Krönika
27 november 05:50

Catharina Hansson: Avtalet som alla hästägare måste läsa

LedareNär du står där på djursjukhuset med en allvarligt sjuk häst – klarar du då att läsa igenom det finstilta i ett avtal och ta kloka beslut? Tänk efter före, och fundera på vad din häst ska behöva gå igenom, skriver Ridsports chefredaktör Catharina Hansson.

Catharina Hansson: Avtalet som alla hästägare måste läsa
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Att äga häst är att alltid behöva vara beredd att välja mellan liv och död – och ibland helt enkelt bli tvingad att acceptera det sistnämnda. 

På vår sajt rapporterade vi förra veckan om Ellen Lindwall som kom in till klinik med sin unghäst Folda och fick gå därifrån med en tom grimma och en räkning på nästan 100 000 kronor. Vid en rektalundersökning – en enkel och vanligt förekommande undersökning – skadades hästen så illa att den behövde avlivas. 

Hästägaren bestred fakturan och menade att hon inte skulle betala för den undersökning som skadade hästen. Men kliniken hävdar att hon ska stå för hela fakturan och hänvisar till det avtal hon skrev på när hon kom in med hästen.

Juristen Urban Forsberg kallar i vår intervju på webben avtalet oskäligt och agerandet oetiskt. Som djurägare är man i ett utsatt läge när man kommer till kliniken med sitt sjuka eller skadade djur. Att då läsa det finstilta och bedöma situationen är nästan omöjligt. Dessutom är man som hästägare skyldig att se till att hästen får vård – annars bryter man mot djurskyddslagen. Så vad har man för alternativ i det förtvivlade läget?

Vi måste tänka igenom vad vi vill låta våra hästar vara med om.

Men så länge inte någon drar de här avtalen i domstol – och kanske får rätt, men kanske inte – kommer klinikerna att fortsätta tillämpa dem, menar Urban Forsberg. 

Därför måste du och jag och alla andra hästägare läsa avtalen redan nu, med kallt huvud och klar blick. Innan vi står där med en häst som svävar mellan liv och död.

På samma sätt måste vi som hästägare redan nu också tänka igenom vad vi vill låta våra hästar vara med om. 

Vill jag låta en 28-årig häst opereras genom en buköppning? Prognosen är god och det kan gå bra, som för Thincy i vårt reportage i detta nummer. Men kostnaden är omfattande och läkningen kräver tid. Och vilka risker är vi beredda att ta? Vågar vi till exempel låta en liten häst (där risken för skador är större) rektalundersökas? Hur lång och svår rehabilitering är vi beredda att låta hästen gå igenom? Hur stora ingrepp, hur komplicerade operationer? Hur stora räkningar klarar vi av att hantera?

Inget man vill gå omkring och fundera på. Men gör det nu. När du ska lasta ur utanför kliniken och känslorna blöder ut över asfalten, är det kanske för sent. 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym