Hoppning
23 april 2021 06:25

Stängs av i tio år för användande av elektriska sporrar

StraffasDen amerikanske hoppryttaren Andrew Kocher har varit i blåsväder tidigare, men nu får han ett kännbart straff efter att FEI-tribunalen beslutat att stänga av honom i tio år. Anledningen? Kocher har använt sporrar som gett hans hästar elstötar.

Stängs av i tio år för användande av elektriska sporrar
Andrew Kocher använde sporrar som gav hans hästar elektriska stötar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det var under förra sommaren som FEI inledde sin utredning, efter att flera medier uppmärksammat att Andrew Kocher på tävling red med en knapp i handen – en knapp som ska ha varit kopplad till en tunn kabel gömd under kläderna ner till Kochers stövlar, ut genom ett hål och in i sporrarna, som vid ett knapptryck gav hästen en elektrisk stöt. Detta ska ha inträffat på flera tävlingar, internationella och nationella, och på flera hästar. Även under träning ska sporrarna ha använts.

Efter att FEI mottagit fotobevis från en rad tävlingar diskas han från totalt åtta tävlingar under 2018-2019. I oktober 2020 stängde FEI av Andrew Kocher i väntan på tribunalens beslut, och man meddelar nu att amerikanen ska vara avstängd i tio år – fram till oktober 2030. Under avstängningen får han inte delta i, eller besöka ens som åskådare, tävlingar eller evenemang som är auktoriserade eller organiserade av FEI eller något nationellt förbund.

Andrew Kocher döms också till böter på närmare 100 000 kronor, och ska även betala kostnader för utredningen på drygt 70 000 kronor.

Tribunalens beslut kan överklagas till idrottens skiljdomstol CAS inom 21 dagar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden