Dressyr
30 oktober 2019 23:07

Brolins Briman har piafferat klart

VändningDressyrryttaren Emelie Brolins GP-häst Briman tog sig mot alla odds tillbaka till tävlingsbanorna efter en allvarlig skada i fjol. Men nu är karriären definitivt över. På onsdagen blev valacken pensionär.

Brolins Briman har piafferat klart
Emelie Brolins Briman har tävlat klart. Foto: Arkivet

Briman (SWB, val f-01 e Briar-Martini, uppf Lennart Mattsson) är Emelie Brolins första Grand Prix-häst. Ekipaget har flertalet internationella GP-starter i bagaget, men också en karriär som åkt bergochdalbana på grund av olika skador, hos både häst och ryttare.

Skadades allvarligt

Den snart 19-årige valacken skadade sig allvarligt i lastbilen hem från Falsterbo i fjol och det är sviterna efter det som nu sätter punkt för karriären.

-Han fick panik i transporten hem från Falsterbo och sparkade sönder i princip hela bakdelen vilket ledde till stora hud- och muskelskador. Det tog lång tid att läka men vi satte igång honom igen under vintern och han tävlades ända från till juli i år, berättar Emelie Brolin.

Tanken var att Briman skulle få fortsätta tävla, främst med Emelies yngre elever på ryggen. Men efter ett besök hos veterinären förra veckan tog planerna en annan vändning.

-Jag har märkt att hans högra bakhas blivit större och att rörligheten blivit sämre. Det visade sig att han fått artros i en led och därför inte ska ridas mer, berättar Emelie Brolin som konstaterar att det blir en stor förändring i vardagen.

Skorna plockades av

Briman och Brolin har varit kollegor i 14 års tid.

– I med- och motgång. Jag har successivt vant mig vid tanken på att han nu rids mer av eleverna än mig, men att ingen av oss någonsin mer kommer rida på honom känns jättejobbigt.

– Samtidigt är det viktigt att ta beslutet. Han kommer kunna gå och njuta av ett härligt pensionärsliv i hagarna, i likhet med många av mina andra gamla tävlingshästar. Så även om tårarna rinner nu, känns det bra att kunna ge honom det livet, säger Emelie Brolin.

Emelie Brolin är tillbaka efter olyckan. Med Briman tog hon en seger i Grand Prix Special under måndagen.
– Det är klart att den första GP-hästen alltid har en speciell plats i ens hjärta. Briman har varit min närmaste kollega och bästa vän i 14 års tid. Det kommer bli tomt, säger ryttaren som nu pensionerar sin vän. Foto: Privat

På onsdagen plockades Brimans skor av.  Nu väntar lata dagar i stor gräshage tillsammans med Judo, en av gårdens unghästar.

-Vi hoppas han kommer trivas som pensionär. Han står kvar i tävlingsstallet fortfarande, men tillbringar sedan all tid ute med Judo. Förhoppningsvis leder all utevistelse till ökad rörlighet och då hoppas vi att han kommer kunna gå kvar här länge som pensionär, säger Emelie Brolin.

Spana in när den nyblivne pensionären drar i väg på upptäcksfärd:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden