Sverige
27 maj 2020 21:10
Ridsportplus

Coronaeffekter: Billigare hästar och fler hästförsäkringar

CoronakrisenDet råder ingen tvekan om att coronakrisen slår hårt mot landets hästföretagare och ridklubbar. Men hur har corona påverkat hästförsäljningen i stort och försäkringsbolagen? Det har Ridsport frågat bland annat Hästnet, Folksam och Maria Olofsson som precis sålt hopphästen Luke.

Coronaeffekter: Billigare hästar och fler hästförsäkringar
Osäkerheten är stor just nu. Foto: Agria

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På köp- och säljsajten Hästnet, som förmedlar 150 hästar varje dag, har man gjort vissa observationer under mars och april, då coronarestriktionerna kommit slag i slag. Det totala antalet upplagda hästannonser är väldigt likt föregående år och i linje med säsongen – men däremot har antalet hästar med ett utannonserat pris över 200 000 kronor sjunkit med 20 procent sedan 1 mars, enligt Axel Lagercrantz, vd på Hästnet.

Under samma period har även snittpriset på hästar över lag sjunkit från 80 000 kronor till 75 000 kronor. Men den stora förändringen på Hästnet sedan mars är den ökade aktiviteten på begagnatmarknaden, det vill säga sadlar, hästtransporter och ridkläder, som har ökat med 30 procent mot samma period föregående år.
– Vi vet inte om detta är coronarelaterat, men man kan ju spekulera att vissa har det tuffare ekonomiskt och då väljer att sälja utrustning som man inte har användning för längre, säger Axel Lagercrantz.

Även köp- och säljsajten Hästlycka har ungefär samma inflöde av saluhästar som tidigare.
– Av de jag har pratat med så verkar det vara samma som för bostadsmarknaden, att affären tar längre tid, säger Alexander Lorentz, vd på Hästlycka.
– Sedan verkar det finnas en oro bland uppfödarna, att man inte vet om man kan få sina föl sålda framöver, fortsätter han.

Familjen Olofsson driver Stall Olofsson utanför Göteborg. Den 20 april lade de ut den 9-årige hopphästen ”Luke” för 120 000 kronor. Tvärtom mot vad de trodde fick de ändå en del svar. Mellan 10 och 15 hörde av sig, tre kom och provred och den tredje köpte hästen.
– Vi lade ut honom mitt i värsta coronatiden. Vi var inte nerringda, men det var ändå en hel del som hörde av sig. Det var även lite stockholmare som ringde, men de vågade inte komma, säger Maria Olofsson som just nu själv söker efter ett trevligt hästprojekt.
– Det rör ändå på sig lite, men man kanske inte köper en topphäst för 500 000 just nu.

”Vi ser ingen skillnad”

På försäkringssidan har man ännu så länge inte märkt av någon avmattning när det gäller nyteckning och övertag av hästförsäkringar, som går hand i hand.
På Folksam har man inte har sett någon minskning av antalet nyteckningar under mars och april, tvärtom har nyteckningarna ökat med två procent.
– Det är helt fantastiskt, säger Jan Lindblom, marknadsansvarig för Folksams djurförsäkringar.

En stor del av nyteckningarna vid den här tiden på året utgörs av föl, vilka torde vara tämligen opåverkade av coronasituationen då de var planerade redan för ett år sedan. Även nyteckningarna på äldre hästar tycks vara opåverkade än så länge.
– De ”första” två månaderna ser vi ingen skillnad på grund av corona. Men det kommer vi med stor säkerhet att göra om det håller i sig och hästföretag går i konkurs och slutar betäcka, fortsätter Jan Lindblom.

Även Agrias hästförsäkringar har ökat betydligt i omfattning bara under april månad.
– Vi ser en ökning om 11 procent fler tecknade hästförsäkringar jämfört med förra året, berättar Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

”Alla ska ha husdjur just nu”

Tilläggas kan att nyteckningarna när det gäller hund och katt har ökat kraftfullt hos Folksam under mars och april. Bara på Folksam har hundförsäkringarna ökat med 10 procent och när det gäller katter har nyteckningar fått ett uppsving på hela 20 procent.

En intressant företeelse i sammanhanget är Hästnets observationer när det gäller den engelska marknaden, där Hästnet driver en marknadsplats för katter och hundar.
– De har ju haft lockdown i England och där ser det helt annorlunda ut. Alla ska ha husdjur just nu, men antalet valpar har inte ökat. Det har gjort att det har blivit en otrolig skillnad mellan utbud och efterfrågan, och priserna har mer än fördubblats, berättar Axel Lagercrantz.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden