Sverige
17 april 2021 17:13
Ridsportplus

Dagen efter Bergåkrabranden: ”Vi hade en otrolig tur”

Andas utFamiljen Bergåkra håller modet uppe dagen efter den stora branden. "Förhoppningen är att vi ska kunna vända det här till något positivt", sa Sigrid Bergåkra i en Instagramlive under lördagen. I liven berättade Sigrid och Emilia Bergåkra hur tankarna går just nu. Läs mer här och se även klipp från gården dagen efter branden.

Dagen efter Bergåkrabranden: ”Vi hade en otrolig tur”
Olivia Bergåkra och Emilia Bergåkra, här med mamma Sigrid, ligger bakom "Hästvloggen" på SVT Play. Foto: Alice Mork

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var under sena fredagseftermiddagen som det började brinna på Bergåkra gård i Hälsingland. Branden uppstod i gårdens fliseldningscentral och upptäcktes av Emilia Bergåkra som var snabb att larma brandkåren. Under natten har alla hästar fått sova ute i stora hagar, men i en Instagramlive under lördagen berättade Emilia att hästarna ska få komma in i stora stallet till kvällen. Alla får plats där, eftersom hälften av gårdens hästar går på lösdrift, sa hon.

Även Sigrid Bergåkra deltog i liven och flikade in:
– Det känns lite otursamt att en och samma familj ska drabbas av två bränder på tre år. Förhoppningen är att vi ska kunna vända det här till något positivt, och utveckla anläggningen ännu mer. Men innan det positiva kommer måste man också ge sig själv ro att sörja lite.

I branden förstördes den stallbyggnad där Cecilia Bergåkra skulle ställa sina tävlingshästar när hon återvänder från Skåne i början av juni. Här får man titta på alternativa lösningar, berättade Sigrid Bergåkra vidare.
– Vi arbetar ju med naturlig hästhållning, där hästarna ska vara ute mycket, och i juni är det sommar. Vi har också vänner och bekanta som kanske har plats, och som vi får prata med.

Innan man tar nästa steg återstår dock både viss eftersläckning och röjningsarbete. Kommande veckan ska det också utredas hur branden uppstod. Teorin är att det handlar om självantändning via fliseldningen, liknande det som kan ske i gödselstackar, berättar Sigrid i liven.

Håller humöret uppe

Nu handlar det också om att hålla humöret uppe och inte ”gräva ner sig i allt det tråkiga”. Här kommer familjens positiva inställning väl till pass.
– Get up, dress up och fortsätt jobba på. Vi är inte kända för att bara lägga oss ner när det händer något, sa Sigrid i liven och hänvisade till det faktum att man måste göra det bästa av situationen.

För att skingra tankarna ägnas en del av lördagen åt att åka på hoppträning för Lotta Björe med Olivia Bergåkra och systrarnas ögonsten Maggie, som också syntes till i liven.

Emilia avslutade liven med att tacka för alla stöttande kommentarer.
Tack för all pepp. Det var verkligen en overklig dag igår. Det kändes som att leva i en mardröm. Samtidigt är jag väldigt stolt över mig och min familj och hur vi hanterade allting. Och att vi kunde fokusera på det som var viktigt i den stressiga situationen som uppstod.

När man kunde konstatera att inga människor eller djur kommit till skada lade familjen Bergåkra ut bilder och filmer på sociala medier för att kommunicera vad som hade hänt.
– Det känns tungt nu men det går, det här med, sa Sigrid Bergåkra till Ridsport på fredagskvällen.

Dagen efter branden kan man nu också se en film på Bergåkraparets Instagram, som visar förödelsen på gården. ”När man ser på filmen så ser man vilken otrolig tur vi hade som klarade dom andra byggnaderna”, står det att läsa. I ett klipp berättar Sigrids fästman Jesper Andersson om läget dagen efter branden. Se bägge klippen här under.
– Idag är vi lite slitna, säger Jesper Andersson.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sigrid Bergåkra (@bergakraparet)

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sigrid Bergåkra (@bergakraparet)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden