Dressyr
30 mars 2019 10:01
Ridsportplus

Championatsvinnaren Dan Brown tillbaka – placerad i GP-comebacken

RehabiliteradMålmedvetet arbete och en häst med mycket talang har givit resultat. Ett år efter den överraskande skadan är championatsvinnaren Dan Brown tillbaka på banan – Ida-Linn Lundholm berättar om hästens rehabilitering.

Championatsvinnaren Dan Brown tillbaka – placerad i GP-comebacken
Ekipaget är tillbaka på banan, här närmare bestämt på Strömsholm nyligen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är idag ett år sedan Ridsport skrev om hur den lovande Dan Brown (HANN val f-08 e Dancier-Hohenstein, uppf Hans Hosp) olyckligt skadades under ett ridpass. Championatsvinnaren som vunnit en lång rad titlar som 6- och 7-åring hade precis debuterat i Grand Prix när olyckan var framme.

”Det som inte fick hända hände”, skrev Anna Bråkenhielm vid Skillinge Dressyr då på sociala medier. ”Under ett vanligt träningspass gick menisken sönder. Rakt ut i trav helt utan förvarning. Han snubblade inte ens”, var informationen som kom ut om Dan Browns skada.

”En Zlatan”

Efter en operation framkom det att oddsen inte var de bästa för en skada som Dan Brown dragit på sig, men att Skillinge Dressyr skulle göra sitt bästa för att få tillbaka på banan. ”Här har vi en Zlatan på fyra ben”, skrev Anna Bråkenhielm om Dan Browns arbetsvilja, och detta i kombination med att hästen låg före i utvecklingen i förhållande till åldern gjorde att ägarna såg att det fanns hopp.

Och visst stämde det. Nästan ett år efter operationen gjorde Dan Brown sin comeback på tävlingsbanan. Det var vid Strömsholms Ridsportförenings nationella dressyrtävlingar, där Dan Brown och Ida-Linn Lundholm startade i Grand Prix-klassen och kom trea med 66,630 procent (läs mer om tävlingen här).

Ridsport
66,630 procent och en tredjeplats blev resultatet i GP-comebacken. Foto: Roland Thunholm

För Ida-Linn Lundholm var comebacken ett stort steg, och hon berättar för Ridsport att det kändes fantastiskt att få tävla Dan Brown igen.
– Vi hade lite ringrostiga missar men jag är väldigt glad att vi överhuvudtaget är tillbaka, berättar Ida-Linn.
– Det viktigaste var att få en trevlig, väl avvägd runda med lagom tryck.

Oturen var framme

Varför Dan Brown skadades för drygt ett år sedan är fortfarande oklart. Ida-Linn berättar hur hästen var i superfint och fräsch form innan olyckan var framme.
– Det är svårt att säga varför han skadades, tyvärr är oturen framme ibland och hästar drar på sig en skada.

Även om rehabiliteringen gick över förväntan, var det ändå osannolikt att Dan Brown skulle komma tillbaka på banan över huvud taget. I början stod Dan Brown hemma på Skillinge Dressyr, men för drygt ett halvår sedan började Dan Brown sättas igång med uppsutten skritt och då flyttade han till Ida-Linn på Tullstorp. Därefter sattes Dan Brown igång i trav och så har det rullat på.
– Vi har lagt enormt mycket, fokuserat, noggrant och målmedvetet jobb på hans rehab-process, och än så länge ser allt väldigt bra ut.

Flyinge Svenskt Avel och Sportchampionat 2014 Jeanna Högberg och Dan Brown vann Championatet för 6-åriga dressyrhästar. Photo: Roland Thunholm Code:718 35 Avelschampionatet dressyr
Tillsammans med Jeanna Högberg vann Dan Brown Svenskt avels- och sportchampionat i dressyr för 6-åringar år 2014. Foto: Roland Thunholm

Fokus på styrke- och konditionsträning

Det har underlättat att Dan Brown och Ida-Linn hann starta en Grand Prix innan skadan, eftersom han redan kunde allt rörelsemässigt har Ida-Linn kunnat koncentrera sig på annat i rehabiliteringen.
– Jag kan fokusera på styrke- och konditionsträning med mycket variation i vardagen. Jag rider ganska lite rörelser, checkar mest av att det funkar och arbetar med detaljer i lagom mängd.

Dan Brown beskriver Ida-Linn som en häst med ett hjärta av guld.
– Han är en otroligt känslig häst, väldigt arbetsam och med mycket talang, säger Ida-Linn och tillägger att hon känner sig otroligt privilegierad att hon får möjligheten att rida en häst denna.
– Jag är tacksam till hans ägare Anna Bråkenhielm på Skillinge Dressyr och min arbetsgivare Jan Brink för att jag får rida honom, det är verkligen en härlig häst.

Hästens hälsa i första hand

Målet har först och främst varit att Dan Brown ska vara helt sund och frisk – Ida-Linn förklarar att hästens hälsa har varit ett högt prioriterat mål i rehabiliteringen.
– Allt känns redan som en bonus, men såklart önskar jag att vi step by step presterar på högre nivå på tävlingsbanorna och blir att räkna med i toppen, avslutar Ida-Linn.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden