Det här med hur mycket utrymme man egentligen behöver är en intressant sak.
Jag är ju lite bortskämd med väldigt stora ytor och det är något som kan vara svårt att vänja sig av med. Mina hästar fick idag gå ut i en av de stora sommarhagarna, jag tyckte att jag gjort den lagom stor till fyra hästar när jag delade av den, men när jag släppt ut dem insåg jag att tre hektar är fortfarande stor yta då de fyra små ponnyerna nästan försvann i allt gräs.
Det sista jag såg av dem på kvällen var en upprätt häst och tre plattfiskar som var nästan helt osynliga i det höga gräset. Om de får gå därute i några månader så kan jag antagligen rulla ner dem till Skåne som små bollar.
Nu tänker säkert vissa att jag borde ha lite ångest för det där med fång om ponnyerna får bli för feta, men just där de går nu med övervuxet gräs har jag aldrig fått fång på någon av ponnyerna genom åren.
Det hela handlar om att veta vad man har för hästar, vad de tål och hur de reagerar på olika sorters bete. Jag släpper hellre ponnyerna på ett bete med övervuxet gräs då det tappar i energi när det slutar växa. Samma sak gäller ju när man skördar sitt hö, har man eget som jag haft kan jag styra tidpunkten så att värdena passar de djur som ska äta höet.
Fåren vill ha fint hö skördat före midsommar där energivärdena är högre, de är faktiskt mycket tydliga med detta då de protesterar högljutt om man försöker ge dem mat som de inte tycker passar.
Hästarnas mat har jag alltid skördat senare då jag vill kunna ge mycket stråfoder till dem. Den mark jag haft nu är kalkrik och balansen i jorden vad gäller spårämnen är bra, sådant bör man ta reda på om man vill producera hö då det gör att man kan bli mer genomtänkt i hur man gör.
Det är en sådan där bondegrej som jag alltid tyckt om, att gå ut på åkern och plocka några grässtrån.
Just när man har ponnyer så vill man ju kunna ge dem mat med lägre energivärden så att man undviker onödig fetma under vintern. Proteinet måste däremot vara ok så att de inte bara blir bukiga, men det sjunker inte lika fort som energivärdet när gräset slutat växa.
Det är en sådan där bondegrej som jag alltid tyckt om, att gå ut på åkern och plocka några grässtrån för att kolla vilken fas de befinner sig i. Lite enkelt förklarat så kan man kolla om de är i blomning eller om den har gått över genom att dra i fröställningen, då ser man om fröna är gröna eller bruna och om de släpper eller sitter kvar.
Här ett klipp på en figur jag stötte på när jag drog upp trådar i sommarhagen. Hen hade gärna fått följa med till Skåne men mår bäst av att ligga ostörd och vänta på sin mor.
Ju grönare och ju mer de sitter kvar desto mer energi kan man anta att gräset innehåller. Sedan är det också beroende av när det regnade senast, hur varmt det varit, vilken tid på dygnet man slår och vilka grässorter man har, men det är just sådant som bönder kan.
Det kanske inte är lösningen på all problematik med fång som finns idag, men en del av av den tror jag skulle kunna bli mindre om fler visste mer om det hö de ger sina hästar. Det är bra att man analyserar fodret men det blir bara en del av sanningen, erfarenheten vad gäller just den hästen som ska äta maten är lika viktig.
De flesta fattar ju att vi människor inte kan leva på kakor
Att de inte är överviktiga hela vintern är viktigt, de är gjorda för att ha en smalare tid när gräset inte växer och vi gör dem en otjänst genom att ge dem försommargräs året om. Ibland ser jag hästar som har fettvalkar i februari och det tycker jag är lika illa som att se en häst som är muskelfattig eller generellt mager.
De flesta fattar ju att vi människor inte kan leva på kakor och sedan ta piller för att justera bristen på spårämnen. På något sätt så verkar det inte riktigt som att vi förstår det vad gäller våra djur, tusen burkar med tillskott kan inte hjälpa upp ett obalanserat hö.
Fåret Linnéa som njuter av försommarhö. Hon får definitivt följa med i flyttlasset till Skåne.
Fåren har till skillnad mot hästarna fått sin frihet något begränsad. Det är dags att vänja av småpojkarna då det annars finns risk för att det blir en himla massa fler får och då får de stå inne ett litet tag.
För att det inte ska hända några olyckor när jag åker till Skåne till helgen så känns det dessutom säkrast att de inte är ute där de lätt kan hamna på vift. Jag har dessutom svårt att tänka mig att de som kommer för att titta på gården uppskattar att ha trettiofem skrikande damer i hasorna när de går runt för att se på beteshagarna.
Det ska ju dessutom bli rekordvarmt och även om de är klippta så lider de en del av hettan och brukar få gå in på dagarna för att inte dö av solsting. Kanhända daltar jag lite med just fåren men de är faktiskt rätt så känsliga små figurer som är väldigt beroende av sin ägare.
Gamla grävaren, en favorit som levt lite lätt vanvårdad på Åkerby får inte följa med till Skåne. Hen har fått en ny husse som säkert kommer att vårda den lite ömmare än vad jag gjort.
Mina får är inte heller särskilt diskreta av sig och när något inte passar upphäver de sina ljuva stämmor i en mäktig kör som kan göra vem som helst lomhörd. Misstänker de av någon anledning att det kan finnas något ätbart hos någon så kan de också bli rätt så närgångna.
Det kan jag tänka mig är ännu mindre populärt än skönsången om man inte är van vid att bli manglad av en skrikande hop hungriga överhettade får.
Det kommer ju vara lite som att åka till Skansen ändå att gå på visning här, grisar, höns, får, ankor och hästar finns det i varje hörn och alla är de lika nyfikna varje gång det kommer människor.
Ibland misstänker jag att mina djur tycker det är lika kul att titta på folk som folk tycker att det är att titta på dem.
/Johanna
Johanna Sällberg är en mångsysslare inom hästbranschen som har arbetat heltid med hästar i över två decennier. Ridsportläsarna mötte henne i vintras då hon bloggade om arbetet som funktionär på Sweden International Horse Show i Friends. Nu säljer hon släktgården Åkerby i Hölö och flyttar söderut, till Skåne är planen. Häng med på resan in i framtiden med hästar, hundar och den rosa grisen Greta!
Följ Ridsport på