Hästägartips
6 april 2021 12:06
Ridsportplus

”Bommen avgör 
om sadeln fungerar”

UtrustningÄkta ull är trevligare för hästen än syntet – och sadeln bör kollas minst en gång om året. Det är två av tipsen från 
sadelmakarmästare Eva Vadman i Luleå.

”Bommen avgör 
om sadeln fungerar”
Eva Vadman föredrar ull som stoppning i sadeln. ”Det är mer luftigt och spänstigt, ull andas och är trevligt mot hästen.”. Foto: Karin Enström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vad är viktigast när det gäller sadelstoppning?
– Jag vill börja med att det är själva bommen som avgör om sadeln fungerar eller inte. Med fel bom kvittar det hur bossan stoppas. Bommen ska ha samma form på ryggen som hästen och det är bättre med stålförstärkning i framvalvet så att bommen håller formen. Annars vill sadeln gärna åka fram och klämma på trapeziusmuskeln och bogbladen, säger Eva Vadman.

Okej, förutsatt att bommen är bra – vilket stoppningsmaterial föredrar du?
– Hundra procent äkta ull. Det är mer luftigt och spänstigt, ull andas och är trevligt mot hästen. Syntetull och latex är konstgjorda och andas inte lika bra.

Ska det vara lika mjukt stoppat under hela sadeln?
– Allmänt brukar det vara lite fastare fram och bak och lite mjukare på mitten för att hästen ska komma upp med sin rygg. Bossan ska vara stoppad så att sadeln hamnar i balans vid ridning, det är först då det går att se hur balansen blir.

Hur ofta bör sadeln stoppas om?
– Om sadeln är helt ny, eller helt nyomstoppad, vill jag se mina ekipage igen efter mellan en och tre månader beroende på häst. Det kan behövas en ny toppstoppning. Efter det kan det bli en ny tid efter tre till sex månader, då jag vill se vad som har hänt med både muskler och stoppning. Om stoppningen är stabil och hästen musklat sig bra och ser frisk ut vill jag träffa den minst en gång per år efter det.

Sadel-2-190806-rt-(1)
Efter en tid kan sadeln behöva en toppstoppning. Foto: Roland Thunholm

Finns det skador på grund av felaktiga sadlar?
– Ja. De vanligaste är tillbakabildad trapezius på grund av att sadlarna ligger och klämmer på muskeln och manken. Framvalvet ska inte bara ha utrymme för mankens höjd utan även ha gott om utrymme på sidan av manken, så att inte sadeln ligger innanför bogbladet. Om den gör det blir hästen klämd och kan inte röra bogbladet, det blir mer att den lyfter benen rakt upp och ner. Hästarna försöker tala om det här genom att köra upp huvudet, de kan inte slappna av och komma framåt neråt. Det är ett jättestort problem.

Vad kan du säga om kanalen?
– Mellan bossorna ska det finnas utrymme både för ryggrad och ligament, så att bossorna hamnar på musklerna. Det är jätteviktigt att bossan har rätt vinkel mot just din häst. En väldigt smal häst måste ha spetsigare bossor, en bredare och mer musklad måste ha plattare. Många av de sadlar som görs nu har ganska små bossor fram. Då blir det väldigt hög belastning på liten yta och i och med att många har skador just vid trapezius är det jättebra om bossan är stor fram. Då blir det en större yta att avlasta sadeln och ryttarens vikt på. Vi brukar prata om trapeziusbossor.

Fakta

Sadelmakarens tips för att kolla sadeln själv

  • Först, se till att sadla en bit bakom bogbladet, ungefär fyra centimeter bakom.
  • Prova att trycka på framvalvet.
  • Om sadeln lyfter i bak har du en sadel som är i obalans.
  • När du sitter i sadeln på hästen, för in handen under framvalvet.
  • Om det är trångt och klämmer känns det likadant för hästen.
  • Ta då hjälp för att se om sadeln måste stoppas om eller om du måste byta sadel.

Visste du att den vanligaste skadan av en felaktig sadel är att hästen får tillbakabildad trapezius-muskel.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden