På Hufvudsta Ridskola har vi tagit fram en mall som vi använder vid våra ”hästmöten”. Ett hästmöte innebär att vi i personalen går igenom alla 45 hästar i bokstavsordning; hur fungerar de i verksamheten, vad är planen för respektive häst de kommande månaderna och hur ska vi lägga upp undervisningen för varje häst.
Vi har hästmöte en gång i månaden och då ser vi på varje häst utifrån de fem domänen som används för att mäta en hästs mående:
- Utfodring – hur ser hästen ut i hull, pälssättning, muskulatur. Behöver vi lägga till eller ta bort något i foderstaten?
- Fysisk miljö – vilken hagrutin passar hästen, behöver den extra promenader/motion, trivs den med sin box/hagkompis?
- Hälsa – hur ser hästens skadestatistik ut, kan vi dra någon slutsats av hur den arbetar i verksamheten? Har den någon tidigare skadehistorik som vi behöver ta hänsyn till?
- Beteende – visar hästen något avvikande i sitt beteende, stort som litet? Genom att lyfta även små avvikelser så har det hjälpt oss att öka hästens välbefinnande.
- Mental hälsa – verkar hästen trivas hos oss? Om inte, vad kan vi förändra?

Det finns vinster i att vi individanpassar för hästarna – mår de bra och levererar på jobbet så höjer det kvaliteten i undervisningen vi säljer.
Vi försöker se på våra hästar med olika ögon och ställa de obekväma frågorna till oss själva – har vi verkligen gjort allt för den här hästen? Har vi verkligen gjort vårt bästa? Har vi sett alla signaler?
Det finns en skillnad i att hitta ursäkter och i att hitta förklaringar till varför en häst gör som den gör. Jag vill vidareutbilda mig för att bättre kunna ge eleverna förklaringar istället för ursäkter.
En elev tränade för mig med sin egen häst. Senaste veckorna har varit stökiga, förklarade eleven. Vi pratade kring det. Jag själv försöker bli klokare i mötet med mina hästar och jag vill uppmuntra mina elever till att göra detsamma.
Om hästen inte beter sig som jag vill så har jag fyra alternativ att arbeta efter:
- Mår hästen bra?
- Förstår den uppgiften?
- Är uppgiften lagom svår?
- Ger jag som ryttare rätt signaler?
För att hitta svaret till vilket alternativ som påverkar hästen, behöver jag gå till mig själv.
Följ Ridsport på