Dressyr
16 juli 2014 17:56
Ridsportplus

Bo Jenå tror på konkurrens

Den ökade konkurrensen i svensk dressyr har satt fart på veteranerna. "Det går inte att slå sig till ro och tycka att man är så himla bra själv", säger förbundskapten Bo Jenå inför torsdagens nationstävling i tyska Aachen.

Bo Jenå tror på konkurrens
Svenske förbundskaptenen i dressyr, Bo Jenå, hoppas på pallplats i Aachen Nations Cup. "De här tävlingarna är en bra värdemätare var vi står inför VM", säger han.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bo Jenå har precis varit på dragningen av startnummer till lagtävlingen i tyska Aachen och ser nöjd ut:
– Vi startar sist. Det är bra, säger han och ler stort.
Det är idel ädel dressyradel på startlistan inför torsdagens Nations Cup i dressyr som går i Grand Prix. Det är här alla vill testa VM-formen. Och det gäller även de svenska ekipagen.
– Det är bara de bästa som blir inbjudna hit. Och alla vill åka hit. Det är hög standard på tävlingarna rakt igenom. De här tävlingarna är en bra värdemätare inför VM, säger Bo Jenå.

Det svenska laget består av Jeanna Högberg/Darcia V, Minna Telde/Santana, Patrik Kittel/Toy Story och Tinne Vilhemson Silfvén/Don Auriello. Hela kvartetten har visat god form under tidigare tävlingar. Santana och Don Auriello är klara för VM om inget oförutsett händer och planen är inte att de ska vara formtoppade nu. Toy Story är en av tre möjliga VM-hästar för Patrik Kittel och Darcia V kan bli den fjärde svenska laghästen.

Bo Jenå har byggt på sitt VM-lag länge nu och har den angenäma uppgiften att ha flera tänkbara ekipage till den fjärde platsen.
– Det är bra att det kommer nya ekipage. Det gör att de redan etablerade inte kan känna sig för säkra. Det går inte att slå sig till ro och tycka att man är så himla bra själv, säger han.
– Jeanna slog ju Patrik på SM och det satte ju ordentlig fart på honom. 

Sverige har hela tolv ekipage på världsrankningens topp-100-lista just nu. Ett imponerade facit som bara Holland och Tyskland slår. Några av de svenska namnen – förutom dem som är i Aachen – är Paulinda Friberg, Cecilia Andrén Dorselius, Kristian von Krusenstierna, Malin Hamilton och Jennie Larsson. 
Rankningen visar ju på svensk dressyrsports bredd. Men hur ska Sverige kunna få en sådan spets att vi kan gå för lagmedalj på mästerskapen?
– Jag tror att det kommer. Många av de här som vill in i den absoluta spetstruppen har ganska unga hästar och de kommer att höja sig. Nästa år tror jag blir kalas.
Är Jeanna Högberg ditt förstahandsval till fjärdeplatsen eftersom hon är uttagen till Aachen?
– Nej, det vill jag inte säga. Men jag vill testa henne i den här miljön. Jag vill se att hon kan göra en jämn och bra uppvisning utan missar. 

I uppladdningen för VM har Bo Jenå också lagt in en del teambuilding och mental träning för coachen Kjell Enehage.
– Truppen känns tajtare nu än tidigare. Det är viktigt. Det kommer alltid störande moment under en tävling och då gäller det att alla känner varandra och kan stötta varandra. Det kan göra att vi blir starkare i motgång – kan släppa saker och gå vidare, säger Bo Jenå. 

Torsdagens drabbning i Nations Cup förutspås att ridas i 30 grader värme. Övriga länder som har lag i tävlingen är Spanien, Österrike, Holland, Danmark, USA, Belgien, Tyskland och Storbritannien.
– Jag vill att alla svenskar rider så nära sitt personliga rekord som möjligt. Tyskland är svårt att slå på hemmaplan. Men vi ska göra vårt bästa. Jag siktar på en pallplats, säger Bo Jenå. 

De 30 bästa av de 39 startande i torsdagens GP går vidare till Grand Prix Special senare i veckan. De 15 bästa därifrån startar söndagens kür. 
– Där skulle jag vilja ha tre svenskar med, säger Bo Jenå. 

Svenska starttider, Nations Cup 
9.54 Jeanna Högberg
11.48 Minna Telde
15.00 Patrik Kittel
16.21 Tinne Vilhelmson Silfvén

Betalkanalen Horse 1 sänder från tävlingarna, precis som ClipMyHorse: http://www.clipmyhorse.de/en/live/channel/1/chio-aachen-2014-2014 och 
WDR webb-TV: http://www1.wdr.de/mediathek/video/livestream/index.html 

Arrangörens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden