Avelsnyheter
19 februari 2019 06:30

Cardento utsedd till ”Årets hingst” för åttonde gången

PrisadNytt bortgångne Cardento 933 har av SWB utsetts till "Årets hingst". Det är sjätte året på rad som Cardento tilldelas denna utmärkelse, och totalt blir det åttonde gången.

Cardento utsedd till ”Årets hingst” för åttonde gången
Cardento när han utsågs till "Årets hingst" för åttonde gången. Foto: Sjoert Pegge

SWB har meddelat att Cardento 933 (HOLST f-92 e Capitol I-Lord, uppf Reiner Witt) ännu en gång har utsetts till ”Årets hingst”. Cardento har prenumererat på titeln sedan 2013, och tilldelades priset även 2006 och 2009.

Cardento kom till Sverige som 5-åring , och utöver avelskarriären kom han också att ha en mycket framgångsrik tävlingskarriär. Tillsammans med Peter Eriksson tog Cardento en lång rad internationella segrar och placeringar, vilka toppades av lagsilvren vid EM, VM och OS. Cardento flyttade från Sverige 2006 till VDL Stud i Nederländerna. För en dryg vecka kom uppgiften om att Cardento lämnat jordelivet, 27 år  gammal (läs mer här).

Totalt har Cardento drygt 1.400 registrerade avkommor i SWB. Han är just nu högaktuell som fadershingst till bland annat Zacramento och Flip’s Little Sparrow, men har en lång rad mycket framgångsrika svårklasshästar efter sig. Exempel de senaste åren är bland annat Catch Me Not S, Thriller P, Carisma, Cafino och Célestine. Cardento är även morfar till många framgångsrika tävlingshästar med VM-medaljören Bianca i spetsen.

Fyra söner till Cardento har godkänts i SWB: Algot 1182, Cosmopolite S 1021, Cyklon 1083 och Corporal VDL 1224. Till årets bruksprov är två söner och två dottersöner till Cardento anmälda.

Missa inte vår bildspecial med minnen från Cardentos höjdpunkter i livet.

Källa: SWB

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden