ut för användning av spö? Jag har för mig att jag läst att ridspö får endast användas Tre ggr under ritten ( ”tipping”?) Gäller detta endast from en viss nivå?
Det finns strikta regler när det kommer till spöanvändning och hur ett spö får se ut.

Generellt kan man säga att allt som inte är en ”tippning” på bog eller bakom sadeln är förbjudet och ska medföra avstängning. När det gäller tippning är det endast tillåtet två gånger under ritten och vid den tredje så blir du avstängd. Dock är det så att tippningar kan vara svåra att se för domaren i tornet vilket tyvärr gör att folk kommer undan.

Hur stort får nosludd vara på nosgrimman?
Det finns ingen reglering över nosludd så det kan vara hur stort man vill bara det inte blir en säkerhetsrisk av någon orsak.

Man ska inte förväxla det med ”blinkers” eller skygglappar på sidostycket, där får diametern inte överstiga 3 cm.

Hur går utbildningen till för att bli hoppdomare/överdomare?
Den ändras lite då och då men för mig så krävdes en först en rekommendation för att få gå B-hoppdomarutbildningen. Sen var det 2 dagars utbildning följt av 24h (lite osäker på antalet timmar) praktik i olika domartorn med olika domare och efter det 2 dagars kurs till med ett prov. Det provet analyseras sen av 3 av våra domarutbildare som avgör om man blir godkänd eller inte. Och klarar man sig får man döma upp till regional nivå 130-hoppning

Efter 4 år får de som varit aktiva nog gå utbildningarna för att bli A-domare eller överdomare. Överdomarutbildningen var endast under 2 dagar men ett slutprov.

Kan Linus döma en tävling där du är med och tävlar? Och isf, hur tycker ni det båda är?
Jag får döma när Cornelia rider. Det har inte varit några problem under de tävlingarna, har nästan mer koll på så hon sköter sig och har rätt utrustning än de andra.

Hur ser de ut nu? Måste man tävla i kavaj eller kan man tävla med en långärmad tröja och säkerhetsväst?
Från regional tävling är det kavaj som gäller för ryttare utan väst om inte överdomaren sagt annat.

Är det så att ryttaren använder väst så räcker det att ha en tröja eller skjorta för att vara reglementsenligt klädd.

Att det ska vara långärmat är numer borttaget oavsett ålder på ryttaren.

När det kommer till klädsel så ska man veta att en domare/överdomare inte kan förbjuda ett ekipage att starta. Det man kan få om man inte är reglementsenligt klädd är en straffavgift om högst 1 500 kr. (Västen går som utrustning och måste vara knäppt när man sitter till häst/ponny)

Hur kommer det sig att domare överlag inte ger fler ryttare varningar? Har sett flera gånger hur ryttare piskar och sparkar sina hästar på ett sätt som inte är tillåtet. Men domaren säger ingenting? Varför?
Kan såklart inte svara för andra men när jag var ny som domare så var det väldigt tufft att säga ifrån, speciellt till etablerade ryttare. Det blir en tolkningsfråga och ju bättre man kan sitt reglemente och känner trygghet i sin roll som domare desto lättare blir det att säga ifrån.

Att säga ifrån är självklart en del i vårt arbete men man blir lite ställd de gånger någon går på sin häst hårt framför ögonen på en och kan tappa handlingsförmågan.

Jag själv har blivit mycket bättre på det och har inga problem att säga ifrån längre.

Finns det en regel som säger att man MÅSTE ha vita ridbyxor vid hopptävling? Bara hört att de måste vara ljusare än kavajen, men folk säger olika. Vad gäller?
Det finns inga regleringar alls när det kommer till färger på klädseln, så du kan blanda bäst du vill så länge du tävlar i Sverige 🙂

Varför gäller olika regler gällande exempelvis bett på ponny och storhäst? Varför har man gjort en skillnad där?
Den biten är till största delen tagen från FEI:s internationella reglemente.

Jag har såklart inte skrivit TR men skulle tro att det har med ”mognad” att göra – vad man anser att unga ponnyryttare kan hantera och inte.

Vad är det som gör att man inte får tävla ponny på peewee-bett?
Reglerna för ponnybett är en enda röra som är svår för alla att hålla ordning på.
Men några generella regler kan man lätt förhålla sig till

 • Bettet får inte vara smalare än 10mm på smalaste stället.
 • Bettet ska vara i originalskick. (du får alltså inte tejpa bettet, byta kindkedja eller liknande)
 • Mundelen får inte bestå av mer än 3 delar (Inga rullar eller liknande är okej)
 • Kindkedjan ska vara av läder eller metall.
 • För ungponnyer (4-6år) är reglerna striktare

Är man osäker på bett så fråga överdomaren på plats innan start.

Får man tävla på ett sweet iron-bett med storhäst?
När vi pratar häst kan man säga att bettslingen är fri bara bettet inte skadar hästen på något vis.

Vad är de vanligaste sakerna du får rycka in och säga till om på tävlingar? Brukar du stå och övervaka något på framridning/framhoppning ? 🙂
Jag placerar mig alltid på framhoppningen och håller mig där förutom när banan sak besiktigas eller något händer.

Brukar ställa mig vid ingången så jag lätt kan kolla över allas utrustning när de passerar och ser till så alla sköter sig under framhoppningen.

De vanligaste saker folk missar är bakbensskydd och sporrar på ponny.

Det är många som inte är medvetna om att 7-åriga hästar räknas som unghäst när det gäller skydd och har därav fel bakbensskydd.

Att starta bland de första i ett stort startfält är det inte så många som vill. Exempel kan då vara att man har fått 4 fel och tror därav att man inte ska få placering när det är så otroligt många kvar. Man åker hem och ser senare att man blivit placerad men inte är vid tävlingsplatsen och kan komma in till fots. Varför blir det straffavgift?
Straffavgift utdelas till personer som inte dyker upp till prisutdelning utan att ha frågat om lov. Om man uteblir helt enkelt.

Så hamnar man i situationen du beskriver så skulle jag rekommendera att ringa till överdomaren och förklara läget. De flesta har förståelse och är det ingen större klass brukar det inte vara några problem.

Måste man tävla med väst hela året även fast man är 18? Dvs att man slipper väst när man är 19 år.
Ja! Västen ska sitta på och ordentligt knäppt under all ridning på tävlingsplatsen hela det år man fyller 18.

Sett flera ponny ekipage som använder teknikskydd på tävling – inga ser. Hur tycker ni man ska göra för att ha bättre kontroll av vad som används som utrustning?
Det mest troliga till att folk använder fel utrustning är okunskap. Det ligger på överdomarens ansvar att se över utrustningen hos ryttarna men det är inte alltid man hinner med alla. Jag tycker att ser man någon som har ett så tydligt fel som teknikskydd på ponny ska man säga till antingen ryttaren/förälder eller öd så snart som möjligt.

Fråga från Cornelia: Det kom MÅNGA frågor angående bakskydd och skydd generellt ang både ponny och storhäst, unga och äldre hästar. Kan du förklara det från början? Vilka får tävla med vad och när?

På frambenen finns inga regleringar mer än att den totala vikten inte får överstiga 500g/ben. (Gäller ponny, storhäst och unghäst). När det gäller bakben så har ponny och unghästar (4-7år) samma regleringar. De ska ha så kallade ”unghästskydd”, det är släta skydd som endast skyddar insidan av kotan med oelastisk kardborreknäppning.

Så, för ponny samt unghäst gäller:

 • Varje skydd får väga maximalt 200 g
 • Den rundade delen av skyddet måste täcka insidan av kotleden
 • Högsta höjd på skyddet  är 16 cm
 • Lägsta höjden är 5 cm
 • Skyddets insida måste vara helt slät
 • Endast oelastisk kardborreknäppning är tillåtet och ska knäppas på utsidan
 • Inga andra skydd/utrustning förutom boots kan användas tillsammans med ovanstående

Skydden ska vara utformade på det här sättet för att det inte ska finnas någon som skapar obehag eller ”nyper till”, man får alltså inte ha någon form av skydd på ponny eller unghäst som har syftet att påverka deras språngkurva.

En sak som kan vara värt att tänka på är luddskydd. Vissa domare anser att dessa är släta på insidan och andra inte så det kan vara olika från tävling till tävling. Sen vid blött väder är det lätt att de suger åt sig vatten och blir för tunga.

På hästar 8 år eller äldre är det 500g/ben som gäller fram som bak så länge det inte skadar hästen.

Det var svar på de frågor som trillat in och jag hoppas att alla hängt med. Är det så att man är osäker på regler så tveka inte att fråga domare eller överdomare, vårt jobb är att hjälpa de som tävlar, se till att tävlingarna sker rättvist och att hästarna inte far illa.

En rolig ändring för 2019 är att de släppt helt på reklamregleringarna upp till nationell nivå så nu kan ni alla se ut som hockeyspelare om ni vill 😉

Det var allt för denna gång, vi hörs säkert igen! /Linus


Cornelia Rylén
Idag 08:13

Kakan ska bli mamma

Kakan ska bli mamma

Hejhopp! En lite hektisk vecka, med mycket på schemat.

Först och främst har vi bestämt oss för att betäcka Kakan! Hennes senskada läker jättefint, men det känns tråkigt att låta tiden gå för att eventuellt sätta igång för tidigt, när man kan ge henne ett år på lösdrift för att bli mamma! Yes, vi är nu på gång med att betäcka henne med Eldorado van de Zeshoek.

Img_20190520_092524_724
Fin i kroppen va? Efter boxvila i över 5 månader så har hon nu gått i hage i någon vecka eller två och ser så förbaskat fin ut ändå!

När Kakan är redo, dvs betäckt och rent fysiskt redo att gå på lösdrift (vilket är snart, idag HOPPADE hon ur sin hage………..) så ska hon åka ner till sin uppfödare Pernilla (Stuteri PWR) i Skåne, där hon får leva loppan och få sin fina bebis, den bebisen får sen gå kvar där tills det är dags att börja jobbas med och då tar jag över! Och då är förhoppningsvis Kakan tillbaka i sporten igen! Vilken grej va!

Så himla glad för att det gick att lösa såhär. Jag är glad för hur Kakan kommer få ha det och att hon får tid på sig att läka och stärka sig sakta och säkert.

Outlook-prwxx4ivMen jag har fler bra nyheter! Zwiggy är nu DRÄKTIG! Wiiie. Dräktig med Baloé HP.

Hon står nu på Loviseholm och är nu konstaterat dräktig och det är dags att plocka hem henne igen, när vi får en minut över till det!

Received_672159513226455

Img_20190522_085313_260
Framtida superbebis.

Så taggad. Tror verkligen lugna fina smäckra Baloé kan göra underverk i kombination med pigga, snabba, biffiga Zwiggy! Så kul!

Screenshot_20190520-065121Sen har vi tränat stort vatten med Rasputin en hel del sista tiden, och det verkar ge resultat! Vi åkte tillbaka till Åby i söndags efter tävlingens slut och hoppade graven där. Han hoppade utan tvekan på första försöket! Så bra! Sen var vi iväg till ett annat ställe tidigare idag och även där hoppade han utan tvekan. Så himla braaaa!

Så nu hoppas vi han kan kravla sig över eller genom den (bara det går FRAMÅT) i 150cm klassen han hoppar på fredag. Ska bli spännande!

Nu är vi på plats här i Åby igen och ska tävla med 4 hästar under helgen! Challe går 130cm rundan, Ullis går 140cmrundan och Rasputin 150cm rundan. Bazinga hoppar några 130cmklasser för unghästar. Ska bli roligt!

Men det var allt för denna gång! Rid lugnt!


Cornelia Rylén
20 maj 09:03

Mixad tävlingshelg med Bazingas Falsterbokval och knepigt med Greta

Mixad tävlingshelg med Bazingas Falsterbokval och knepigt med Greta
Stillbild från Bazingas felfria 130cm-runda.

Hejhopp!
Nu är jag tillbaka till vardagen efter en lång tävlingshelg i Norrköping. Vardagen varar bara två dagar ungefär sen åker vi tillbaka igen!

Första dagen hade vi med oss Greta, Rasputin och Ullis. Greta hoppade en 120cm-klass men kändes inte bra. Hon hoppade dåligt och känns tung och svår. Har känt att hon är spänd i ryggen och ömmat lite men vi har behandlat med djupvåg och laser och det blev bättre, men inte helt bra. Så nu är det verkligen dags att kolla igenom henne. Hon fick inte starta mer under helgen och åkte hem igen samma dag.

Outlook-y0c3n4xw

Outlook-l3jtvhvz
Lilla Greta, så fin och snäll, men antagligen värre i ryggen än vi förstått. Hoppas det är ofarligt och lätttåtgärdat!

Rasputin och Ullis startade helgen med en 135cm klass. Rasputin kom tvåa och Ullis hade ett skitpet men kom ändå sjua.

När vi lämnade Greta så hämtade vi med oss Bazinga tillbaka. Dagen efter, på fredagen, gick Bazinga en 130cm-klass. Hon var knäpp på framhoppningen, eller, jag var knappt på framhoppningen för hon bara kastade sig ut från den hela tiden. Stod o studsade under ett träd. Suck. Efter mycket om och men, när dom väl ropade in mig på banan så lyckades jag få in henne på framhopp, jag hann hoppa 3 språng innan det var dags för start.

Inne på tävlingsbanan sköter hon sig alltid bra, hon hoppade jättefint men lite väl stort på B-hindret i en trekombination så hon fick trångt ut och rev. Annars fin.

Rasputin och Ullis hoppade en 140cm-klass. Båda hade ett varsitt pet, Ullis krånglade lite i en sväng efter hinder så jag fick inte riktigt fram henne till en oxer som hon då inte nådde helt över. Rasputin blev lite spänd till ett räcke och nuddade den bommen. Annars fina båda två! Ullis fick åka hem på kvällen då hon var färdigtävlad för denna helg.

På lördagen gick Bazinga en till 130cm klass, där var hon snäll på framhoppningen och hoppade jättefint på banan. Lite spända språng ibland och lite väl högt över men fint och FELFRITT, så nu är hon kvalad till Falsterbo!

Img-20190518-wa0006
Stillbild från Bazingas felfria 130cm-runda.

Rasputin hoppade en 145cm klass senare på dagen, han var jättefin! Han var felfri i första rundan, sen i omhoppningen (ny runda) la jag honom lite tight till en oxer och han snuddade på bakbommen som tyvärr föll. Annars fin där också

Img_20190518_105914_196
Rasputin vilar upp sig inför sin 145cm-klass.

Sen var vi faktiskt färdiga för helgen. Ingen häst hoppade något på söndagen, istället åkte vi in efter tävlingarnas slut och hoppade stora vattnet med Rasputin!

Han hoppade direkt på första försöket så det var riktigt skönt. Vi har haft stora problem med stort vatten, det är nog inte helt löst ännu men det visar ändå på att det blir bättre med träning, vilket är skönt.

Nu laddar vi om. Nästa helg är det dags igen på samma ställe. Det är inte helt klart vilka hästar som följer med så jag får helt enkelt återkomma angående det! Det var allt för idag, rid lugnt!

Outlook-hzafs2ip
Bazinga nyrullad och härlig efter hemkomst.

Cornelia Rylén
14 maj 16:34

”Rund och tjock och börjar fylla i sitt juver – spännande!”

”Rund och tjock och börjar fylla i sitt juver – spännande!”

Hej hallå!
I söndags begav jag mig till Uppsala, det var dags för clinic tillsammans med en sjukt driven och duktig tjej och hennes företag. Först red två stycken duktiga ryttare en typ av lektion för mig där jag fick förklara för dom och för publiken lite olika tips och tankar kring övningar och bemötanden av hästarna.

Det blev lite svårt att prata med både ryttare och hästar samtidigt, men det kändes ändå bra!

Sen var det dags att sitta upp på en ny häst, medans jag hela tiden förklarade hur jag tänkte och vad jag ville. Det gick toppen, det råkade vara en helt fantastisk häst och han svarade väldigt fint på ”mitt system” och utvecklades bra under kort tid. Det var riktigt roligt!

Img-20190512-wa0003
Jag och Madeleine och hennes systers häst som jag fick rida!

Tidigare i veckan var vi och hälsade på mina två ston samt min tvååring som går på bete en bit ifrån oss.

Mitt ena sto Ilona kastade ju tyvärr sitt föl för ett tag sen, pga missbildning hos fölet. Men det andra stoet Corvara mår jättebra! Rund och tjock och börjar fylla i sitt juver! Beräknad att föla runt den 25e maj. Så spännande!

Img_20190511_134127_981
Corvara och mamma myser.

Sen var det jätteroligt att hälsa på min tvååring Helge (Hidden Heliodor e. Hemerald – Everest) som varit så himla känslig och rädd innan, men blivit väldigt mycket bättre! Dom står hos en bekant till oss som tar SÅ bra hand om dom, hanterar Helge och gör honom lite världsvan, lyfter ben och klappar och borstar. Så bra!

Img_20190511_134127_972Outlook-geccytjd CopyOutlook-5crznw45 CopyDet gick inte o vara nära hans ben i början, i princip helt ohanterad fram tills han var 1 år. Men nu så! Duktig!

Img_20190511_134127_976Så himla fin häst. Märkligt tecknad. Tror det kan bli en riktigt fin häst, vi har tänkt ta hem honom och löshoppa inom snar framtid, spännande!

Avslutar med att Kakan fortfarande är glad över att vara ute. Hon är stilla rätt mycket nu även ute men får ryck till och från, sånt är väl livet!

Screenshot_20190511-113156I helgen vankas det tävling, men detta var allt för denna gång! Rid lugnt!


Cornelia Rylén
11 maj 17:12

Cornelias blogg: ”Det värmer i hjärtat”

Cornelias blogg: ”Det värmer i hjärtat”

Hej! Update om Kakan idag!
I onsdags var vi på återbesök med Kakan. Kakan slet av sig hela sin sena i ett bakben, fick opereras akut och har stått på box sen i början av december. I onsdags sa dom att det läker jättefint, och att hon får börja gå lite i hagen.

Sagt o gjort, i går var det dags! Vi hade henne i skrittmaskin först för att hon skulle vara lite varm i kroppen, sen hade vi byggt en mindre provisorisk hage där det fanns massor med gräs.

Gräset hjälpte sisådär… Såhär glad blev hon:

Hon ser så himla fräsch ut och det värmer i hjärtat. Hon verkar inte ha ont över huvud taget. Sen är vi ju livrädda att hon ska skada sig såklart men hon mååååste gå ut, få det ur sig. Igår var ingen skada skedd i alla fall och överlever hon dessa cirkuskonster så överlever hon rätt mycket!

Så glad för hennes skull och jag hoppas hon lugnar ner sig och kan vara ute lite längre hädanefter!
Rid lugnt!


Cornelia Rylén
7 maj 13:33

Lagseger och ett nytt partytrick

Lagseger och ett nytt partytrick
Cornelia Rylén med Ullis - det blev lagseger i Värnamo! Foto: Privat

Tjoho!

Nu är det dags att sammanfatta ännu en helg med tävlingar. Vi åkte till Värnamo med Bazinga och Ullis. Bazinga gick två st 130cm klasser, i första klassen var hon väldigt fin hela banan fram till näst sista hindret, där hon visade ett nytt partytrick som innebar en tvärvändning mitt i en sväng, haha. Det gav sig fort och då fick jag hetsa fram till hindret lite vilket gav ett nedslag också. Annars duktig.

Dag två kändes hon mycket finare. Det var bättre tempo från start, det var en fin känsla och jag kunde lägga henne lite närmre hindren med lite bättre fart och ändå få henne snabb och försiktig. Kändes toppen. Hon tappade fokus lite in i en kombination och var då inte uppmärksam ut, så ett nedslag. Men bra runda verkligen!

Här är film från Bazingas andra 130cm runda:

Ullis följde med och gick lag-klasser, det var andra och tredje omgången av elitallsvenskan, 130 dag ett och 140 dag två. I 130 cm var hon felfri i grunden och felfri i omhoppningen, laget vann!

I 140cm kändes hon inte lika bra, hon liksom fokuserade bakåt i början av banan och jag fick både driva och hålla i samtidigt, kändes rörigt. Så hon rev TVÅ hinder i början av banan. Vi har ALDRIG rivit två hinder på en bana innan. Sen skärpte hon sig lite och hoppade finare mot slutet av den långa banan. Hon kändes inte osäker iaf och det är viktigast för mig!

Cornelia2
Suddig stillbild från Ullis 140cm klass, fin höjd på trippelbarren! Foto: Privat

Det har ändå varit en bra helg. Bazinga har visat på att hon kan hoppa bra två dagar i rad, jag har lärt mig lite om vad som behövs för att hon ska bli bättre. Jag tror hon behöver lite mer banhoppning i kroppen, hemma trimmar jag kanske lite väl mycket på henne. När hon hoppar, måste hon lära sig att lite mer rytmiskt fortsätta framåt till nästa hinder, i dagsläget har jag nog tagit bort det lite för mycket eftersom att hon kunnat bli lite lång o stark mellan hinder innan. Men nu är hon inte det så nu kan vi jobba framåt istället!

Och bättre kondition, såklart!

Ullis tror jag mest behöver fortsätta som vi gjort. Det var hennes första 140cm sen i Borås när hon blev lite rädd, så jag tror jag forcerade lite mycket när jag kände att hon stod emot i början. Men jag känner mig lugn ändå, hon ska fortsätta springa i skogen, trimmas på banan och få ett par dagars semester i veckan nu!

Cornelia3
Ullis innan uppsittning inför söndagens 140cm klass! Foto: Privat

Nu vankas en vecka av mycket träningar, ridning och på söndag ska jag till Uppsala och hålla clinic!

Rid lugnt!


Cornelia Rylén
3 maj 09:27

Körig vecka med intensiva tävlingsdagar

Körig vecka med intensiva tävlingsdagar
Cornelia Rylén har intensiva dagar fulla med tävling. Linköping och Norrköping är avklarade - nu väntar Värnamo. Foto: Natalie Lindholm/Privat

Hallå!

Mycket tävlingar nu. Vi var i Linköping förra helgen, fredag-lördag-söndag. Och tävlade i Norrköping tisdag-onsdag nu, och ska till Värnamo fredag-lördag-söndag denna vecka.

I Linköping så hände lite grejer på fredagen, jag fick nämligen tillbaka min 8-åriga Challe (e Careme-Chin Chin) som varit utlånad först i cirka ett år till min elev, och sen i 1,5 månad hos duktiga Elin Jansson. Så på fredagen bytte vi häst jag och Elin, hon tog hem Zwiggy för att Zwiggy ska bli inseminerad med Baloé HP, och jag tog hem min häst. Sjysst byte. Zwiggy kommer komma tillbaka och få föl här enligt orginalplanen iaf.

Challe fick hoppa en 120cm klass på fredagen, och var felfri. Kändes fin!

Även Bazinga tävlade en 130cm klass men fick fyra fel, duktig ändå.

På lördagen åkte jag bara dit för att hoppa en elevs häst, som var duktig. Och på söndagen hade vi med oss Greta, men hon kändes inte som hon skulle. Ömmade i ryggen lite och efter att hon gav en osäker känsla på första hindren så valde jag att utgå. Det var trist, men vi har behandlat henne med laser och djupvåg ordentligt nu och så får hon någon veckas vila från ridning så hoppas vi det blir finemang igen!

190503_corneliasblogggreta
Snygg är hon i alla fall, min Greta. Foto: Cornelia Rylén

I tisdags åkte vi bara med Challe till Norrköping, han gick en 130cm klass. Han hoppade egentligen väldigt bra men blir lite rörig och ostabil mellan hinder och då fixar och trixar jag lite vilket skapar obalans, så han rev hela fyra hinder. Men hoppade bra, haha. Hoppas han kan fortsätta stärka sig och kunna bli lite jämnade mellan hinder.

I onsdags åkte vi till Norrköping igen, denna gång med Ullis för att hoppa en 135cm klass. Hon kändes ju osäker när vi var i Mantorp och tävlade så vi provade igen nu för att kolla läget, och hon kändes som vanligt igen, och vann! Så nu har hon vunnit två klasser på raken!

Så det är en lite körig vecka nu. Fulla dagar och stallchefen ledig, tiden räcker knappt! Men jag hoppas Ullis får fortsätta kännas såhär bra i helgen och hoppas Bazinga gör fina rundor också.

Rid lugnt!


Cornelia Rylén
26 april 14:51

Glädje med Ullis och Greta

Glädje med Ullis och Greta
Två glädjeämnen hos Cornelia Rylén: Greta och Ullis. Foto: Privat

Halloj!

Jag är mitt uppe i att ändra om mitt veckoschema en del, jag håller vanligtvis två till fem privatlektioner om dagen, men har nu cirka åtta hästar i träning varje dag samt att det ska finnas tid att visa hästar för kunder också, och det håller inte riktigt.

Så jag försöker lägga upp det med en dag eller två där jag försöker få ihop lite gruppträningar istället. Men det är krångligt just vid omställningar, det är knöligt att boka om och det är knöligt att få ihop allt på samma dag. Men jag hoppas kunna skapa lite mer tid helt enkelt.

Det är också lite tråkigt att minska på privatlektionerna, jag älskar ju dom! Jag vet att jag kan bidra med bra hjälp men jag hoppas kunna tillföra lika mycket även vid gruppträningar. Jag kommer ju fortsätta ha privatlektioner men inte lika många. Jag har väldigt svårt för träningar där ryttarna rider fram, hoppar fram lite, man säger ”bra där” och sen avslutar man med bana där man tränar avstånd. Inte riktigt min grej. Jag vill kunna ändra, prata, förklara, förbättra och instruera. Det blir såklart svårare i grupp men jag kommer ha som mest fyra ekipage per grupp så det ska nog gå bra ändå, även för de som är vana att träna privat!

Jag är helt enkelt lite förvirrad i vardagen för stunden, haha. Det hjälpte inte att hela min kalender i telefonen raderades förra veckan och jag har fått fixa iordning allt igen, men jag tror inte jag missat någonting faktiskt!

Men! Jag är SÅ glad för att Ullis är fräsch. Hon tränar på för fullt nu, galopperar i skogen, klättrar, markarbetar och tävlar. Det är SÅ himla roligt, det är något med den där lilla hästen som jag verkligen tycker om!

Corneliasblogg3
Ullis strikes a pose! Foto: Privat
Corneliasblogg2
Ullis innan galoppträning Foto: Privat

Någon som också gör mig glad är Greta. Vi åkte iväg häromdagen för att se hur hon betedde sig på annan utebana, och hon var pigg men snäll! Och hon hoppade stort vatten på första försöket utan konstigheter, så himla skönt! Här är film på det:

Duktig! När hon ”busar” efter hinder så ser det ut ungefär sådär. Det går jättefort och huvudet åker uppåt och framåt, eventuellt något framben som sprätter till. Hon är inte så dramatisk, haha!

Det var allt för mig, rid lugnt!


Cornelia Rylén
23 april 10:05

”Vilken förbannat härlig häst det är!”

”Vilken förbannat härlig häst det är!”

Hejhopp!
I helgen vankades det tävling. Det var bara 1,5h att köra dit så vi åkte fram och tillbaka, fredag, lördag och söndag.

Outlook-jdvvqmer Copy
Bazinga innan avfärd.

På fredagen så skulle Bazinga ( 6år e.Baltimore – Everest) debutera 130cm! Hon har gått två st 125cm klasser innan och varit felfri i båda och hon var felfri även i 130cm debuten! Vilken förbannat härlig häst det är! Tyckt om henne från början och det blir verkligen bara bättre och bättre. Hon har ett superhuvud, stor kapacitet och är bara så härlig!

Outlook-bkizm0n0 Copy
Bazinga med fin ”jag-var-felfri-rosett”.

På lördagen följde Ullis (Donna-Bella, 8år e. Connor – Cormint) med istället! Hon skulle gå en 135cm klass. Hon var knäääpp, det var första utomhustävlingen, hon var pigg, skuttig, hoppig, snabb, pigg, knäpp och full av energi! Detta ledde till att hon överhoppade sig ordentligt på framhoppningen, hoppade riiiktigt bra men också lite väl bra. När hon blir sådär pigg, så kan man inte ha så mycket ben om, då hon bara hoppar högre och högre, och denna kombination av stooora språng och inte så mycket ben som stöd, gjorde henne osäker.

Inne på banan hoppar hon ju snällt men man kände att hon tvekade lite på vissa hinder, men hon varken stannar eller river. Hon var duktig och felfri fram tills trekombinationen, där jag kände att hon tvekade på insprånget, och efter att hon varit osäker i kombinationen när vi var i Borås senast, så valde jag att styra ut och hoppa ett annat hinder istället.

Jag var helt nöjd med mitt beslut, jag älskar den där hästen och vill inte att det uppstår något problem.

Så på söndagen tog vi med henne igen, och hoppade en 130cm klass. Jag hade hunnit fundera lite på hur jag skulle göra ett bättre jobb med henne. Känslan blev då helt annorlunda denna dag och hon var fin, felfri och 3 sekunder snabbare än tvåan så vi vann!

Outlook-fkozsmjq Copy20190421_145215

20190421_145230
Ullis på väg in till banan på söndagen!

Så det var riktigt roligt. Det var ju ”bara” en 130cm klass men känslan var tillbaka och det var samma gamla fina roliga Ullis att tävla! Ingen tvekan fanns och allt var bara roligt. Jag är så GLAD att jag var lite klok dagen innan, att det aldrig blev ett problem!

Screenshot_20190420-185030
Ullis hoppar fint!

På söndagen följde också Rasputin med. Rasputin fick gå in på prisutdelningen när Ullis vann, eftersom att Rasputin var först i klassen direkt efter.

Rasputin ville inte alls vara med på prisutdelning och gick bestämt ut därifrån igen. Han kändes fin på framhopp sen, spänd och stark men det är han alltid sådär. Väldigt spänd inne på banan men hoppade snällt 1-5 felfritt, sen var det en bruten linje till en oxer, mitt på den brutna linjen så sa han upp sig. Han skulle ut från banan helt enkelt.

Jag får fortsätta fundera lite kring hur vi löser det men det kommer ta lite tid. Jag hoppar det går relativt lätt att lösa bara!

Bra helg med lite tråkigt slut bara. Är i alla fall främst glad över att Ullis går bra igen! Rid lugnt!


Cornelia Rylén
17 april 10:21

”Jag hoppas såklart hon kan komma helt tillbaka till sporten”

”Jag hoppas såklart hon kan komma helt tillbaka till sporten”

Hello!
Jag har fullt upp nu, mycket lektioner, 8 hästar att rida varje dag, häst till salu som ska hinna visas och sen ska det hinnas lagas mat på kvällen innan vi sover kl 21, fulla dagar!

Men det är också FULLA DAGAR, vilket innebär att alla hästar ligger inte uppochner och är skadade! Dom är friska och glada och tar all min energi, fantastiskt!

Gladast är nog Kakan, som är den enda hästen som kanske inte är helt frisk än. Men hon läker riktigt bra, lite för bra kanske…

Img-20190416-wa0008
Mika på ”promenad” med Kakan.

Kakan mår ändå toppen. Benet ser tiptop ut med tanke på vad det varit med om (senan skars helt av i december).

Img-20190416-wa0005
Kakans ben idag!

Det är ett par månader kvar tills nästa check på benet, tills dess står hon kvar på boxvila. Men hon får gå i skrittmaskinen 5 minuter om dagen nu.

Vi promenerar (så gott det går), betar med henne, masserar henne och myser. Så hon tycker nog inte livet är helt förskräckligt ändå. Tråkigt säkert, men ändå helt okej.
Img-20190416-wa0011Img-20190416-wa0012Img-20190416-wa0014

Jag hoppas såklart hon kan komma helt tillbaka till sporten men det kommer ta tid.

Annars är faktiskt Bazinga, Rasputin, Ullis, Greta och Carro helt fräscha, Carro har såklart en del uppbyggnad kvar innan hon är tillbaka men hon känns pigg och glad och fräsch. Får passa på att vara glad för det medans det varar!

Woho, allt för idag. Rid lugnt!

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-