Cornelia Rylén
Blogg
Elitryttare i hoppning. Drivs av att hitta rätt väg till varje hästs framgång. Bor på Vikbolandet, strax utanför Norrköping.
Cornelia Rylén
21 december 2018 19:16

Här är svaren på läsarfrågorna

Här är svaren på läsarfrågorna
Cornelia Rylén på Donna-Bella under Falsterbotävlingarna i somras. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hejhallå! 

I onsdags och torsdags kunde man skicka in träningsrelaterade frågor på Instagram, och här kommer svaren på dem! Jag fick ett par frågor angående framhoppning som jag valt att spara och skriva ett inlägg om vid senare tillfälle istället!

Hur stärker man hästen på bästa sätt utan att skapa inflammationer i baknän mm. Hur vet man vad som är lagom tempo framåt liksom?
Sunt förnuft först och främst, försök vara realistisk i din syn på vart din häst faktiskt befinner sig fysiskt för dagen. Skulle säga att det också är väldigt individuellt, hästar är byggda så olika och belastar olika även om dom gör samma övning. Hellre för långsamt än för fort, börja lugnt och variera träningen. Samtala med din veterinär och tränare och försök hitta ett hållbart upplägg för just dig och din häst!

Hur tänker du kring unghästens träning och vila rent generellt? 🙂 Många korta viloperioder eller få fast längre?
Jag tänker direkt på en grej som Carl Hedin skrev ut för ett tag sen, att man generellt tränar en unghäst så många dagar i veckan som antal år den är gammal. 3-åring 3 dagar, 4-åring 4 dagar, osv. Stämmer finfint som riktlinje. Men jag gör nog lite både och angående vila, och anpassar mig utefter hästen. Om vi lär oss mycket nya grejer så kör jag alltid mini-vila efter, ca 2-3 dagar. Känner jag att vi uppnått allt inom det vi påbörjat så är det dags för lite längre vila, 1, 2 eller 3 veckor beroende på ålder och tillfälle. Vila använder jag helt enkelt till återhämtning både fysiskt och psykiskt, så det är väldigt sällan jag har inplanerade vilor mer än om jag ska iväg eller om jag vet att hästen kommer ha tävlat väldigt mycket en period osv. Utan jag går mer efter vad som faktiskt händer och när jag känner att det går lite trögt och hästen eller jag behöver varva ner för att bearbeta det. Varva alltid ner innan vila och ta det lugnt när du sätter igång!

Tips gärna till en som tänker och pysslar för mycket innan hindret 🙄🤔 så allt blir ”fel”.
Här tror jag att man kan vinna mycket på att lägga lite mer energi på vad man gör mellan hindren, försöka hitta en andningspaus mitt i allt. Ofta ser jag elever som landar efter hinder och direkt blir spända inför nästa, även om det är långt kvar, vilket ger plats till att pyssla och greja med helt onödiga saker.

Mitt bästa tips är att landa, tänk inte så mycket på nästa hinder utan fokusera på att påverka din häst på ett bra sätt, dvs skapa kontroll, göra den avslappnad och redo för nästa hinder. Om du har en bra känsla i ridningen inför din anridning, och har gjort ett så pass bra jobb så att du är ”klar”, så är det mycket lättare att slappna av och låta hindret komma till dig!

Dina bästa tips/övningar för att man som ska ryttare ska ”komma tillbaka” fortare efter ett språng?
Lägg stor vikt vid din balans, vart är du inför hindret och vart lägger du din vikt genom språnget? Ofta går man för fort fram, möts då för tidigt av hästens språngkurva och hamnar helt enkelt efter när hästen går ner för landning, hamnar du efter i språnget är du lätt i obalans i landningen, och du får svårt att komma tillbaka in i balans igen.

Så en del i det hela är att fundera lite och se igenom vart det går fel i din balans från början. Sen, för att kunna åtgärda det, hör det också till att man har lite ordning på hästen innan. För att vara i god balans inför ett språng är det trevligt att ha en häst som också är i god balans och som man har kontroll på. Skenar hästen = svårare.

Ett tips är att försöka landa i stigbygeln först, inte med knäna först, inte ta emot dig med händerna. Ha gärna lite kontakt med stigbygeln i avstamp också, lättare att följa hästen. Och titta på många videoklipp på duktiga ryttare, se hur dom gör!

Alla dina hästar hoppar så lungt och avspänt när du haft dem ett tag, hur tränar du dem att va så lugna o hoppa med sån styrka?
Kul o höra att det syns, tack! Jag lägger helt enkelt väldigt stor vikt vid det, jag slarvar aldrig. Jag hoppar aldrig ett språng bara för att utan jag ska alltid få ut något från det.

Jag är noggrann med att hästen ska gå fram själv utan att jag driver, börjar jag driva så påverkar det språnget och även kontrollen. Tanken är att hästen ska gå helt av sig själv, fri från handen, bärig, vänta och sen säger man ”här varsågod ett hinder” och så hoppar den, lugnt. Haha. Vissa är svårare än andra, min Rasputin är inte jättelångsam. Men får också vänta, låter honom generellt komma lite närmre hindren hemma, för att runda sitt språng lite, sällan hoppa av utifrån.

Hur tränar du hästar som kan vara osäkra i hoppningen, hur gör du för att bygga upp deras självförtroende och mod i hoppningen?
Först försöker jag komma fram till vad det är som gör min häst osäker, och i vilken situation det kommer fram. Är hästen till exempel tittig, backar av för rättuppståenden, för breda oxrar, är det läskigast att komma när intill hindret eller att hoppa av långt ifrån? Utifrån det har jag ett upplägg för hur jag försöker stärka hästen dels fysiskt för att klara av den uppgift jag vill träna på och psykiskt för att stärka självförtroendet.

Tränar på lätta saker, det som funkar för hästen. När det känns bra så kan jag som ryttare variera mig lite, variera avsprångspunkten en hel del, variera farten, variera trycket. Så när du har någonting som känns tryggt, använd det och träna på det som är svårt. T.ex, är hästen osäker på lite högre parallella oxrar, träna låga stigsprång. Träna sedan låga paralella oxrar. Närma dig problemet långsamt och skapa god känsla.

Generellt på osäkra hästar så har jag lite mer stöd i handen hela vägen fram till hinder. Hästen får absolut inte springa iväg så jag behöver dra, utan det bör finnas ett sug till handen bara, upplever att det gör den osäkra hästen tryggare.

Men i det stora hela på osäkra hästar handlar det ju bara om att bygga självförtroende, det tar tyvärr tid. Ta gärna hjälp av en annan trygg ryttare om du blivit osäker på din häst och inte kan ge det stödet den behöver i hoppningen.

Det här med att korrigera och negativ förstärkning. Är det något du använder dig av och isåfall i vilka former?
Det värsta jag gör mot en häst är bestämda halter, om hästen springer, drar, hänger sig osv. För att bryta ett dåligt mönster = stopp. Där krävs det att ryttaren är extremt snabb så fort hästen stannar och släpper efter, då måste jag direkt släppa trycket och berömma. Så egentligen blir det mer positiv förstärkning än negativ, jämfört  med om man bara fortsätter dra och slita i tygeln.

Att utbilda en häst handlar om att vara tydlig, gör hästen mer eller mindre rätt så räcker det med vägledning och beröm och att befästa dom bra sakerna. Gör hästen ”fel” behöver man bryta just det mönstret när det uppstår och det kan handla om att lägga en volt, göra en halt, en övergång, osv. Gör hästen fel, bryt mönstret och skapa en situation där du istället kan berömma din häst för att den gör rätt. En glad häst är en lättarbetad häst.

Jag undrar hur du förbereder dig mentalt. Kan du bli nervös? Och hur gör du isf för att inte hästen ska känna av din nervositet ?
Jag blir väldigt sällan nervös, faktiskt. Inför vissa klasser där det t.ex behövs ett bra resultat från mig kan det pirra lite i magen men inte värre än så. Jag håller mig fokuserad på hur jag hela tiden skapar bästa förutsättningarna för mig och min häst att göra bra ifrån oss. Tänker inte på resultatet utan tänker på hur jag ska rida varje hinder, hur ska jag få just denhär hästen att göra bra ifrån sig, vad behövs för det? Fokusera på det!


Cornelia Rylén
Idag 07:59

”Folk litar för mycket på övningar”

”Folk litar för mycket på övningar”
Cornelia Rylén, bloggare på Ridsport. Foto: Natalie Lindholm.

Hallå!

Jag gjorde ett inlägg på min instagram där jag bad om lite tips om vad jag skulle blogga om, något speciellt tema eller liknande. Direkt kom det in en massa önskemål om övningar, för att förbättra det ena eller det andra.

Insåg direkt att jag vill skriva på bloggen om att övningar är otroligt överskattade.
Överskattade är kanske fel ord. Men jag tycker folk litar för mycket på övningar. En övning är ingenting värd om den genomförs slarvigt. En övning är inte till för att lösa alla dina problem. DU är till för att lösa problemen. 

De övningar jag möjligtvis kan köpa är dem som hjälper lite oavsett ryttarens inverkan, som studs och enklare serier. Där det finns chans att bygga styrka hos hästen utan speciellt mycket teknik. Däremot kan du få ut otroligt mycket MER av enkla övningar om du tänker till lite. Inte bara tar dig från A till B, utan funderar på vad man vill få ut av det hela.

Jag har egentligen ingenting alls emot övningar. Jag gillar övningar. Det är för mig som tränare ett trevligt sätt att variera lektionerna och hålla eleverna sysselsatta. Men uppstår problem under en lektion, så tar jag ju i princip aldrig hjälp av en övning, utan vi snarare avbryter övningen och löser problemet.

Själv gör jag inte övningar speciellt ofta, bara styrkeövningar. Jag tycker det handlar om teknik och kontroll. Jag tycker ryttare generellt (på en relativt låg nivå, dvs ej professionella ryttare) är rätt dåliga på att tänka på vad dom gör som ryttare. Hur blir ALLT man gör bättre? Spendera mer tid åt att känna. Hur känns det? Hur bär sig hästen, vilket typ av steg har den. Vad gör vi åt det? RID mer med hästen.

Det lallas runt för mycket, i all välmening absolut, förstå mig rätt. Men jag tycker många ryttare spenderar till exempel en hel framridning utan att göra något vettigt, väntar på bättre tider ungefär. Uppmärksammar saker som att ”hästen känns spänd” eller ”jag tycker den känns stark i höger varv” till exempel, men gör ingenting åt det och funderar inte på vad det kan bero på. Jag förstår att alla inte vet hur man löser problem, att man inte vet vart man ska börja. Men har man verkligen försökt? Har man funderat, lugnat ner sig, och känt efter? 

Det är lite som att man tror att man inte lär sig någonting förrän man får en uppgift eller en övning. Jag tror att man lär sig mest bara av att utveckla allt man gör, stort som litet. Ridning är ju fantastiskt på det viset, det finns SÅ mycket att göra.

Vet inte hur långt jag kan dra detta riktigt, har svårt att göra en riktig poäng av det. Jag tycker bara det finns så himla mycket att experimentera med, känna sig fram till, lära sig och ha roligt med utan att man får en övning framförsig. Det kan handla om både markarbete och hoppning. Och jag tror många missar det, inte tänker på det. Har så bråttom att lära sig att man inte lär sig något, ungefär.

Så jag avslutar väl det hela med att ni får se det som ett tips, känn efter mer, fundera mer (blanda inte ihop detta med att över-analysera, jag menar bara att man ska fundera på hur allt hänger ihop, backa bandet lite och hitta orsaken, stor som liten, till varför det känns som det känns) och variera ridningen mycket, vad ni än gör!

Rid väl och beröm era hästar mycket!


Cornelia Rylén
12 januari 11:05

Hoppglädje deluxe med unga Zaga

Hoppglädje deluxe med unga Zaga
Unga Zaga visade sig tycka det var superkul att hoppa hinder när hon besökte ridhuset. Foto: Privat

Tjoho! Idag tänkte jag bjuda på lite glädje i form av min fina fina lilla skitunge till häst, Zaga! Hon är nu 7,5 månader gammal och så himla skön.

Men, först måste jag rätta till en miss jag skrev i förra inlägget, jag fick skäll av Linus. Jag skrev att om man tippar hästen med spöet mer än två gånger så blir man utesluten. Men icke, säger överdomaren. Man blir nämligen avstängd, till och med. Linus påpekar också att jag för ett par år sedan inte hade någon aning om att man blev utesluten på tredje stoppet i 1,10 cm klasser och lägre, inte på andra stoppet som jag trott. Det har inget med saken att göra men han tyckte jag skulle skämmas.

Så, då var det avklarat, jag ber om ursäkt för den felaktiga informationen. Nu till det lite roligare!

Vi tog med oss Zaga (hon heter egentligen Ziksághzagazóoo och är efter Ike – Sydney, dotter till min gamla tävlingshäst Zwiggy som hoppat upp till 1,50 cm med placering) ner till ridhuset när vi skulle plocka bort alla hinder och bommar, och lät henne leka lite. Hon är rolig för hon får direkt spelet och springer runt runt, över alla bommar som finns, jätteglad.

Hon verkar liksom inte spänd, upprörd eller rädd, bara glad. Lite upprörd blir man ju såklart när man springer för sitt liv non stopp i flera minuter trots att man är en otränad liten räka, men hon är så söt! Hon uppför sig som att hon är ute på ett stort äventyr och har kul!

Hon sprang samma ”runda” varv efter varv, över galoppbommar och två bommar som låg på en linje. Efter 5-6 varv över samma saker så la jag upp en av bommarna hon sprang över, så det blev ett snett räcke, hon tvekade inte en sekund utan hoppade bara lite högre, haha. Så himla rolig.

Hon är väldigt vänlig, men varken jag eller Mika vågar lita på att hon inte kommer springa rätt över oss om vi inte flyttar på oss, hon liksom fäster blicken i en och springer rakt mot en, jättesöt men även fast hon är en liten fjant så får man nog rätt ont om hon springer rakt in i en med full kraft, så vi hoppar helt enkelt undan utan att ta risken.

Vi hade väldigt roligt, det är en rolig häst att umgås med och titta på. Väldigt personlig, glad och knäpp, samtidigt samarbetsvillig. Ska bli så himla kul o se hur hon blir i framtiden, förhoppningen är ju min nästa tävlingshäst, såklart!

Här kommer lite videos, hoppas ni tycker hon är lite söt och rolig som jag tycker, även om jag förstår att jag kanske är lite partisk.


Cornelia Rylén
10 januari 12:05

Sprucken tävlingsplanering och clinic på G

Sprucken tävlingsplanering och clinic på G
Cornelia och Rasputin i höstas.

Tjoho!

Hoppas ni lärde er något av svaren från Linus i senaste inlägget! Jag har verkligen lärt mig MASSOR sen jag träffade honom. Jag hade ingen aning om att man endast fick ”tippa” hästen med spöet max 2 gånger under en ritt och sen blev man utesluten om man tippar igen. Nu brukar inte jag slå mina hästar så det är inget problem, men jag hade ändå ingen aning. Det är nog inte många som vet eller tänker på. Synd att det inte utesluts fler pga det tycker jag personligen, men är som Linus skrev antagligen svårt för domare att se ordentligt i alla situationer.

Nåja. Min tävlingsplanering sprack något då två av dom första tävlingarna innan de stora meetingen drar igång, avbokades! Men vi får hitta på något, åka iväg till lite andra ridhus osv. Är väl ingen panik egentligen, Greta är fortfarande jättesvullen i ett bakben, jag blir så TRÖTT. Hon har varit svullen där i en månad nu och det blir i princip bara värre. Mugg har brutit ut och det är ett lite ”jack-aktigt” sår under kotan som vi tror spökar mest. Hon är fortfarande inte ett dugg halt eller störd av det, men man vill ju inte rida för hårt ändå, inte överanstränga benet. Rider henne varje dag ändå för att hålla svullnaden nere någorlunda under dagen. Sen behandlar vi ju muggen ordentligt men det tar tid. Jag får inget vettigt gjort i ridningen liksom, vi bara lösgör och joggar.

Vi har tyvärr tråkig mark, det är många hästar som får mugg här. Så har det alltid varit genom alla år (så det verkar inte relaterat till foder osv). Det verkar vara något i jorden eller liknande, någon bakterie. Tråkigt är det!

Greta är i alla fall otroligt snäll och mysig, tur!

Cornelia
Greta gosar och Challe med sin kompis! Lite skillnad i storlek..

Min 8-åring Challe (Chini con Careme, efter Careme – Chin chin) är igång nu igen och börjar hoppa lite smått. Han står hos en elev till mig i närheten och han ska säljas. Så han kommer hit titt som tätt så får jag skutta honom lite, hoppas kunna visa honom för kunder om ett par veckor.

Han känns pigg och fräsch!

Det såg SÅ himla roligt ut när han kom hit sist, då hade min elev med sig sin ponny också och trimmade den samtidigt som jag red Challe, det är en liten C-ponny och Challe är väl en stadiga 176 cm.

Cornelia2
Challe!

Annars flyter det på. Jag ska vara med på en clinic nästa helg med Rasputin. Jag har aldrig hopptränat med honom någonsin så det blir kul att göra det inför folk, haha. Vi trimmar på, han är helt otroligt taggad, pigg och spänd men börjar nästan kunna reglera galoppen och ta förhållningar lika bra som mina unghästar….

Rasputin 13 år vunnit 150 cm, olydigast i stallet. Nejdå, men han är så otroligt taggad och det är också vad som gör honom till en bra hopphäst, hans vilja och attityd, inte lika lätt att kontrollera bara. Han är väldigt lyhörd, men inte lika lydig. Han känns fräsch i alla fall och jag är så taggad på att komma igång och tävla honom igen, lite större hinder!

Cornelia3
Fina Rasputin. Stretch är mysigt!

(Stallchef-Mika vill att jag ber om ursäkt för alla flärpar som hänger ut på denna bild ovan…….. förlåt).

Tack för denna gång!


Cornelia Rylén
6 januari 09:21

Sambon Linus tar över och svarar på följarnas domarfrågor

Sambon Linus tar över och svarar på följarnas domarfrågor
Linus tar över bloggen den här gången.

Hallå!
Denna gång tar min sambo Linus över bloggen! Via min instagramsida har mina följare fått chansen att ställa frågor som han kommer att besvara här! Vi börjar med en liten presentation:

Vem är du? Hur länge har du varit aktiv som hoppdomare/överdomare och hur trivs du med det?
Jag är Linus, 29 år och sambo med Cornelia. Jag har alltid älskat att hålla på med djur men började med hästar först som 19-åring. Ville få en fast tid i veckan att göra något roligt så skrev in mig på en ridskola. Gillade det direkt men tyckte utvecklingen var för långsam. Grannen råkade då behöva en medryttare så antog den uppgiften och sen har det spunnit vidare ifrån det.

Sommaren 2012 fick jag en impulsidé under Falsterbo att domare vore en kul grej att vara. Jag kontaktade då en etablerad domare, satt med henne lite och tyckte det var svinkul.  Fixade fram rekommendationer, klarade utbildningen och har varit aktiv domare sen juni 2013.

Fram till förra sommaren tyckte jag att överdomare verkade vara ett riktigt skitjobb men tog den utbildningen då det är/var stor brist på överdomare i länet och folk tjatade. Sen är det aldrig fel att vara mer utbildad än vad som behövs. Fick en hel drös med uppdrag direkt och överraskades över hur aktivt arbete det är. Man har alltid något att göra samtidigt som det är en väldigt social och problemlösande uppgift vilket passar mig perfekt.


Okej, toppen! Here we go, härifrån är det Linus som tar över:
Innan jag svarar på några frågor måste det klargöras att vissa saker i TR är tolkningsfrågor som olika domare tolkar på olika sätt. Jag kommer svara utifrån mina bedömningar och försöka vara så tydlig som möjligt.

Hur ser riktlinjerna ut för användning av spö? Jag har för mig att jag läst att ridspö får endast användas Tre ggr under ritten ( ”tipping”?) Gäller detta endast from en viss nivå?
Det finns strikta regler när det kommer till spöanvändning och hur ett spö får se ut.

Generellt kan man säga att allt som inte är en ”tippning” på bog eller bakom sadeln är förbjudet och ska medföra avstängning. När det gäller tippning är det endast tillåtet två gånger under ritten och vid den tredje så blir du avstängd. Dock är det så att tippningar kan vara svåra att se för domaren i tornet vilket tyvärr gör att folk kommer undan.

Hur stort får nosludd vara på nosgrimman?
Det finns ingen reglering över nosludd så det kan vara hur stort man vill bara det inte blir en säkerhetsrisk av någon orsak.

Man ska inte förväxla det med ”blinkers” eller skygglappar på sidostycket, där får diametern inte överstiga 3 cm.

Hur går utbildningen till för att bli hoppdomare/överdomare?
Den ändras lite då och då men för mig så krävdes en först en rekommendation för att få gå B-hoppdomarutbildningen. Sen var det 2 dagars utbildning följt av 24h (lite osäker på antalet timmar) praktik i olika domartorn med olika domare och efter det 2 dagars kurs till med ett prov. Det provet analyseras sen av 3 av våra domarutbildare som avgör om man blir godkänd eller inte. Och klarar man sig får man döma upp till regional nivå 130-hoppning

Efter 4 år får de som varit aktiva nog gå utbildningarna för att bli A-domare eller överdomare. Överdomarutbildningen var endast under 2 dagar men ett slutprov.

Kan Linus döma en tävling där du är med och tävlar? Och isf, hur tycker ni det båda är?
Jag får döma när Cornelia rider. Det har inte varit några problem under de tävlingarna, har nästan mer koll på så hon sköter sig och har rätt utrustning än de andra.

Hur ser de ut nu? Måste man tävla i kavaj eller kan man tävla med en långärmad tröja och säkerhetsväst?
Från regional tävling är det kavaj som gäller för ryttare utan väst om inte överdomaren sagt annat.

Är det så att ryttaren använder väst så räcker det att ha en tröja eller skjorta för att vara reglementsenligt klädd.

Att det ska vara långärmat är numer borttaget oavsett ålder på ryttaren.

När det kommer till klädsel så ska man veta att en domare/överdomare inte kan förbjuda ett ekipage att starta. Det man kan få om man inte är reglementsenligt klädd är en straffavgift om högst 1 500 kr. (Västen går som utrustning och måste vara knäppt när man sitter till häst/ponny)

Hur kommer det sig att domare överlag inte ger fler ryttare varningar? Har sett flera gånger hur ryttare piskar och sparkar sina hästar på ett sätt som inte är tillåtet. Men domaren säger ingenting? Varför?
Kan såklart inte svara för andra men när jag var ny som domare så var det väldigt tufft att säga ifrån, speciellt till etablerade ryttare. Det blir en tolkningsfråga och ju bättre man kan sitt reglemente och känner trygghet i sin roll som domare desto lättare blir det att säga ifrån.

Att säga ifrån är självklart en del i vårt arbete men man blir lite ställd de gånger någon går på sin häst hårt framför ögonen på en och kan tappa handlingsförmågan.

Jag själv har blivit mycket bättre på det och har inga problem att säga ifrån längre.

Finns det en regel som säger att man MÅSTE ha vita ridbyxor vid hopptävling? Bara hört att de måste vara ljusare än kavajen, men folk säger olika. Vad gäller?
Det finns inga regleringar alls när det kommer till färger på klädseln, så du kan blanda bäst du vill så länge du tävlar i Sverige 🙂

Varför gäller olika regler gällande exempelvis bett på ponny och storhäst? Varför har man gjort en skillnad där?
Den biten är till största delen tagen från FEI:s internationella reglemente.

Jag har såklart inte skrivit TR men skulle tro att det har med ”mognad” att göra – vad man anser att unga ponnyryttare kan hantera och inte.

Vad är det som gör att man inte får tävla ponny på peewee-bett?
Reglerna för ponnybett är en enda röra som är svår för alla att hålla ordning på.
Men några generella regler kan man lätt förhålla sig till

 • Bettet får inte vara smalare än 10mm på smalaste stället.
 • Bettet ska vara i originalskick. (du får alltså inte tejpa bettet, byta kindkedja eller liknande)
 • Mundelen får inte bestå av mer än 3 delar (Inga rullar eller liknande är okej)
 • Kindkedjan ska vara av läder eller metall.
 • För ungponnyer (4-6år) är reglerna striktare

Är man osäker på bett så fråga överdomaren på plats innan start.

Får man tävla på ett sweet iron-bett med storhäst?
När vi pratar häst kan man säga att bettslingen är fri bara bettet inte skadar hästen på något vis.

Vad är de vanligaste sakerna du får rycka in och säga till om på tävlingar? Brukar du stå och övervaka något på framridning/framhoppning ? 🙂
Jag placerar mig alltid på framhoppningen och håller mig där förutom när banan sak besiktigas eller något händer.

Brukar ställa mig vid ingången så jag lätt kan kolla över allas utrustning när de passerar och ser till så alla sköter sig under framhoppningen.

De vanligaste saker folk missar är bakbensskydd och sporrar på ponny.

Det är många som inte är medvetna om att 7-åriga hästar räknas som unghäst när det gäller skydd och har därav fel bakbensskydd.

Att starta bland de första i ett stort startfält är det inte så många som vill. Exempel kan då vara att man har fått 4 fel och tror därav att man inte ska få placering när det är så otroligt många kvar. Man åker hem och ser senare att man blivit placerad men inte är vid tävlingsplatsen och kan komma in till fots. Varför blir det straffavgift?
Straffavgift utdelas till personer som inte dyker upp till prisutdelning utan att ha frågat om lov. Om man uteblir helt enkelt.

Så hamnar man i situationen du beskriver så skulle jag rekommendera att ringa till överdomaren och förklara läget. De flesta har förståelse och är det ingen större klass brukar det inte vara några problem.

Måste man tävla med väst hela året även fast man är 18? Dvs att man slipper väst när man är 19 år.
Ja! Västen ska sitta på och ordentligt knäppt under all ridning på tävlingsplatsen hela det år man fyller 18.

Sett flera ponny ekipage som använder teknikskydd på tävling – inga ser. Hur tycker ni man ska göra för att ha bättre kontroll av vad som används som utrustning?
Det mest troliga till att folk använder fel utrustning är okunskap. Det ligger på överdomarens ansvar att se över utrustningen hos ryttarna men det är inte alltid man hinner med alla. Jag tycker att ser man någon som har ett så tydligt fel som teknikskydd på ponny ska man säga till antingen ryttaren/förälder eller öd så snart som möjligt.

Fråga från Cornelia: Det kom MÅNGA frågor angående bakskydd och skydd generellt ang både ponny och storhäst, unga och äldre hästar. Kan du förklara det från början? Vilka får tävla med vad och när?

På frambenen finns inga regleringar mer än att den totala vikten inte får överstiga 500g/ben. (Gäller ponny, storhäst och unghäst). När det gäller bakben så har ponny och unghästar (4-7år) samma regleringar. De ska ha så kallade ”unghästskydd”, det är släta skydd som endast skyddar insidan av kotan med oelastisk kardborreknäppning.

Så, för ponny samt unghäst gäller:

 • Varje skydd får väga maximalt 200 g
 • Den rundade delen av skyddet måste täcka insidan av kotleden
 • Högsta höjd på skyddet  är 16 cm
 • Lägsta höjden är 5 cm
 • Skyddets insida måste vara helt slät
 • Endast oelastisk kardborreknäppning är tillåtet och ska knäppas på utsidan
 • Inga andra skydd/utrustning förutom boots kan användas tillsammans med ovanstående

Skydden ska vara utformade på det här sättet för att det inte ska finnas någon som skapar obehag eller ”nyper till”, man får alltså inte ha någon form av skydd på ponny eller unghäst som har syftet att påverka deras språngkurva.

En sak som kan vara värt att tänka på är luddskydd. Vissa domare anser att dessa är släta på insidan och andra inte så det kan vara olika från tävling till tävling. Sen vid blött väder är det lätt att de suger åt sig vatten och blir för tunga.

På hästar 8 år eller äldre är det 500g/ben som gäller fram som bak så länge det inte skadar hästen.

Det var svar på de frågor som trillat in och jag hoppas att alla hängt med. Är det så att man är osäker på regler så tveka inte att fråga domare eller överdomare, vårt jobb är att hjälpa de som tävlar, se till att tävlingarna sker rättvist och att hästarna inte far illa.

En rolig ändring för 2019 är att de släppt helt på reklamregleringarna upp till nationell nivå så nu kan ni alla se ut som hockeyspelare om ni vill 😉

Det var allt för denna gång, vi hörs säkert igen! /Linus


Cornelia Rylén
3 januari 11:33

Cornelias blogg: ”Det här är bland det värsta jag sett…”

Cornelias blogg: ”Det här är bland det värsta jag sett…”
Lortgris!

Alltså, jag har en försäljningshäst hemma som heter Kalle. Eller, han heter Qubeck, men kallas Kalle. Han är jättesöt, snäll och kommer hoppa väldigt bra när han slappnar av…. MEN, det är VÄRLDENS lortigaste häst. Det är verkligen helt otroligt. Han rullar sig varje dag ute, där det är som mest lera.

Igår hade vi riktig otur med vädret för det var en stor pöl i hans hage med vatten och lera, ni vet sådär riktigt lös lera men som ändå stelnar sen? Japp, hela hästen täckt i det. Bland det värsta jag sett i smuts-väg, haha. Jag orkar inte…

Lera1
Skitig men söt!
Lera3
Torkad lera…
Lera4
Får bli en annan hage när det är blött ute…

Svansen var verkligen helt dränkt, och gick inte att böja alls. Så den var helt enkelt som en hård pelare, haha. Vi fick spola av hela hästen i omgångar (vi har inte obegränsat med varmvatten) och täcket fick också givetvis spolas av flera gånger innan det kunde slängas i tvätten.

Nä, han får faktiskt gå i en mindre grushage när det är lerigt i hagarna hädanefter, haha. Det är inte rimligt att hålla på med detta dag ut och dag in! Men han är lite charmig ändå, jättenöjd.

Sen till en helt annan sak, på min instagram finns det ett inlägg uppe nu där man kan ställa hoppdomar/överdomar-relaterade frågor till min sambo Linus som är utbildad både hoppdomare och överdomare. Tänker att det kan vara roligt att han får svara på de frågorna i ett inlägg framåt helgen och diskutera lite TR-ändringar osv!

Så in och ställ frågor där, så hörs vi snart igen!


Cornelia Rylén
31 december 2018 09:26

”Känns lite tröttsamt nu – men snart dags att planera årets tävlingar”

”Känns lite tröttsamt nu – men snart dags att planera årets tävlingar”

Hejhopp!
Vardagen flyter på här trots jul och nyår. Det är en tråkig årstid då det är så förbaskat halt ute och jag tycker det blir en stor skaderisk att rida ut i skogen. Jag har ingen häst direkt som är jättelugn i skogen utan antingen vänder dom och vill hem eller så är dom superduper glada och spralliga.

Ska man ta en diskussion då så är risken för att dom halkar och skadar sig väldigt stor, så tyvärr får jag hålla mig inomhus nu till största del. Försöker sysselsätta dom lite extra med travbommar och varierat arbete. Det gör jag ju alltid, men vanligtvis kanske jag gör fler markarbetespass utan inslag av bommar.

Det börjar närma sig att planera inför årets tävlingar, men just nu känns det lite tröttsamt. Det var en tuff smäll att Kakan blev skadad och försvann helt från banorna. Ullis har varit lite skadad sen Falsterbo i somras och har precis börjat komma igång, så det är roligt. Rasputin är också alltid rolig att tävla. Jag ser fram emot att ta ut Greta på banorna kommande år, se vad som kan hända med henne.

Tanken är att Rasputin ska fortsätta prestera i 145-150cm klasser, och vi ska hårdträna att hoppa stort vatten, vilket han haft problem med innan. Ullis ska ut på banorna igen men jag tror det går rätt fort att komma tillbaka på samma nivå igen, hon är så tuff sådär. Träna smart med henne och inte tävla ihjäl oss utan sikta mot att ganska tidigt på utesäsongen debutera 145cm och se hur hon beter sig där. Hon har ju hunnit få flera vinster i 140cm under de få månaderna hon tävlade i somras, så det ser ljust ut!

Greta ska fortsätta hoppa 130cm klasser och se hur det känns, antagligen går hon snart upp i 135-140cm klasser utan problem.

Det är ju egentligen de hästarna jag har själv, Bazinga ska säljas. Men hittar vi inte rätt köpare så har vi heller ingen brådska, det vore riktigt roligt o se vad hon gjorde i 130-135cm och kanske 140cm klasser kommande år. Men vi behöver tyvärr sälja en bra häst då det blivit otroligt mycket utgifter pga den otur vi haft med skador.

Img_20181229_141809_268

Jag har flera trevliga tillridnings och försäljningshästar som också kanske får följa med ut och tävla, så hästar har jag egentligen inte brist på.

Det är bara tråkigt att Kakan var inköpt just för att ta sig an större uppgifter framöver och agera som min egna framtidshäst, men så blev det ju inte alls. Hon har skurit av hela senan på ett bakben och står just nu gipsad på box i ett par månader framåt. Kanske kommer hon tillbaka, det vet man ju aldrig, men prognosen ser inte tiptop ut. 

Jag kommer fokusera främst nu i början på att försöka samla poäng i Lövsta Future Challenge med Rasputin för att försöka kvala till Göteborg Horse Show. Det är två deltävlingar kvar innan det avgörs, först Kungsbacka och sen Borås. Efter det får vi helt enkelt se vart alla hästar är i sin utbildning och hur allt känns, och planera efter det!


Cornelia Rylén
27 december 2018 11:59

Cornelia Rylén: ”Jag ÄLSKAR ju bett”

Cornelia Rylén: ”Jag ÄLSKAR ju bett”
Så här glad blir jag över nya bett! Foto: Privat

Hallihallå!

Nu är julen över och det pågår något mellanläge innan nyår. Stallchefen är ledig och vi jobbar på.

Det blir inte lika effektivt utan Mika såklart men jag har samtidigt min käre sambo Linus hemma som hjälper till i stallet nu när han är ledig.

Jag försöker prioritera de hästar som är här på tillridning/försäljning när tiden inte räcker till alla hästar.

Corneliablog1
Hästarna som är på tillridning prioriteras. Foto: Privat

Jag har också prioriterat Greta varje dag då hon fortfarande är tjock i ett förbaskat bakben, helt obrydd och inte halt på något sätt men ändå svullen, suck.

Corneliablog2
Greta är fortfarande tjock i ett bakben. Foto: Privat

Vi lasrar och jag djupvågar om vartannat samt har henne lindad i hagen samt på natten. Klanthäst!

Corneliablog3
Vilken julklapp! Foto: Privat

Jag fick en julklapp från min sponsor i form av 5 helt nya bomberbett! Jag är SÅÅÅ taggad. Jag ÄLSKAR ju bett.

Så det gjorde mig glad, hittills är jag mycket nöjd med dom men har inte provat alla än.

Min vecka hittills har blivit lite rörig och jag har inte hunnit med så mycket vissa dagar, jag skulle visa Bazinga för kund den 27:e men det blev snabbt flyttat till den 26:e. Som tur är så hoppade hon fantastiskt fint och det var en duktig ryttare som provred, så det var roligt att se. Jag är ju generellt väldigt dålig på att sälja hästar för jag vill så gärna att det ska bli bra och har lätt för att se olika saker som skulle kunna bli problem osv, men med Bazinga så känns det i alla fall bra i magen att hon är välutbildad, snäll och har stor kapacitet, kommer hon till en duktig ryttare med goda träningsmöjligheter så bör det vara ganska riskfritt för alla inblandade!

Corneliablog6
Klar eller inte… Foto: Privat

Innan jag visade Bazinga för kund så behövde jag tvätta svansen samt klippa manen, skrämde Mika (som inte är här och kan göra något åt det) med denna bild, ”färdigfixad” skrev jag.

Hon tyckte inte det var roligt.

Annars rullar allt på, om än lite långsammare än vanligt. Fredag och lördag kommer jag ha gruppträningar här hemma för omväxlings skull, som en liten kurs. Så det blir kul! Men ser fram emot att livet ska börja som vanligt och att all denna märkliga ledighet ska vara över!

Hoppas ni haft en trevlig jul och får ha en god fortsättning så hörs vi snart igen!

/Cornlia


Cornelia Rylén
19 december 2018 17:21

Cornelias blogg: ”Så himla stolt över denna lilla tjej”

Cornelias blogg: ”Så himla stolt över denna lilla tjej”

Hejhallå!
Igår fick vi informationen om att mamma bokat tid för lilla Zaga på kliniken idag för att ID-märkas.

Shit, tänkte vi. Vi har inte lastat henne någon gång än, så det kändes lite hastigt. Jag hade i alla fall ingen lust att orsaka framtida lastproblem med min lilla bebishäst genom att bara få in henne o köra iväg, så vi tog en dryg timma på oss innan och presenterade lastbilen för henne.

Ccimage001 Copy

Zimage002 CopyZimage003 Copy

Hon gick rätt in direkt, utan mamma Zwiggy. Vi tog det väldigt lugnt, lät henne chilla där inne lite och hon fick lite godis. Sen gick vi ut igen, hon skulle vänta på mig och gå lugnt ut. Gick jättebra. Vi gjorde om detta några gånger, hon gick snällt på varje gång, vände snällt runt där inne o stod som en riktig häst.

Efter 4-5 gånger in och ut, med och utan mamma Zwiggy, så var nästa steg att stänga dom små dörrarna runt henne. Inga problem alls. Vi gjorde ändå det ett par gånger. Nästa steg var att stänga själva stora luckan, det var lite läskigare tyckte Zaga, men inte värre än att hon tittade med stora ögon på den och gick lite närmre Zwiggy.

Z4image004 Copy

Allt detta givetvis under ett stort lugn, mycket beröm och lite godis. Det kändes viktigt att hon inte var rädd för luckan när den stängdes så där la vi lite mer tid. Efter bara några gånger så brydde hon sig inte och då lastade vi ur, och startade bilen. Sen gjorde vi allt igen, lugnt och fint, med bilmotorn på. Inga problem alls. Nästa steg var att jag och Mika stod kvar inne hos hästarna, och mamma körde några meter på gårdsplan. Det gick jättebra, Zaga tyckte det var lite läskigt med själva ljudet av gupp i vägen osv men stod snällt. 

Efter det stod vi snäppet längre bak i bilen, bakom en vägg, och körde några meter på gårdsplan till, då stapplades det runt en del där inne och när vi stannade så stod Zaga bakochfram. Inte värre än att hon kunde vända tillbaka helt enkelt.

Efter det lastade vi ur, lastade in igen, satte fast Zwiggy på sin sida, stängde ordentligt, tog av Zaga grimman och sen åkte dom iväg! Åkturen var ca 45 minuter lång och båda stod helt stilla hela vägen!

Väl på plats på hästkliniken så fick Zaga många guldstjärnor! Läskigast var att bli tvättad på halsen för då rann det  ner vatten på benen! Men att bli rakad med klippmaskin var inga problem och själva chip-märkningen gick bra också, helt utan att söva henne!

Så himla stolt över denna lilla tjej, så himla lättlärd! När tillfälle ges så ska vi försöka löshoppa henne i ridhuset o se hur hon gör, det var några månader sen sist nu! Hon sover i egen box om nätterna och väntar snällt i hagen när Zwiggy t.ex skos. Står duktigt uppbunden i stallgången osv! Kul att ha en så samarbetsvillig unghäst, med stor personlighet!


Cornelia Rylén
15 december 2018 17:21

”Det går inte sådär jättebra med hästarna i dagsläget”

”Det går inte sådär jättebra med hästarna i dagsläget”
Foto: Malin Vestergren

Hallå!

Det går inte sådär jättebra med hästarna i dagsläget, min nya fina 6-åring Kakan har tyvärr blivit skadad. Det var dagen innan jag kom hem från Mexiko, Mika skulle ta in henne i boxen och Kakan var ouppmärksam på Mika så Mika gjorde en förhållning, varpå Kakan backar till och lyckas backa snett in i en lastmaskinskopa vars kant är vass. Hela senan på vänster bakben är av och djupa böjsenan lite skadad.

Hon fick akut opereras på Strömsholm och operationen ska ha gått bra. Igår fick hon äntligen komma hem igen och ska nu stå på boxvila i 12 veckor. Troligtvis kommer hon inte tillbaka som hopphäst men man vet aldrig, såklart hoppas vi på det bästa.

Känns lite hopplöst bara, Kakan var ju nästa stjärna, den dyraste hästen vi köpt på många många år. Så det blev såklart ett ganska rejält bakslag i vår satsning.

Sen har Greta varit tjock i benen som jag skrivit om, men det är bättre nu och det märks inte på henne under ridning.

Min 1åring Hidden Heliodor (Helge) har lyckats fastna med ett framben samt HUVUDET i någon grej i sin box så han är jättesvullen och får stå på box med smärtstillande.

Idag har 3 hästar lyckats böja en framsko var, haha. Och Mikas häst är både skadad inuti benen samt har lyckats få in en framsko flera centimeter in i bakhoven och står gipsad.

Det går BRA nu. 

Men Greta känns jättefin, Ullis verkar fräsch och jättepigg, Rasputin likaså. Bazinga är också jätteduktig och jag har en jättetrevlig tillridningshäst hemma och en till på ingång. Så det rullar på, det är lite tufft bara. Men nu blev det helt plötsligt lite mer bråttom att sälja Bazinga för att få plats med mer betalande hästar.

Men vi jobbar på, så gott vi kan! Är himla glad över de hästar som fungerar och håller humöret uppe hos oss allihopa!

Direkt när Kakan kom hem så slängde hon sig ner och rullade.

Nu har jag klagat av mig lite. Trevlig helg!

Img-20181213-wa0000

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-