Distansritt
17 juli 2020 09:54

Dags för annorlunda SM i distansritt

MästerskapI morgon, lördag, avgörs SM i distansritt för seniorer och unga ryttare i samband med Simlångsritten. Men det är inte mycket som är som det brukar vid årets mästerskap. "Uppladdningen för hästarna under den här säsongen har ju varit väldigt annorlunda," säger tävlingsledaren till Svenska Ridsportförbundet.

Dags för annorlunda SM i distansritt
På lördag är det jakt på SM-medaljer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ulf Lonäs

Simlångsritten, med tävlingsplats på Stjernarps gods i Eldsberga, är värd för mästerskapet som i år har små startfält och en annorlunda vetgate.

SM-klasserna går på lördag och de övriga klasserna för tävlingen på söndag.

Lördagens klasser har internationell status, men på grund av rådande läge med reserestriktioner med mera finns enbart  svenska ryttare i startfältet. Detta berättar Svenska Ridsportförbundet, SvRF, på sin webbplats.

Det handlar bland annat om att veterinärgaten är större än den brukar vara och varje häst får bara visas av en person där. Medhjälparen får vänta utanför.

– Vi har delat tävlingen på två dagar med cirka 30 ekipage per dag för att kunna hålla antalet personer framför allt i vetgaten på så låg nivå som möjligt, berättar tävlingsledaren Maria Nordenfelt för SvRF.

Flertalet av ryttarna har valt att starta i 80-kilometersklasserna i stället mästerskapsdistansen som är 160 kilometer.
– Uppladdningen för hästarna under den här säsongen har ju varit väldigt annorlunda och som alla elitidrottare måste de ju vara i rätt kondition för att gå en lång klass, säger Maria Nordenfelt till SvRF.

Hon och Jessica Holmberg ser fram emot helgen och tycker det ska bli roligt att

Första start går 6.15 på lördag morgon.

Målgång i SM-klassen för seniorer är beräknad till cirka 17.00 och för young rider till 16.30.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Följ mästerskapet online

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden