Hoppning
7 juni 16:58
Ridsportplus

Började tävla ”för tidigt” efter graviditeten – blev av med alla rankningspoäng

DiskrimineringEn av Tysklands främsta hoppryttare Janne Friederike Meyer-Zimmerman, började tävla kort efter att ha fått barn. Det gjorde att hon blev av med alla sina rankningspoäng som styr vilka internationella tävlingar hon får rida. Nu har hon startat Equal Equest för att motverka diskriminering av kvinnor i ridsporten.

Började tävla ”för tidigt” efter graviditeten – blev av med alla rankningspoäng
Janne Friederike Meyer-Zimmermann i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

FEI har i flera år arbetat för jämställdhet mellan könen, mångfald och inkludering. Men det återstår mycket innan slaget är vunnet. Det menar den tyska hoppryttaren Janne Friederike Meyer-Zimmerman, som blivit av med alla sina rankningspoäng efter att ha kommit tillbaka till tävlingsbanan för tidigt enligt FEI:s sätt att se på det.

– Kvinnor råkar vara dem som föder barn, säger den tyska hoppryttaren Janne Friederike Meyer-Zimmerman till tyska NDR, Norddeutscher Rundfunk.

Graviditet jämställs med sjukdom

Som den enda sporten där kvinnor och män tävlar mot varandra upp till olympisk nivå, har ridsporten en särställning. Men när en kvinnlig ryttare blir gravid flyger jämställdheten ut genom fönstret. I samband med graviditet och förlossning är det möjligt att vara borta från internationellt tävlande i mellan sex och tolv månader medan hälften av rankningspoängen går förlorade. Det är samma regler som om ryttaren skulle bli skadad eller sjuk.

Janne Friederike Meyer-Zimmerman är en av Tysklands mest framgångsrika ryttare och har bland annat vunnit lagguld vid både EM och VM. Efter att ha varit borta från ridningen på grund av en graviditet startade hon en internationell tävling i Spanien i mars, två månader efter sonens födelse. Eftersom hon inte hållit sig borta tillräckligt länge från tävling blev hon av med alla sina rankningspoäng.

– Efter den galna poängförlusten halkade jag från plats 107 på världsrankningen till plats 270 och nu måste jag sakta kämpa mig uppåt igen, säger Janne Friederike Meyer-Zimmerman.

Om hon hade hållit sig till reglerna hade hon inte kunnat åka på det tyska hopp- och dressyrderbyt i Hamburg och ta andraplatsen med Chesmu i Hamburg-mästerskapen. Men hon hade haft kvar hälften av sina rankningspoäng från föregående år och hamnat på plats 177.  Kruxet är att placeringen på världsrankningen styr vilka internationella tävlingar som ryttarna har möjlighet att rida.

Nu bär hon inte bara den sportsliga, utan också den ekonomiska skadan efter att ha halkat ner på rankningen. Bland annat handlar det om eventuell förlust av sponsorpengar och hästar som hon fått till sig för att rida innan graviditeten.

Får stöd av världsettan i dressyr

Det gör att Janne Friederike Meyer-Zimmerman nu har fått en rejäl uppförsbacke innan hon är tillbaka där hon var innan mammaledigheten. Att kvinnliga ryttare missgynnas på det här viset har fått henne att ilskna till och starta Equal Equest – ett intiativ med syfte att bekämpa diskriminering av kvinnor inom ridsporten.
– Vi vill ha större flexibilitet utan att bli av med rankningspoäng, säger Janne Friederike Meyer-Zimmerman.

Hon har bland annat fått stöd av världsettan i dressyr, Jessica von Bredow-Werndl, som väntar sitt andra barn i sommar, och stjärnhoppryttaren Meredith Michaels-Beerbaum.

Den tyska mångfaldsforskaren Bettina Rulofs är starkt kritisk till hur FEI:s regelverk ser ut.
– Det är bisarrt att kvinnor straffas för att de kommer tillbaka tidigare från mammaledigheten, säger hon till NDR.
– Det som idrottsförbund ibland försöker reglera stämmer inte överens med hur livet ser ut i verkligheten, speciellt inte för kvinnliga idrottare.

Förslaget från Janne-Friederike Meyer-Zimmerman är en flexibel barnledighet på mellan 4 och 12 månader, där rankningspoängen förblir intakta.

Än så länge har det dock inte kommit någon reaktion från FEI.
– Tyvärr. Men jag tror att med stöd utifrån kommer säkert FEI att ompröva och anpassa reglerna. Det skulle vara till hjälp för oss alla, säger Janne Friederike Meyer-Zimmermann till NDR.

Equal Equest – hemsida (på tyska).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden