Ponny
4 juli 2018 15:08

Cajsa och ponnyn Dumle laddar för att möta hästar på dressyrbanan

Tre segrar på fyra starter. Cajsa Bergh Andersson och hennes ponny Dumle visade klassen på de nationella tävlingarna hos Färgelanda Ridklubb i helgen. Nästa år väntar nya utmaningar - då ska ekipaget börja tävla mot hästar.

Cajsa och ponnyn Dumle laddar för att möta hästar på dressyrbanan
Foto: Gunilla Andersson

– I höst börjar jag träna galoppombyten med honom så att vi kan tävla mot hästar när jag faller för åldersstrecket, säger 20-åriga Cajsa Bergh Andersson.

Hon och Dumle (val f 2005, korsningsponny welsh mountain/svenskt varmblod) har varit ett ekipage i åtta år och Cajsa Bergh Andersson har gjort hela resan med honom – från Lätt C till SM-medalj.

– Varken han eller jag kunde så mycket från början. Att vi har kommit dit vi har kommit är till stor del tack vare min fantastiska tränare Monica Petersson. Hon har hjälpt mig otroligt mycket sedan 2013, säger Cajsa Bergh Andersson som pluggar de internationella språkprogrammet med spanska som huvudinriktning på Göteborgs Universitet.

Och ryttaren har inte tänkt att deras resa ska ta slut när hon inte längre får tävla i ponnyklasser, hon vill fortsätta att utvecklas tillsammans med Dumle, som är hennes enda häst.
– Han har en väldigt stor personlighet. Han är väldigt social och älskar att vara på tävlingar men träningen hemma hoppar han helst över.

Individuellt SM-silver
Cajsa Bergh Andersson, som bor i Partille och har hästen i Stannum, och Dumle har gjort tre individuella SM och tre lag-SM för Torslanda Ridklubb. Det bästa ekipaget har gjort tillsammans var silver på det individuella SM:et förra året. Som förberedelse för årets SM stod ekipaget för ett hattrick med tre segrar på fyra starter när Färgelanda Ridklubb hade nationella tävlingar i helgen.

De vann måndagens klass med FEI:s lagprogram med 72,095 procent. Dessförinnan hade det också blivit två segrar i Lätt A på det nationella meetinget. I Lätt AP:1 glänste ekipaget ordentligt och fick totalt 77,895 procent. Bland domarsiffrorna fanns bland annat flera nior i galoppdelen.
– Det är klassen jag är mest nöjd med. Vi satte nytt personbästa och jag hade en riktigt bra känsla. Men jag är nöjd med de andra klasserna också. Han var med mig hela tiden och vi gjorde inga missar.

SM nästa
Härnäst är det SM i Gävle som står på schemat innan det blir sommarlov för Dumle. Därefter börjar träningen för hästklasser.
– Så får vi se hur det går och om han kan mäta sig mot hästarna, säger Cajsa Bergh Andersson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden