Hoppning
6 februari 2022 06:20

Brittisk hoppryttare avstängd för nubbar i benskydd

InternationelltStewarden på den internationella trestjärniga tävlingen i Abu Dhabi tyckte att hästen hoppade konstigt och bestämde sig för att kontrollera bakskydden. Där fanns det både spikar och blodspår. Nu stängs den brittiska ryttaren som red av.

Brittisk hoppryttare avstängd för nubbar i benskydd
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det var vid en internationell trestjärnig tävling i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, i februari 2021 som händelsen som har lett till avstängningen skedde.

När den brittiske ryttaren, som har tävlat internationellt några år, hoppade fram med en häst noterade en FEI-steward att hästen hade en extrem bakbensteknik. Innan hade stewarden också lagt märke till att flera personer var inblandade när den aktuella hästen fick sin bakbenskydd påsatta samt att hästen reagerade när skydden kom på.

Efter några språng på framridningen kom en annan person fram till den aktuella hästen, tog av bakbensskydden och kastade dem i vegetation utanför framridningsbanan. När stewarden gick dit för att kontrollera skydden hittades ett par bakbensskydd med små, vassa nubb i. Det fanns också spår av blod.

Fyra år och böter

Nu har Internationella ridsportförbundets tribunal beslutat att ryttaren ska stängas av i ett år samt betala knappt 100 000 kronor i böter och närmare 20 000 kronor för FEI:s administrativa kostnader. Tribunalen anser att ryttaren har gjort sig skyldig till ”abuse of horse”, och straffet är på den högre graden på skalan.

Ryttaren själv nekar till att gjort något fel, och menar att det var en tillfälligt anlitad hästskötare som satte på hästen bakbensskydd som han aldrig hade sett. Ryttaren säger också att de bakbensskydd som hittades och sedan fotograferades inte var hans.

Gråa hårstrån

Veterinär undersökte hästen på plats utan att se några direkta skador, däremot fanns tecken på att skydd med vassa föremål inuti använts tidigare, bland annat hade hästen gråa hårstrån som indikerar tidigare sår samt var väldigt känslig för beröring.

Hela beslutet

Tribunalen stänger också av en ryttare från Syrien för dennes inblandning i det aktuella fallet. Det var denna person som tog av hästen bakskydden och kastade i väg dem.

Inkorrekt uppförande

Ryttaren stängs av i ett år för inkorrekt uppförande, detta mot sitt nekande. Ryttaren menar att han inte hade något ansvar för den aktuella situationen, utan bara hjälpte en vän på framridningen. Tribunalen menar dock att samarbetet mellan de båda nu avstängda ryttarna tyder på att även den syriske ryttaren hade en del av ansvaret vid händelsen.

Hela beslutet 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden