Fälttävlan
13 februari 10:43

Burghley vill ha VM i fälttävlan

InternationelltBurghley Horse Trials är en av världens äldsta tävlingar och på den anrika marken har det arrangerats flera internationella mästerskap i fälttävlan tidigare. Nu är britterna intresserade av att stå värd för ännu ett VM.

Burghley vill ha VM i fälttävlan
Anrika Burghley vill arrangera VM 2026. Foto: Burghley Horse Trials

Som en av få arrangörer av femstjärnig fälttävlan lockar Burghley Horse Trials varje år flera av världens bästa ryttare till sina tävlingar. Britterna har även haft VM på hemmaplan 1966 och 1974, och arrangerat hela sex EM på seniornivå – 1962, 1971, 1977, 1985, 1989 och 1997.

Med magnifika Burghley House i bakgrunden brukar arrangören locka stora startfält under sensommaren, men nu finns det risk att 2026 års version av tävlingen får flytta på sig eller ställas in – planen är att ansöka om VM samma år.

– Att vara värd för FEI World Championships 2026 skulle ge stora fördelar för Burghley och det lokala samhället. Det skulle också passa in i vår långsiktiga vision för tävlingen, när vi fortsätter att investera i att uppgradera den permanenta infrastrukturen för ryttare och hästar för att ytterligare förbättra en tävlingsplats i världsklass, säger tävlingsledaren Martyn JohnsonBurghleys webb.

– Som vi upplevde med OS i London 2012, så skulle arvet från ett brittiskt världsmästerskap inte bara hjälpa våra brittiska lag att vinna medaljer i många år framöver utan också ge inspiration, möjligheter och faciliteter för nästa generation av ryttarstjärnor.

Ett eget VM

Sedan 2022 finns det inte längre ett samlat VM för ridsporten, utan fälttävlan har en egen arrangör vart fjärde år. Ansökningsprocessen för hugade VM-spekulanter är öppen, och det finns en lång lista med krav från det internationella ridsportförbundet FEI på vad en eventuell arrangör måste kunna erbjuda och genomföra.

Burghley Horse Trials för nu diskussioner med UK Sport om vilken hjälp de kan få med finansiering för att stå värd för ännu ett VM. Senast i april i år behöver FEI ha in ansökan, och i juni lämnas besked om vem som dragit det längsta strået.

FEI:s krav på VM-arrangörer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden