Körning
28 maj 2018 20:05

Carlbergs fyrspann blev par i Åstorp

HalveratFyra blev två – den här gången. Johanna och Jesper Carlberg gjorde det lite enklare för sig när de åkte till körtävlingen i Åstorp i helgen. Det blev en start i den svåra parklassen för ponny. För det mesta brukar de finnas med i fyrspannsklassen.

Carlbergs fyrspann blev par i Åstorp
Teamet kämpar på i det tuffa vattenhindret under maratonkörningen. Foto: Eva Österlund

Ridsport träffar Team Carlberg efter dressyren i Åstorp. Johanna håller ponnyerna Elton II (e Elbäckens Jack Frost) och Wanton’s Harold (e Ysselvliedts Sven), medan groomen Jesper fixar.

Hästintresset har funnits länge. Johanna började med ridning tidigt och det blev tävling både i hoppning och dressyr.
– Tävlade i LA dressyr och hoppning till och med 1,30, berättar Johanna.
– Körningen provade jag när jag gick på Tenhults lantbruksskola.

Familjen bor sedan fyra år tillbaka i Vittsjö men de har flackat runt en del. Nu verkar de har landat i norra Skåne där de bor på en gård med alla sina ponnyer.

Egentligen var det Jesper som började köra och Johanna som groomade.
– Vi var med på en träning för Christer Pålsson hemma hos Eva Ottosson i Dövestad. Då körde vi shetlandsponny. Jesper vann faktiskt första tävlingen med den ponnyn.

Jesper bytte upp sig till B-ponnyer och spann och tävlade några år med Johanna som groom, men sakta flyttades positionerna om inom teamet.
– Jesper ville sluta, jag ville fortsätta och så blev jag kusken och han groomen istället.

2. Precision
Precisionskörningen i Åstorp som Johanna Carlberg vann. Foto: Eva Österlund
4. Fyrspann
Så här är vi mest vana att se Johanna Carlberg – bakom fyra tuffa welshar. Teamet Carlberg är ett av få svenska ponnyfyrspann idag i Sverige. Bilden är tagen i början på maj i år i Dorthealyst. Foto: Eva Österlund

Att köra fyrspann kräver ju betydligt mer. Självklart fler ponnyer, minst fem, och sedan allt runtomkring med utrustning, vagnar och inte minst medhjälpare.

– När vi kör par fixar ju jag och Jesper allt själva.

Johanna jobbar som hovslagare på heltid, det kan vara ett pussel att få ihop jobbet med träning, tävling och inte minst vardagslivet hemma på gården.

Hon tränar regelbundet för Tomas Eriksson, det fungerar perfekt. Hemma har varje ponny ett individuellt träningsschema med mycket tömkörning och enbetsträning. Runt gården finns också fina körvägar att träna på.

1.hela Teamet
Team Carlberg, Jesper och Johanna med sina welsh mountain-ponnyer i en paus efter dressyren i Åstorp i helgen. Foto: Eva Österlund

I årets tävlingssäsong finns det planer att även tävla internationellt. Johanna har ju klarat av Dorthealyst i Danmark, nu funderar hon på Lähden innan hon kör i Vaggeryd och sedan drar till årets SM som går i Götene.

– Det är en verklig utmaning att köra internationellt i tuff konkurrens, menar Johanna. Här hemma är hon oftast ensam i fyrspannsklassen.
– Spännande att se om man kan mäta sig med de utländska spannkuskarna, vad man behöver bli bättre på. Dessutom är det väldigt roligt.
– Klart att man har svarta dagar också, fortsätter Johanna. När man funderar på vad man egentligen håller på med. Ekonomin är ju inte det enklaste problemet heller.

– Jag snodde ju faktiskt det här spannet från Jesper en gång, säger Johanna och skrattar lite. Då i början hade vi alla möjliga färger på ponnyerna. Numera går vi sakta mot lite mer enhetligt utseende, bruna med bläs. Det ska ju passa ihop och ponnyernas rörelser ska vara likvärdiga.

Under tiden vi har pratat har groom Jesper fixat undan selar och vagn, ponnyerna får mat och så är det dags för vandring i Åstorps maratonhinder.  Team Carlberg blev trea i dressyr, tvåa i maraton, etta i precision och tvåa totalt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden