Träningstips
19 december 2020 20:55
Ridsportplus

Carl Hester: ”Så höjer du dina dressyrpoäng”

ProffstipsetHar du funderat på vad som krävs för att få de där värdefulla extra poängen i dressyr? Carl Hester delar med sig av några gnistrande guldkorn som du kan använda i träningen för att förbättra prestationen på tävling.

Carl Hester: ”Så höjer du dina dressyrpoäng”
Ta hjälp av Carl Hesters åtta guldkorn för att maxa dina dressyrpoäng, så du är redo när tävlingssäsongen kommer i gång igen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Fokusera på din sits

    Att sitta mitt över hästen är viktigt för balansen i sadeln, precis på samma sätt som det är viktigt att stå rakt upp för att hålla balansen på marken. Din axel, höft och häl ska vara i linje.

    Kom ihåg: Det är hela ekipaget som ska se elegant ut i dressyren, inte bara hästen eller ryttaren.

    2. Glöm inte bort sidvärtsrörelser

    Oavsett om det ingår i ditt dressyrprogram eller ej, lägg in lite sidvärtsarbete i träningen – det hjälper dig att få en lösgjord häst. Man kan lätt se om hästen är lösgjord när den rör sig sidvärts, då ändras inte rytmen.

    Rid skänkelvikning i både trav och galopp hemma. Galoppvarianten ingår inte i något program men kan vara väldigt användbar för att få hästen att röra sig mer luftigt i bogarna.

    3. Lär hästen att ställa upp jämnt varje gång

    Grunderna är viktiga för alla typer av hästar och ryttare. Alla hästar kan lära sig att göra halt med benen jämnt uppställda och därmed få värdefulla poäng på alla nivåer i dressyr.

    Ta hjälp av någon på marken som kan rätta benen om de hamnar fel. Och tänk på att rida in noggrant i varje halt, så att hästen lär sig att ställa upp rätt. Alla rättelser ska ske genom att flytta hästen framåt. Att rätta bakåt är fel.

    4. Lär dig att rida bättre hörn

    Allt i ett dressyrprogram utgår från ett hörn, och om du rider bra hörn så märks det. Gör den här övningen hemma, så lär du hästen att inte svänga själv, utan att lyssna på dina hjälper:

    Galoppera långsidan upp i vänster galopp och gör halt i hörnet vid slutet av banan.

    Stå still en liten stund, vänd sedan hästen åt höger in emot hörnet, och rid därefter framåt tillbaka längs långsidan.

    5. Hjärngympa för att rida med precision

    Skillnaden mellan en medelmåttig ryttare och en som är riktigt bra, är inte hur de sitter utan hur de tänker. Ett exempel: Lär dig hur många galoppsprång din häst använder på en kortsida. Då kan du räkna sprången och veta exakt när du passerar medellinjen utan att titta, till exempel då du rider serpentiner.

    6. Varje övergång är lika viktig

    Du kan inte förvänta dig fina övergångar på tävling om du inte lägger tid på att få dem rätt varje gång på hemmaplan.

    Varje enskild övergång ska ridas noggrant, även om det är precis i slutet på ridpasset eller när du saktar av till skritt för att ge din häst en paus.

    7. Ge och ta tygeln under träningen

    Om din häst är självbärig ska du kunna ge och ta tygeln utan att hästen tappar balansen. Men hur många ryttare tränar på detta hemma?

    Om du lägger in det här i ditt dagliga ridpass, även om det bara är tre steg i taget, kan du stämma av hur långt du kommit i träningen. Det ger också hästen en möjlighet att slappna av i munnen, uppmuntrar den att tugga på bettet och bli mjukare i kontakten med din hand.

    8. Sluta alltid på gott humör

    Även om din tävlingsritt var riktigt bedrövlig – och så blir det ibland för oss alla – rid tillbaka in på framridningsbanan och ge din häst fem minuter på lång tygel, så att ni alltid avslutar positivt.

    Fakta

    Carl Hester

    Carl-hester3-161001-rt-2
    Carl Hester Foto: Roland Thunholm

    Namn: Carl Hester

    Ålder: 53 år.

    Bor: På gården Oaklebrook Mill, Newent, Gloucestershire i England.

    Yrke: Dressyrtränare och GP-ryttare, just nu rankad 25:a i världen av FEI, tillsammans med hästen Hawtins Delicato. Har ett lagguld i dressyr från OS 2012.

    Mest känd som: Tränare och samarbetsparner till Charlotte Dujardin, flerfaldig guldmedaljör vid stora mästerskap i dressyr.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden