Hoppning
12 oktober 2023 16:01

CAS fastställer tioårig avstängning för hoppryttare

InternationelltFör över två år sedan stängde FEI av den amerikanske hoppryttaren Andrew Kocher, då han blev påkommen med att använda sporrar som gav hästen elektriska stötar. Den tioåriga avstängningen överklagades till CAS, idrottens internationella skiljedomstol, som nu har kommit med sitt beslut.

CAS fastställer tioårig avstängning för hoppryttare
CAS slår nu fast den tioåriga avstängningen för Andrew Kocher. Foto: Roland Thunholm

Andrew Kocher har varit i blåsväder vid flera tillfällen under sin karriär, men det var när amerikanen fastnade på bild med sina elektriska sporrar – som gav hästarna en stöt när Kocher tryckte på en knapp i handen – vid flera tillfällen under 2018-2019 som FEI agerade.

I oktober 2020 stängde FEI av Andrew Kocher och i april året efter slog FEI-tribunalen fast att amerikanen ska vara avstängd i tio år, fram till oktober 2030. Under avstängningen får han inte delta i, eller besöka ens som åskådare, tävlingar eller evenemang som är auktoriserade eller organiserade av FEI eller något nationellt förbund.

Kocher överklagade beslutet till Court of Arbitration for Sport (CAS), idrottens skiljedomstol, och först nu – tre år efter den inledande avstängningen – har CAS sagt sitt.

”Efter en lång överklagandeprocess har CAS bekräftat och fastställt FEI-tribunalens beslut i målet mot Andrew Kocher som avkunnades i juni 2021, där den amerikanska idrottaren stängdes av i tio år för användning av elektriska sporrar på flera hästar under en längre tidsperiod”, skriver FEI i ett pressmeddelande.

I det 54-sidiga beslutet från FEI står att läsa att Kocher förutom sitt eget användande av de otillåtna sporrarna även har instruerat sin personal att använda dem på vissa hästar.

Går på FEI:s linje

CAS håller med FEI om att den tioåriga avstängningen är rimlig, och fastslår även att Kocher ska betala böterna som FEI utfärdade på närmare 100 000 kronor, och även betala kostnader för utredningen på drygt 70 000 kronor.

– Vi är oerhört nöjda med det här resultatet och att de sanktioner som FEI-tribunalen införde, för att återspegla allvaret i de brott som begåtts av Kocher, har bekräftats av CAS, säger FEI:s juridiska direktör Mikael Rentsch i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Det har tagit två år att slutföra den här processen, men det bekräftar att vi tog rätt beslut från början och att det inte finns något utrymme för eftergift när det gäller fall av hästmisshandel. Vi har regler och förordningar för att skydda integriteten på våra tävlingar och våra hästars välbefinnande, och när dessa regler bryts och deras välfärd äventyras, kommer vi att fortsätta att försöka utdöma maximala straff.

FEI-tribunalens beslut
CAS beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden